Vékonybél röntgenvizsgálat

Egyéb megnevezés:
Vékonybél-passzázs

 Dr. Szabó Noémi - radiológus

 

 Dr. Kökény Zoltán

 

Célja

A vékonybél nyálkahártyáján lévő fekélyes, gyulladásos folyamatok, a vékonybél falából kiinduló daganatok, illetve a környező elváltozások vékonybelek helyzetére való hatásának röntgenvizsgálattal történő kimutatása.

Leírás

Azok a szervek, melyeken a röntgensugár akadálytalanul halad át, nem adnak röntgenárnyékot. Ha ezeket a szerveket röntgennel akarjuk vizsgálni, akkor valamilyen módon meg kell tölteni őket röntgenárnyékot adó sugárfogó anyaggal. Ezek az anyagok a kontrasztanyagok. A vizsgálat során képerősítő képernyőjén folyamatosan követhető a lenyelt kontrasztanyag útja, de természetesen egy-egy adott időpillanatban hagyományos felvétel, állókép is készíthető. Több felvételsorozatból álló, időigényes vizsgálat, miközben testhelyzet változtatásra kérhetik. A vékonybél vizsgálatánál ízesített, bárium tartalmú kontrasztanyagot kell lenyelni kis mennyiségben, amely kirajzolja a bél redőzetét. A kontrasztanyag útja egészen a vastagbélig követhető. A felvételek elkészítése közben megkérhetik a pácienst, hogy tartsa vissza a lélegzetét.

Előkészítés

Mivel a vizsgálat során a gyomor röntgenképét is értékelik, a gyomorban sem étel, sem ital nem lehet, ezért a vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell végezni. A vizsgált személy nem fogyaszthatja el reggeli kávéját sem, és dohányozni sem tanácsos, mert az ilyenkor fokozott mennyiségben termelődő emésztőnedvek nyálkássá teszik a gyomor felszínét. Általában a mindennaposan szedett gyógyszereket (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztma ellenes szerek, cukorbetegségre szedett szerek) sem szabad bevenni. Az inzulinos cukorbeteg, ne adja be magának a reggeli inzulint, mert a vizsgálat előtt nem ehet! Ha a gyógyszerek szedésével kapcsolatban kétely, kérdés merül fel, meg kell kérdezni a vizsgálatot végző orvost. A vizsgálat előtt az esetleges testékszereket ki kell venni, célszerű őket otthon hagyni.

Figyelem!

A terhességet a vizsgálat előtt jelezni kell. A fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra! A cukorbetegséget is el kell mondani a vizsgálatot végző szakembernek, mert szükség lehet a gyógyszer- vagy inzulinadag kihagyására. Érdemes ezt azért is elmondani, mert sok helyen a cukorbetegek vizsgálatát - épp a gyógyszer-, inzulinadagolás, illetve az étkezés kötöttségei miatt - előre veszik.

Jó, ha tudja

Időigényes vizsgálat, előfordulhat, hogy a pácienst többször visszahívják a vizsgálóhelyiségbe, hogy megnézzék, hogyan haladt tovább a kontrasztanyag a beleken az eltelt 1-2 óra alatt. A kontrasztanyag hashajtó hatású.

Veszélye

Bár a vizsgálattal járó sugárterhelés alacsony, mégis csak akkor végzik el, ha általa nyert információ feltétlenül szükséges a kezeléshez, esetleg megváltoztatja az alkalmazott terápiát. A méhen belüli magzat fokozottan érzékeny a röntgensugárra. Ha a bárium a hashártyára kerül, az igen súlyos hashártyagyulladást okoz. Ilyenkor azonnali műtétre van szükség. Épp ezért, ha a gyomor vagy valamelyik vékonybélszakasz falának kilyukadásának, perforációjának gyanúja merül fel, akkor a vizsgálatot úgynevezett felszívódó (hashártyagyulladást nem okozó) kontrasztanyaggal végzik.

Fájdalom

A vizsgálat fájdalmatlan.

Lelet

Rendszerint könnyen és jól értelmezhető. Leírják benne, hogy miként haladt át a kontrasztanyag a gyomron és a vékonybeleken, mekkora a gyomor, milyen a vizsgált szerveket bélelő nyálkahártya redőzete, van-e a nyálkahártyán fekélyre utaló tapadó folt vagy telődési többlet, netán a falból kiinduló daganat.

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon több napsütés várható, keleten több lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag