Biztonságos beszedni a lejárt vitaminokat?

HáziPatika

Testünknek rendszeresen szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra. Leginkább változatos étkezéssel kell ezeket bevinnünk, de rengetegen szednek napi szinten különféle vitamintablettákat is. Mi a helyzet a szavatossági idejükkel?

A vitaminok és táplálékkiegészítők gyártása több milliárd dolláros iparág. A JAMA 2018-as felmérése szerint csak az Egyesül Államokban a felnőtt lakosság több mint fele szed napi szinten legalább egyféle vitaminkészítményt, 10 százalékuk pedig legalább négyfélét. Az ilyen készítmények csomagolásán általában fel van tüntetve a szavatossági idő, de sokan nem tudják, hogy ezt mennyire kell komolyan venni - írja a prevention.com.

Mire figyeljünk vitaminok vásárlásakor? Részletek!

Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal nem írja elő, hogy a vitaminok csomagolásán fel legyen tüntetve a lejárati idejük, de a gyártók általában úgy döntenek, hogy közölnek valamilyen erre vonatkozó, tájékoztató jellegű információt. Általában a dobozon rajta van, hogy meddig 100 százalékosan hatékony egy vitamin felbontatlan állapotban. Azoknak, akik ezt megteszik, adatokkal kell tudniuk alátámasztani minden információt, amelyet ráírnak a csomagolásra.

Megfelelő tárolás esetén akár két évvel a lejárati idő után is felhasználhatók.
Megfelelő tárolás esetén akár két évvel a lejárati idő után is felhasználhatók. Fotó: Getty Images

"A vitaminkészítmények általában tovább állnak el, mint gondolnánk. Megfelelő tárolás esetén akár két évvel a lejárati idő után is felhasználhatóak" - nyilatkozta Dr. Shanna Levine, a New York-i Mount Sinai Hospital orvosa. A megfelelő tárolás azt jelenti, hogy fénytől, nedvességtől, extrém hőhatásoktól távol tartjuk őket - tehát például semmiképpen sem a fürdőszobaszekrényben.

Bizonyos fajta vitaminok hamarabb lejárnak, mint mások. A vízben oldódók, mint a B12- vagy a C-vitamin hamarabb elvesztik a hatékonyságukat, mint a zsírban oldódók, az A, a D, az E vagy a K. A probiotikumok, bár nem vitaminok, igénylik, hogy hűtőben tartsuk őket, mivel élő baktériumokat tartalmaznak. Körülbelül egy évig hatékonyan, tabletta-, illetve kapszulaformában tovább állnak el, mint a folyékony verziók.


Általánosságban mondhatjuk, hogy a szavatossági idő lejárta után is biztonságos lehet beszedni a vitaminokat, de azért bizonyos dolgokat érdemes szem előtt tartani ezzel kapcsolatban. A lejárt vitaminok nem lesznek mérgezőek, hatékonyságuk viszont csökken. A nedves, meleg környezetben tárolt vitaminokra azonban ez nem igaz, mert azok például megpenészedhetnek, és ilyenkor tilos bevenni őket.

A lejárt szavatosságú vitaminokat terhes nők mindenképpen kerüljék, és ez különösen igaz a folsavra, illetve a terhesvitaminokra, mert lehet, hogy nem lesznek annyira hatékonyak, mint amennyire szükséges lenne, ez pedig rosszul hathat a magzat egészségére. A diagnosztizált vitaminhiányban szenvedők se vegyenek be olyasmit, ami lejárt, mivel a csökkent hatékonyságnak az ő esetükben komolyabb következményei lehetnek.

Kedves Doktor Úr/Nő! Két éve pánikzavart, depressziót állapítottak meg nálam télen, ami következő télen újra előjött. Medazepamot és Citalopramot szedtem egészen tavaly augusztusig. Aztán minden rendben volt, októberben elkezdtem szedni a Brandenburg nevű készítményt, amiben igen magas a B-vitaminok tartalma, 50 mg-osak, illetve cink, folsav és Withania Somnifera növénykivonat. Nos, ezt azóta is szedem, ugye tavaly októbertől, de kérdem én, nem káros ez a túlzott vitaminfogyasztás? Az utóbbi időben többet szédültem, mint eddig, egyébként jól elvoltam vele télen. Megpróbáltam abbahagyni, de rosszul lettem. Szedjem vajon tovább? Vagy fokozatosan hagyjam abba? Köszönöm a tanácsot...

Kedves Hölgyem! A korábbi kérdésére adott válaszomban már részben megfeleltem. A vitaminfogyasztásra vonatkozólag fontos tudni, hogy a túlzott vitaminbevitel is lehet káros, mert nem minden vitamin bomlik le viszonylag gyorsan, vannak v...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin megfelelően beépülhessen a csontokba?

Tippek

A vízben oldódó vitaminok (pl. C, B, folsav) verejtékezéssel és vizelettel gyorsan távoznak a szervezetből, ezért gyakrabban kell pótolni őket.