+13° - +31°
Nincs front
Kérdések és válaszok

Két éve egy félig lábon kihordott szívinfarktusom volt, a koleszterin szintem folyamatos gyógyszerszedés ellenére, olykor 7 körül van. Panaszaim mostanában nincsenek. Naponta a vacsorához 1dl vörösbor elfogyasztása káros-e?

Napi 1 dl vörösbor elfogyasztása az érrendszer szempontjából hasznos, flavonoid tartalma miatt. A koleszterinszintet nem befolyásolja érdemben, de az alcsoportok arányát kedvezően befolyásolja. Arra hajlamos személyekben a trigliceridszintet emelheti.

Hozzájutottam sok üveges gyümölcsdesszerthez, (bio vilmoskörte), ami sajnos januárban lejár. Ha lefagyasztom és evés előtt olvasztok fel egyet-egyet, akkor minőségromlás nélkül odaadhatom?

Mivel a kész bébiételek már tartósítottak kíméletes technológiával, ezeket at ermékeket el kell különíteni az otthon készült és lefagyasztott élelmiszerektől. A lefagyasztás nem javasolt.

Hosszú távon milyen következménye lehet annak, ha napközben nem eszek, csak iszok, és amikor este hazaérek, általában 8 körül eszek, de akkor annyit, amennyi belémfér? Naponta kb. 3 liter folyadékot iszom meg.

Sok nemkívánatos hatása lehet az ilyen életvitelnek: a gyomorsav irritálja a nyálkahártyát, felborul a vércukorszint, elhízáshoz vezethet, éjszaka nem regenerálódik a szervezet, hiszen az emésztéssel van elfoglalva. Legalább 3-szor étkezzen: reggel, délben, este.

Amikor egy adag ételről, főtt ételről beszélnek, az hány gramm levest, köretet, főzeléket, feltétet stb. jelent?

A leves 3,5 dl, a főzelék 2,5 dl, a köret (rizs, burgonya, tészta) 20 dkg készen, a csont nélküli húsok 10-15 dkg, a csontos húsok 20-25 dkg.

Mivel a lúgos víz a legjobb a szervezet számára, jó megoldás-e, ha víztisztított vízbe teszek mindig egy kis szódabikarbónát és így érem el a lúgos vizet?

Nem javasolnám a szódabikarbóna alkalmazását. A korszerű technológiával előállított lúgos vizek a megfelelőek ebben az esetben.

2 éves kislányom sajnos elég rossz evő. A tojás fehérje megsütve az egyik kedvence. Akár 3 tojásfehérjét is megeszik. A tojás sárgáját nem hajlandó megenni. Ezt szinte minden nap megenné, de nem tudom mennyit, milyen gyakran adhatok neki belőle.

Arra biztatom, hogy próbálkozzon más ételekkel is, még akkor is, ha gyakran kudarcba fullad a kísérlet, mert később nehezebb lesz a választék bővítése. Tojásétel, még akkor sem javasolható heti 3-nál több alkalommal, ha csak tojásfehérjéről van szó.

Esténként napraforgómagot rágcsálok, jót teszek ezzel magamnak? Belefér ez az egészséges étkezésbe?

A napraforgó mag is jó nassolnivaló, de bármelyik olajos mag (natúr) is kiváló. Ezen kívül még számos más finomságot is nyugodtan ehet: gyümölcsös köleskását, zöldségrudacskákat fűszeres joghurttal, kölesgolyót (natúr vátozatot, pirospaprikás változatot, mogyorós áltozatot), 70%-nál magasabb kakaó tartalmú fekete csokoládét, gyümölcs csipszeket, stb.Ezen kívül az egészséges táplálkozásnak még számos alappillére van. Az egészséges táplálkozás alapja az ún. táplálkozási piramis. A piramis legalján a mozgás szerepel, mivel az egészséghez hozzátartozik a napi rendszerességgel végzett testmozgás is. A következő szinten a folyadék foglal helyet. Napi 2-2,5 liter folyadékot ajánlott elfogyasztani, elsősorban vizet, friss gyümölcs- és zöldségleveket. Ezután a gabonafélék következnek: teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, hajdina, köles, árpa, korpás zsemle, teljes kiőrlésű tészta stb. ezek közül néhány minden nap kerüljön az asztalunkra. Majd a gyümölcsök és zöldségek kapnak helyet: naponta 3-5 alkalommal javasolt fogyasztani belőlük (nem muszáj csupán nyersen fogyasztani ezeket, egy főzelék, rakott étel is beszámítható a napi mennyiségbe). Kicsivel kevesebbet javasolt fogyasztani a tej, tejtermékekből, olajos magvakból (dió, mogyoró, mandula, stb.) majd a halakból, húsokból (elsősorban a fehér húsokból), tojásból még kevesebbet. A piramis csúcsán az édességek, cukor és olajok, zsírok foglalnak helyet. Nagyon fontosnak tartom, hogy az étkezés - lehetőségeinkhez képest; mindig nyugodt körülmények között, szépen megterített asztalnál történjen.

Nem küszködöm túlsúllyal, nem vagyok cukorbeteg, de igyekszem egészségesen táplálkozni. Olyan cukrot keresek édesítésre, ami egészségesebb, és kevesebb kalóriával rendelkezik, mint a hagyományos, finomított kristály- illetve porcukor.A mesterséges édesítőszereket hanyagolnám, nem hallottam túl sok pozitív dolgot róluk. Ön milyen természetes édesítőszert ajánlana? Mi a véleménye a nyírfacukorról, vagy xilitről?

A nyírfacukor és az egyes cukoralkoholok, vagy más néven cukorhelyettesítők kiválóan alkalmasak édesítésre. A felszívódás és szénhidráttartalom tekintetében is csak profitálhatunk belőlük. A vércukorszintet egyenletesebben emelik, így nincs túlzott inzulindózis, ami a zsírraktározást segíti.Energiamentes természetes édesítőszer a sztívia. Magának a növénynek a levelei is édes ízűek, ez és az ebből készült por, tabletta használható még édesítésre.

Milyen gyümölcs fogyasztása ajánlott, ha nem áll rendelkezésre friss? Konzerves, befőttes vagy esetleg a mirelit formában fogyasszam?

Ha nem áll rendelkezésre friss gyümölcs (bár egész télen kapható alma, körte stb.) , akkor a legjobb választás a mirelit, hiszen ebben a formában veszít legkevesebb tápanyagot a gyümölcs.

Cikkek