Újabb férfi gyógyult ki a HIV-ből

Teljesen kiirtották a HIV vírust egy angol férfi szervezetéből: ezzel ő a világon a második, akit megszabadítottak a betegségtől. Egy ritka genetikai mutáció lehet a megoldás az évi egymillió áldozatot követelő vírus legyőzésére.

Már a második alkalommal sikerült kutatóknak teljes egészében kiirtani a HIV vírust egy beteg szervezetéből. Ezúttal egy brit férfi gyógyult ki az eddig gyógyíthatatlannak tartott betegségből, mégpedig egy ritka genetikai mutációnak köszönhetően - számol be a tudományos áttörésről a Guardian

Genetikai mutáció győzheti le a HIV-et

A férfin három évvel ezelőtt hajtottak végre speciális őssejt-transzplantációt, melynek donora egy nagyon ritka genetikai mutációt hordozott. A CCR5 delta 32 névre keresztelt elváltozás ellenállóvá teszi a beteg szervezetét a HIV vírusával szemben. Ő a második ember a földön, akit sikerült kigyógyítani a betegségből ilyen módon: tíz évvel ezelőtt egy "berlini betegként" emlegetett fertőzöttet is ellenállóvá tettek a vírussal szemben ezzel a genetikai mutációval.

Hogyan lesz a HIV-ből AIDS?

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) a humán immunhiány vírus (HIV)fertőzésáltal okozott betegség. Az AIDS-et 1981-ben azonosították, amikor felfigyeltek a jelenségre, hogy az egyébként nagyon ritka Pneumocystis carinii egysejtű által okozott tüdőgyulladás és a Kaposi-szarkóma egyre gyakoribbá vált a homoszexuális férfiak körében. A betegség kialakulásáról és kezeléséről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A londoni férfi másfél éve nem szedi a vírust kordában tartó készítményeket, de a betegség mégsem újult ki nála. A kutatók szerint az eset óriási áttörést jelent a világszerte 37 millió embert érintő betegség kezelésében, és igazolta, hogy a berlini beteg tíz évvel ezelőtti gyógyulása is az őssejt-transzplantációnak köszönhető. Ugyanakkor a kezelést több okból sem tudják még a HIV elleni küzdelem első vonalába vezetni. Az egyik probléma, hogy a transzplantáció után a donor őssejtjei megtámadták a páciens sejtjeit, ami több mellékhatást is eredményezett.
A másik, komolyabb gond pedig, hogy az efféle eljárás rendkívül összetett, drága és rizikós is egyben. Minden beteghez meg kellene ugyanis találni a hozzá passzoló donort, és csupán az emberek azon szűk csoportjából válogathatnának, akik rendelkeznek a CCR5 mutációval. Ez az elváltozás elsősorban az észak-európai felmenőkkel rendelkezők szervezetében található meg, de még közöttük is viszonylag ritkának számít, ezért elképzelhetetlen, hogy a jövőben elegendő donort tudnak biztosítani a több tízmillió beteg kezelésére. 
A kutatók szeretnék jobban megérteni, hogy a mutáció hogyan tudja leküzdeni a vírust. Ha ugyanis a folyamatokat sikerül jobban megérteni, a későbbiekben egyszerűbb terápiát is kifejleszthetnek a betegség kezelésére.

Halálos ítélet volt, krónikus betegséggé szelídült

Míg napjainkban a betegség már kontrollálható, a kilencvenes években egy HIV-diagnózis még egyenlő volt a halálos ítélettel, a fertőzött nagyjából 10-12 évre számíthatott onnantól, hogy a vírus bekerült a szervezetébe. Az első kezelések csupán néhány évvel hosszabbították meg a betegek életét, akiknek naponta több mint 20 gyógyszert kellett beszedniük. Az Egyesült Államokban 1995-ben már járványról sajtóztak: abban az évben 48 ezer ember halt meg az országban a vírus miatt kialakult szövődmények egyikében. A nagy gyógyszergyárak ekkor már világszerte a betegség legyőzését tekintették elsődleges feladatuknak.

Teljesen eltűnt a páciens véréből a HIV vírus (Fotó: 123rf)
Teljesen eltűnt a páciens véréből a HIV vírus (Fotó: 123rf)

Az első HIV-ellenes készítmények piacra kerülése óriási változást eredményezett. A korábbi, húsz tabletta helyett a betegeknek már csak egyet kell bevenniük mindennap (bár ezeket nagyon szigorúan meghatározott időrendben, élete végéig szednie kell a betegnek), és a mellékhatások száma és súlyossága is jóval alacsonyabb. Jelenleg négy hatóanyag-csoportból mintegy húsz retrovírusellenes szer ismert, melyekkel egy megfelelően kezelt, káros szenvedélyekkel nem élő beteg jó eséllyel hetven feletti életkort is megérhet.

Kelet-Európa veszélyben

Magyarországot a nyolcvanas évek óta az alacsonyan fertőzött országok között tartják számon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a HIV-fertőzöttek aránya 2007-től kezdett el itthon emelkedni. Míg a kilencvenes évek elején átlagosan 40-60 új beteget vettek nyilvántartásba, 2014-15-ben 271-et, a legutolsó, 2017-es jelentésben pedig 223 új betegről érkezett jelentés. Magyarországon nagyjából 3500-4000 közé saccolják a HIV-fertőzöttek számát, pontos adatokat azonban nehéz mondani, mivel csak nagyon kevesen járnak szűrésekre. Országos szinten a 4000 beteg is elenyészően alacsonynak tűnhet, de a tendencia nem túl biztató: a betegek aránya - sok más nemi betegséggel egyetemben - megnőtt az utóbbi évtizedben.

A HIV-fertőzöttek száma 100 ezer lakosra.A sötétzölddel jelölt Nyugat-Európában csökkent a fertőzöttek aránya az elmúlt tíz évben, míg a világoszölddel jelölt Kelet-Európában a másfélszeresére nőtt (Fotó: ECDC)

A HIV-fertőzöttek száma 100 ezer lakosra. A sötétzölddel jelölt Nyugat-Európában csökkent a fertőzöttek aránya az elmúlt tíz évben, míg a világoszölddel jelölt Kelet-Európában a másfélszeresére nőtt
(Forrás: ECDC)

Az európai országok között nagy különbség figyelhető meg a fertőzöttség tekintetében. Az EU-ban átlagban csökkenő tendenciát mutat a HIV-fertőzések aránya az elmúlt 10 év során, 100 ezer emberre vetítve 6,9-ről 6,2-re süllyedt a számuk. A kelet-európai régióban viszont éppen ellentétes folyamat figyelhető meg: Oroszországban például ijesztő mértékben terjed a HIV, a tavalyi év során több mint ötvenezer új fertőzöttet regisztráltak. Emellett Ukrajnában és Fehéroroszországban is emelkedett az esetszám az utóbbi néhány évben.

Világoskékkel a homoszexuálisok, sötétkékkel pedig az intravénás drogfogyasztók aránya a fertőzöttek között (Forrás: ECDC)
Világoskékkel a homoszexuálisok, sötétkékkel pedig az intravénás drogfogyasztók aránya a fertőzöttek között (Forrás: ECDC)

Nemcsak a fertőzések száma, de a veszélyeztetett rétegek arányai között is óriási különbségek vannak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2017-2018-as adatai szerint Magyarországon a fertőzöttek körülbelül 80 százaléka homoszexuális aktus útján kapta el a vírust - az intravénás droghasználók aránya elenyésző ehhez a csoporthoz képest. A lista másik végén a Balti államok vannak, Litvániában hatvan százaléknál is magasabb a közös tűhasználat miatt megfertőződöttek aránya.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag