Kérdések és válaszok

Szoptatás időszaka alatt lehet használni a medveszőlőteát húgyúti panaszokra?

Nem használható terhesség/szoptatás alatt a medveszőlő levél tea.

6 hetes terhes vagyok. Érzem, hogy kezdek felfázni, emiatt kamillás fürdőt vettem. A kamillás fürdő árthat-e a magzatnak?

Nem árt és nem használ. Ilyen esetekben csak a babára teljesen ártalmatlan antibiotikummal lehet meggyógyítani, ellenkező esetben nagyon nagy lenne a korai spontán vetélés kockázata. Tipikus esete annak, amikor a betegség sokkal veszélyesebb a gyógyszer szedésénél (ha ez utóbbiról, ez esetben egyáltalán beszélhetünk).

9 hónapos kisbabámat itathatom-e lándzsás útifűvel? 4 hete beteg, 1 héten csak orrcseppet kapott, vírusos megbetegedés miatt, a 2. hétre már hörghurutja lett, a 3. hét végére bekruppolt.

A lándzsás útifű szirup 6 hónapos kortól alkalmazható, 5 g lándzsás útifű /100 g oldat vagy szirup fél teáskanállal. Ha pár napon belül nem javulnak a tünetek, akkor nem érdemes vele kísérletezni és figyelni kell, nehogy allergiás tünetek jelentkezzenek.

Az akotinin nevű alkaloida mivel vonható ki a növényekből, pontosabban a sisakvirágból?

Az akonitin a legveszélyesebb mérgező alkaloidok egyike, bőrön keresztül is felszívódik, mindenképpen lebeszélem a házilagos kivonástól.

Megfázás esetén, melyik gyógyteát lehet adni gyerekeknek? 2 éves a kisfiam, és sokszor rekedt, köhögős.

Megfázás megelőzésére csipkebogyóteát hibiszkusszal, immunerősítő hatása miatt is. Ezt akár minden nap is kaphatja a téli időszakban.

Nagyon érzékeny vagyok a nőgyógyászati fertőzésekre. Azt olvastam, a grapefruitmag kivonat erősíti az immunrendszert, és meggátolja a gombák elszaporodását. Ez segíthet valóban, hogy ne újuljon ki a gomba a szervezetemben?

A grapefruitmag kivonat jó dolog, és lehet használni helyileg hígítva is, és persze belsőleg is. A gombafertőzés leküzdése azonban egy elég bonyolult terápiás folyamat. A természetes szerek önmagukban nem elegendők, de a gyógyszer sem.

Lányom 20 éves, Scheuermann-betegséget állapítottak meg nála. A legutóbbi vizsgálatnál az orvos azt mondta, tornázzon, amit meg is tesz. Szerencsére fájdalma nincs, egyelőre csak esztétikailag zavarja a dolog. Tényleg nincs semmilyen módszer az állapot javítására?

A Scheuermann-kór valójában egy röntgen-eltérésen alapuló fogalom. Klinikai jelentősége a fejlődő korban, tinédzserkorban, van, ekkor okoz fájdalmat, és ekkor igényel közvetlen kezelést. Később, már a kialakult csigolya alaki elváltozás miatti következményes gerinc kopásos/meszesedések, a tartásromlás megelőzésére, kezelésére kell gyógytornázni. Ez az, amit lehet tenni -de ezt meg kell tenni- rendszeresen.

Egy éve a jobb emlőmben rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, túl vagyok műtéten, kemon és sugárkezelésen. Sajnos a műtött mellemben ödéma van, melyre csak annyit mondtak, hogy masszírozzam, és hetente vegyek vízhajtót be. Milyen gyógynövénnyel javíthatnék az állapotomon?

Vannak vizelethajtó teák (mezei zsurló, aranyvessző, csalán stb.), de ezek a szervezet egészére vannak befolyással, nem helyi kezelésre szolgálnak. Ebben az esetben az orvosi döntés a meghatározó, nincs olyan specifikus helyi kezelésre alkalmazott gyógynövényt, mely a mell területén lévő ödémákra javasolható.

Van-e valamilyen módszer, vagy gyógynövény, immunerősítő, amivel a rákot meglehet előzni?

Bármennyire is szeretnék, erre sajnos nem adhatok megbízható és pontos választ. Nem csupán azért mert bár megszámlálhatatlanul sok szer és készítmény hirdeti magáról, hogy kiemelkedő a megelőzést terén, hanem mert a daganatos betegségek kialakulásának egyik fontos háttere a lelki tényező. Tehát véleményem szerint nincs biztos szabály és védelem, de ez nem azt jelenti, hogy ön ne tudna kialakítani egy olyan életmódot, ami megvédi önt. A megelőzésben a következőket szokták felsorolni: egészséges életmód, káros szenvedélyektől való tartózkodás, egészséges táplálkozás (lehetőleg friss, bio, esetleg jó minőségű táplálék-kiegészítők lehetőleg természetes alapanyagokból), elegendő mozgás, stressz megfelelő kezelése, önismeret, boldog, kiegyensúlyozott élet. A daganatos betegségek lelki hátteréről sokat megtudhat Dahlke: A betegség mint szimbólum és Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés című könyvéből. Érdemes lenne magával a félelemmel is foglalkozni. Akár egy jó pszichológussal végigbeszélni, a hátterét felderíteni, ehhez lehetne homeopátiás szert is kiegészítésül, vagy a Bach szerek közül pl. Bohócvirágot. A kineziológia is oldhat, de a prána utazás is jó lehet. Tájékozódjon, mi lenne ön számára a legjobb!

Cikkek