Ezért vagyunk lehangoltabbak télen

HáziPatika

A napfény hiánya nem csak azért van a hangulatunkra rossz hatással, mert a természet a zordabb arcát mutatja, hanem azért is, mert szervezetünk gyakran D-vitamin hiánnyal küzd. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, hamarosan a rosszkedv és az állandó fáradtság mellett az immunrendszerünk működése is komoly veszélybe kerülhet.

A levertség okai

A hideg évszakokban sokszor az ágyból sincs kedvünk kikelni, a meleg lakást elhagyni pedig még kevésbé. A folyton szürke égbolt, a rövid nappalok, a hosszú, hideg éjszakák, a metszőn fújó szél már önmagában is rányomhatja a bélyegét a hangulatunkra, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy szervezetünk D-vitamin hiánnyal is küzd.

fáradt, D-vitamin hiány, vitaminhiány
A fáradtság, levertség hátterében is állhat D-vitamin hiány. Fotó: iStock

Míg nyáron akár már félórányi bőrünket ért napsütés elég ahhoz, hogy szervezetünk elegendő D-vitamint állítson elő, addig ugyanez áprilistól októberig komoly nehézségekbe ütközik. Ha pedig nem jutunk megfelelő mennyiséghez, szervezetünk többek között különböző betegségek kialakulásával reagálhat.

D-vitamin hiány tünetei

A D-vitamin hiány következtében immunrendszerünk legyengül és sokkal kevésbé képes felvenni a harcot a különböző szezonális vírusokkal, fertőzésekkel szemben, ráadásul a gyógyulási idő is jócskán megnyúlhat. Nélkülözhetetlenül fontos a számunkra: hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban is.


D-vitamin tartalmú élelmiszerek

D-vitaminhoz nem csak a napfény segítségével juthatunk hozzá, hanem vannak olyan élelmiszerek is, amelyek tartalmazzák. Ilyenek például a halak - elsősorban a tonhal, lazac, szardínia, makréla és tőkehalmáj - a gombák, a máj, a tojássárgája és például a zsíros tejtermékek. Azonban ezek az ételek a napi szükségletünk csak egy részét képesek fedezni. Bár a nyári hónapokban ez nem jelent problémát - hiszen a napfény segítségével bőven hozzájutunk a többihez - a hideg évszakokban azonban pótlásra van szükségünk.

A testsúlyunkat is befolyásolhatja

A D-vitamin, ami valójában egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja. További részletek itt.

Pótoljuk a hiányt!

A felmérések szerint a tél végére a magyar emberek mintegy 95%-a küzd D-vitamin-hiánnyal, éppen ezért legkésőbb november végétől a tavasz kezdetéig szükség van a folyamatos pótolásra. Egyes krónikus betegségekkel küzdőknek, az 1 év alatti kisgyermekeknek, a várandós nőknek és a szoptatós édesanyáknak pedig akár a nyári hónapokban is.

Míg 18 éves korig nagyjából 500-1000 NE/nap mennyiségű D-vitaminra, 18 év felett 1500-2000 NE közötti mennyiségre van szükségünk ahhoz, hogy szervezetünk a megfelelőképpen működhessen. Figyeljünk azonban arra, hogy a zsírban oldódó D-vitamin túladagolható, ezért tartsuk be mindig az orvosunk ajánlását vagy a betegtájékoztatóban leírtakat.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Milyen néven ismerhetjük még a rutint?

Tippek

A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor csontokba történő beépülését, sőt immunrendszerünket is támogatja. Napozzunk, hiszen bőrünkben a napfény hatására is képződik!