Kérdések és válaszok

A genitális herpeszt hogyan lehet kezelni, megszüntetni? Így nem tudok "barátnőzni".

Megszüntetni nem lehet: aki elkapta a vírust, egész életében hordozza. Amikor tünetei vannak, lehet a vírus szaporodását gátló szereket helyileg használni. Az ön felelőssége, hogy megóvja partnereit, így csak óvszerben lehet szexuális kapcsolatot létesíteni: ön ugyanis akkor is fertőz, ha nincsenek tünetei.

Valóban olyan jó hatással van szervezetre a lúgosítás?

Az elsavasodás nem orvosi fogalom. A szervezet sav-bázisegyensúlya a természet által az egyik legjobban szabályozott folyamat.

A reggeli órákban szinten öklendezésre kényszerítő érzésem van a garatom-gégém környékén. Néha visszaöklendezem, amit ettem. Reggelente gyakran kicsit kiszárad a szám. Egyébként dohányzom, de keveset. Félek orvoshoz menni. Mi lehet a baj?

Azt javasolnám, hogy első lépésben menjen el a fül-orr-gégészetre egy vizsgálat miatt, hogy gégészeti eredetet kizárják. Második lépésben érdemes volna gasztroenterológusnak beszámolni a panaszokról, mert elképzelhető, hogy reflux betegség a panaszai okozója. Ne féljen, első lépésben nem lesz komoly beavatkozás, csupán vizsgálat és szükség esetén gyógyszerek.

Ékszakánként 2-3-szor ébredek arra, hogy száraz a szám, a nyelvem fehér nyálkával fedett, a torkom es a nyelvem hegye ég . Gyomorégésem viszont nincs, a nyelőcsövemben sem érzek semmit. A sós vízzel öblögetés pillanatnyi enyhülést nyújt ugyan, de az orvos által adott esomeprazole hatóanyag-tartalmú gyógyszer nem segít. Mit tegyek?

Az éjszakai szájszárazság sok mindennek lehet a tünete, ha az esomeprazole hatóanyag nem segít, akkor kevéssé valószínű a reflux. Felmerülhet cukorbetegség, a levegő szárazsága, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatás is. A nyelv lepedékessége lehet még szájgombásodás is akár.

21 éves fiatalember vagyok. A refluxomra - gyomorsavtúltengés - és egyéb gyomor-bélrendszeri bajok megelőzésére használatos tea vagy teakeverék felől szeretnék érdeklődni.

Gyomorsavtúltengésre savmegkötőket javaslok, mert ezek hatékonyan - minimális mellékhatással - csillapítják a tüneteket.Gyógynövények közül citromfű ideges eredetű gyomorpanaszok esetén, illetve lándzsás útifű nyálkahártya bevonóként. Súlyos esetben feltelenül keressen fel szakorvos!

A refluxgyógyszer befolyásolhatja a menstruációt?

Biztosan nem, ilyet még soha, senki nem tapasztalhatott - véletlen egybeesések persze vannak.

Két hete refluxot állapított meg nálam az orvos. Hónapokba telt, mire kiderült, mert csak köhécseltem, és enyhe nehézlégzésem volt, ami nem is zavart nagyon, ám a leheletem valami borzadály volt. Gyógyszert szedek rá, a tüneteim enyhültek ugyan, de a szag nem szűnt meg teljesen, bár sokat gyengült. A diétát igyekszem betartani, a reggeli kávéról azonban nem tudok lemondani. Mennyi idő kell ahhoz, hogy elmúljon ez a szörnyű szag, és meg lehet-e gyógyulni ebből a betegségből, vagy egész életemben gyógyszerekre fogok szorulni és sok kedvenc ételemről le kell mondanom?

A reflux okozhat köhécselést, meg kellemetlen szagú leheletet is. A gyógyszert valószínűleg tartósan, hónapokig kell szednie, ha már javult, akkor az öröm. A szájszag azonban csak ritkán a reflux tünete, hacsak nincs komolyabb anatómiai elváltozás, például rekeszsérv a háttérben. A szájszag leggyakrabban a szájüregben keletkezik. Gégészet és alapos fogászati vizsgálat szükséges annak kizárására, hogy nincs-e ezen a területen valami eltérés. Egészséges fogak esetén is lehetnek olyan zugok, amelyek fogkefével nem, vagy csak nehezen tisztíthatók, ilyenkor a fogselyem segíthet a gyakori, napi 3-4-szeri szájhigiéné mellett. Ezen kívül dohányzás is előidézheti. A diéta fontos: nem biztos, hogy minden kedvenc ételéről le kell mondania, de a hagymás, fűszeres ételek, szénsavas italok és a tömény szesz nem tesznek jót. Este, lefekvés előtt 2 órával már nem étkezzen.

Édesapám már 8 éve szenved a reflux-betegségtől, szed rá gyógyszert, ám mostanában arra panaszkodik, hogy a bordái alatt, bal oldalon érez egyfajta nyomást, főleg, amikor ülő testhelyzetben van. Ez mitől lehet?

Ha a megszokott gyógyszeres kezelés mellett új tünetek jelentkeznek, akkor az kivizsgálást tesz szükségessé, a gyomortükrözés megismétlését, hasi UH végzését, vastagbéltükrözést.

Cikkek