A szabadgyökök támadása és visszaverése

Naponta több ezres nagyságrendű különféle "támadás" éri a sejtjeinket. Szerencsére azonban a szervezetünkben számos olyan vegyület található, amely kivédi az őt ért támadásokat. Honnan jönnek a támadások, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Néhány szóban a szabad gyökökről

Bizonyos fizikai és kémiai behatásokra a testünket felépítő óriásmolekulákból - például fehérjék, nukleinsavak - atomok, vagy atomcsoportok válnak le, s leválásukkal kémiailag aktív szabad kötőhelyek, úgynevezett szabad gyökök jönnek létre, amelyek tehát a szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatok során keletkeznek.

A szabadgyökök a környezetükkel azonnal reakcióba lépnek és az óriásmolekulák károsodását, átrendeződését váltják ki. A szervezetünkben felszaporodó szabadgyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. A védelmi rendszer működéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá.

Az egyik legjelentősebb szabadgyök a szuperoxid, ami egy felesleges elektront tartalmazó oxigénmolekula. A szuperoxid a szervezetben természetes módon termelődik. A szervezetben "jótékony" szerepet is játszik, mert azimmunrendszerfalósejtjei szuperoxidokat is felhasználnak a kórokozó bekebelezésében.

A szervezetben feleslegben képződő szuperoxidok közömbösítése kulcsfontosságú. A szuperoxid, enzimek hatására, hidrogén-peroxiddá alakul (H2O2). A hidrogén peroxidból hidroxilgyök szabadul fel, mely egy rendkívül agresszív szabad gyök. Másrészt a hidrogén-peroxid enzimek hatására hipoklórsavvá (HOCl) alakulhat, mely szintén erős oxidáns anyag.

A szabadgyökök bonyolult és kiszámíthatatlan reakciók egész sorát indíthatják el, és károsítják a zsírokat, fehérjéket és nukleinsavakat. A kémiai szabad gyökök túlzott termelődése bármilyen betegségben megnyilvánulhat.

Sejtjeinket folyamatosan támadják a szabadgyökök

Sejtjeinket folyamatosan támadják a szabadgyökök


A-, C-, E-vitamin, karotinoidok, flavoidok - talán mindannyian hallottunk már ezekről a természetes antioxidánsokról, de miért is fontosak a számunkra?

A kémiai szabadgyökök ellen az antioxidáns-rendszer veheti fel a harcot. Az antioxidáns-rendszer az egész szervezetben - szétszórtan - sejten belül és sejten kívül is megtalálható. A rendszer legfontosabb pilléreik a szállítófehérjék, amelyek a vas és a réz szabad hidroxil-gyökök felszabadulását provokálják, így ezek a fémek fehérjékhez kötődnek.

A C-, az A- és az E-vitamin, valamint a béta-karotin a mérgező szabadgyökök befogását végzik a sejteken belül, illetve azokon kívül.

Az antioxidánsokban gazdag étkezés elfojtja a rosszindulatú daganatok és egyéb betegségek kifejlődését, és serkenti az immunrendszert, védelmezik az idegrendszert.

Életmódunkkal a szabadgyökök ellen

A kémiai szabadgyökök fontos szerepet játszanak az öregedés folyamatában, a szervezet kollagén kötőszöveti rostjainak károsításában, a bőr ráncosodásában, víztartalmának csökkenésében. Stressz helyzetben a kiserek keringésének beszűkülése olyan oxigénhiányt idéz elő, mely kémiai szabad gyökök felszabadulását eredményezi, ezért is rendkívül káros állandó stresszes élethelyzetben élni. De mit tehetünk a szabadgyökök ellen? Az egészséges életvitellel, aktív élettel, az olyan élvezeti szerek kizárásával, mint az alkohol, dohányzás, koffein igen is sokat tehetünk ellenük. Egészségünk védelmében figyeljünk az önkizsákmányoló életmód kerülése is. A táplálkozásunkba pedig iktassunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, amelyek elsődleges forrásai az antioxidánsoknak.

A vitaminoknak fontos szerep jut a szervezetünkben

Egyes vitaminok fontos szerepet játszanak a kémiai szabadgyökök elleni védekezésben. Az E-vitamin például a sejtplazmában, a vérben és a sejthártyák felszínén is kifejti hatását. Védekezés közben maga is gyenge szabad gyökké válik, de a C-vitamin azonnal újraépíti az E-vitamin molekuláját. A húgysav szintén többféle szabadgyök semlegesítésére képes. A glutation is fontos szabadgyök-semlegesítő molekula. Az oxidánsok hatására maga is károsodik, de a glutation reduktáz nevű enzim azonnal helyreállítja. A glutation-reduktáz enzim nemfehérjehatóanyaga a szelén, amelynek bizonyítottan jótékony hatása van a számos területen a szervezetünkben.

Kedves Szakértő! Régóta szedem a JutaVit 60 mg-os Q10-et E-vitaminnal, amely tartalmaz még 35 mg E-vitamint, most pedig az orvosom javaslatára Bio Szeleniumot kéne szednem, amiben szintén van 10 mg Q10. Kérném a tanácsát, hogy szedhető-e a kettő egyszerre, és nagy probléma-e, ha ebből a zsírban oldódó vitaminból több jut az ember szervezetébe, tekintetbe véve, hogy a napi táplálkozás során magvakból olajokból, zöldségekből is hozzájutok. Azon is gondolkodom, hogy olyan Q10 vitamint fogok szedni, ami nem tartalmaz E-vitamint. A Q10 vitamint magas vérnyomás, a Bio Szelént alulműködő pajzsmirigy miatt kell szednem. Köszönettel várom válaszát!

Kedves Kérdező! Mind a három mikrotápanyag jótékonyan hat a magas vérnyomás problémájára. A Q10-koenzim bevitele magas vérnyomás betegség esetén 40-100 mg között ajánlott, tehát a két készítményből együttesen a 70 mg megfelelő. Az E-vi...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Milyen néven szokás emlegetni a K-vitamint?

Tippek

A terhesség tervezési időszakában, a terhesség és a szoptatás alatt javasolt napi folsav adag 400 μg. Folsavban gazdag a máj, a leveles zöldségek, a gyümölcsök és az élesztő.