Milyen fogimplantátumot válasszak?

A fejlődő technikai lehetőségeknek köszönhetően, nagyon sokféle fogbeültetési rendszer létezik, melyek lehetővé teszik, hogy a páciens adottságainak, szükségeinek és igényeinek legmegfelelőbbet alkalmazzák fogbeültetéskor. Itt most csak a legfőbb tudnivalókat és a fogbeültetés alapjait ismertetjük.

A foghiányok pótlása az ókor óta gondot okoz a betegeknek és a gyógyításukkal foglalkozó szakembereknek. Az etruszkok arany szalagokkal rögzítették a pótolt fogakat a maradó fogazathoz. Az idö múltával és a fogorvoslás fejlődésével elérkeztünk arra a szintre, amikor képesek vagyunk akár a maradó fogazat felhasználása nélkül is rögzíteni a fogpótlást.

Hidak

Nagy foghiányok esetén - melyek már "rendes" híddal nem pótolhatók, főleg, ha a foghiány a fogsor végén van - sok esetben fix megoldást jelenthet az ún. üvegpilléres híd, mely sebészeti beavatkozás nélkül, ragasztással készül. Bővebben itt olvashat a témáról!

Műgyökeret a fogmederbe


Az eljárás lényegét az képezi, hogy a nagy tisztaságú titánból készült és megfelelő formájú műgyökér képes összeépülni a csonttal. E tény közel 40 éve ismert. Az első sikeres műgyökér beültetést Per Ingvar Branemark svéd kutató végezte kb. 35 éve. Az ő nevéhez fűződik a jelenség felismerése is. Egyben neve fémjelzi a ma legjobbnak tartott implantációs rendszert.

A teljes fogatlanság is gyógyítható

Valóban, fogbeültetéssel, több fog is pótolható, ha az állcsontok megfelelő vastagságúak, sőt az állcsontok sorvadása esetén is van lehetőség csontpótlásra és később beültetésre. A beültetés során a csontba furatot készítenek, amelybe menetfúrás után egy külső menettel ellátott tiszta titánból készült csavar kerül. E csavar, mint említettem - a titán különleges tulajdonságainak köszönhetően - összeépül a csonttal. Ehhez pl. a Brinemark rendszernél általában 3 és 6 hónap közötti gyógyulási idő szükséges.

Fogbeültetéssel több fog is pótolható

Fogbeültetéssel több fog is pótolható


A gyógyulás idején a titán fogmű az íny alatt helyezkedik el, kívülről nem látható. Amikor a csontosodás befejeződött, és az ellenőrző röntgen-felvételen is jól látható, az íny kinyitása után a csavar üregében található menetes belsőbe belecsavarják a csiszolt foghoz hasonló felépítményt.

Változatok a rögzítésre

Természetesen nem csak ilyen rögzítési megoldás lehetséges. Elterjedt az is, amikor a fogpótlást átmenő csavarokkal rögzítik az implantátumhoz. Ezzel a fogmű bármikor lecsavarozható és ellenőrizhető az implantátum is. A legkorszerűbb rendszerek is elérhetők Magyarországon.

Leggyakrabban felmerülő kérdések

Milyen feltételek szükségesek a fogbeültetéshez?
  • jó általános egészség
  • megfelelő csontvastagság
  • kifogástalan szájhigiéne
Mely betegségek ellenjavallják a beültetést?

Milyen életkorig végezhető el ilyen beültetés és mennyire tartós?

Bármely életkorban elvégezhető a beültetés, ha az általános egészségi állapot megengedi és van kellő vastagságú csontozat. Helyes ápolással és jól kivitelezett fogpótlással, amelyet a beültetett műgyökér hordoz, a tartósságnak nincs időbeli határa.

Előfordul-e allergia vagy rosszindulatú elfajulás az implantációval kapcsolatban?

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán-oxid. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás, vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.

Kieshet-e az implantátum?

A nem megfelelő szájhigiéné, az implantátumra rakódott lepedék és fogkő - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséget keltenek, és a műgyökér meglazulásához vezetnek.

Milyen költségekkel jár a beavatkozás?

Tény, hogy nem olcsó. Ugyanakkor hosszú távon megtérülő befektetés lehet, hiszen fogpótlásokat, és pl. egy hídnak áldozatul eső két saját fog koronáját is meg lehet vele takarítani.

Kb. 2 éve diagnosztizálták, hogy a házi porra,-atkára vagyok allergiás. Erre azóta szedem a Lordestint. Kb.két hónapja elkezdtem nagyon köhögni. Elmentem a háziorvoshoz és ő azt mondta, hogy hörgő és mellhártyagyulladásom van. Írt fel antibiotikumot, szedjek köptetőt és estére csillapítót. Két hétig úgy ahogy jobb volt, majd megint kezdődött a köhögés. Visszamentem az orvoshoz és mondta szedjem még a köptetőt és este a csillapítót.ACC200-asat szedtem be már 1,5 dobozzal és 1 Libexint,de nem múlik. Már nem merem szedni. Mellkasom és a hátam az nem fáj. Esténként és ha pl.:lépcsőn megyek nehezen szedem a levegőt. Ha lefekszem még rosszabb a légzés és a be és kilégzés sípoly lapáttal. Jobban köhögök és horkolok is. A munkahelyemen vegyszerekkel dolgozom és szerintem ez is rátesz egy lapáttal. Mit tegyek?

Kedves Kérdező! Mielőbbi tüdőgyógyászati vizsgálatot javasolok, mert a megfelelő kezelés csak a diagnózis felállítása alapján lehetséges. Sokféle betegség okozhat ilyen tüneteket. A már ismert allergiája felveti annak a lehetőségét is, hogy ...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag