Bizonyítékok a D-vitamin mellett

Elkészült az első magyarországi, D-vitamin-szintet vizsgáló kutatás, amely alátámasztja, hogy a tél végére felálló súlyos vitaminhiányt feltétlenül pótolni kell.

Elkészült a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán az első, magyarországi D-vitamin-szintet vizsgáló kutatás, amely azt mérte fel, az őszi-téli időszakban kivédhető-e a gyermekeknél a nyáron megszerzett D-vitamin-szint csökkenése. A kutatás alapján kijelenthető, hogy lehetséges a megfelelő szint megtartása a napfényszegény hónapok alatt.
A budapesti Tűzoltó utcai Gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin-szintjét. A korábbi vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus. Dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója szerint a D-vitamin hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei a csecsemőkor után, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet.

Kisgyerekeknél különösen fontos a D-vitamin utánpótlás

Kisgyerekeknél különösen fontos a D-vitamin utánpótlás


A D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben, ezért hiánya mindenkinél komoly egészségügyi kockázatot jelent - a kisgyermekeknél azonban különösen fontos a vitamin megfelelő szintje. A vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is.

Hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség, de számtalan más súlyos betegség kockázatát is. A gyermekeknél a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen. Nyáron, ha elég időt töltünk a szabadban, a gyermekek szervezete feltöltődik D-vitaminnal. Ősztől csökken a napsütéses órák száma, ezért napfényből már nem jutunk hozzá a szükséges vitaminmennyiséghez. Mivel a D-vitamint körülbelül 6 hétig képes a szervezetünk eltárolni, ezért a gyerekeknél annak pótlását már kora ősszel, októberben el kell kezdeni. A gyermekekre jellemző táplálkozási szokások, és a Magyarországon elérhető alapanyagok ismeretében elmondható, hogy csupán étkezéssel a hiányzó D-vitamin nem pótolható - mondta professzor Dr. Szabó András*.


Éppen ezért a Tűzoltó utcai Gyermekklinika a mostani kutatása során azt vizsgálta, hogyan lehet kisgyermekeknél kivédeni a nyáron napfény által megszerzett D-vitamin szint csökkenését.

Szabó professzor és csapata a vizsgálat során Milumil Junior 1 gyerekitallal - amely napi 2 pohár (2x250 ml) elfogyasztása esetén fedezi a napi D-vitamin szükségletet - látta el a vizsgálatba bevont gyermekeket. A gyermekeknél a vizsgálat három hónapig tartott, a kutatás megkezdése előtt és után D-vitamin szint mérés történt. A vizsgálat bebizonyította, hogy a gyermekitallal valóban sikerült fenntartani a vizsgált időszakban a D-vitamin nyári szintjét.

- Régóta vizsgáljuk a nálunk megforduló gyermekek D-vitamin-szintjét, és azt látjuk, hogy étkezés útján nem pótolható a D-vitaminból ajánlott napi szükséglet. A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin-források, de ezekből gyakorlatilag minden étkezéshez fogyasztaniuk kellene a gyerekeknek (például napi 3-4 tojást), vagy napjában kétszer májat, vagy éppen 25 dkg gombát - mondta Dr. Szabó András professzor. - Ez a kutatás bebizonyította, hogy egy, a gyermekeknek jóval kényelmesebb és finomabb forrásból, a Milumil Junior 1 gyerekitalból eredményesen pótolható a D-vitamin a téli hónapokban.

-Termékünket úgy állítottuk össze, hogy az az 1-3 éves korosztály igényeinek a leginkább megfeleljen - mondta el Dr. Kralovánszky Gábor, a kísérletet támogató Milumil gyermekital képviselője. - Elsődleges fontosságúnak tartjuk, hogy termékeinkben minden olyan ásványi anyag és vitamin megtalálható legyen, ami az adott korosztály igényeit kielégíti, így junior italunk a gyerekek teljes napi D-vitamin szükségletét fedezi, ahogyan ezt a kutatás is megerősítette.

* A Milumil korábbi felmérése is alátámasztotta azt, hogy a kisgyermekek táplálkozással a szükséges D-vitamin mindössze 2 százalékához jutnak hozzá. 1-3 éves gyermekek tápanyagbevitelére- és élelmiszer-fogyasztására vonatkozó 2010-ben végzett felmérés.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Mit egyen az, aki szeretné a pellagra nevű betegséget megelőzni?

Tippek

Az omega-3 zsírsav a normális vérnyomás megőrzésén túl a szellemi képességeket is támogatja. Ezért heti egyszer együnk tengeri halat!