+13° - +31°
Nincs front

Ezért reggelizzen együtt a család

Egy tökéletes naphoz a reggeli szolgáltatja az energiát és a tápanyagokat. A rendszeres reggelizés kapcsolatban áll a megfelelő tápanyagbevitellel és segíthet az egészséges testtömeg fenntartásában.

Különösen fontos a reggeli gyerekek és a serdülők számára, mivel úgy tűnik, hogy a reggeli támogatja őket a tanulásban és segíti iskolai teljesítményüket, különösen azokét a gyermekekét, akik rossz tápanyag ellátottsággal bírnak. Mivel ez az az étkezés, amelyet legvalószínűbben hagynak ki, rá kell ébreszteni őket az előnyeire.

A szokás megtörése

A legtöbb gyermek és fiatal, alvást követően, ahol a test számos órát koplalt, nagyon felélénkül. A glükóz szükséglet az izmokban és az agyban hirtelen megemelkedik, üzemanyag kell. A reggeli megtöri az éjszakai koplalást, ellátja energiával a testet a gyorsindításhoz, élesíti az elmét. Mégis, az európai gyerekek 10-30%-a kihagyja a reggelit, azokkal az idősebb serdülőkkel és lányokkal együtt, akik valószínűleg hasonlóan cselekszenek.

Egy tápláló étkezés

A reggelit kihagyókkal összehasonlítva azokat, akik reggeliznek, sokkal valószínűbb, hogy utóbbiak megfelelnek a tápanyag-beviteli ajánlásoknak, és a fontos vitaminokból, ásványi anyagokból és (élelmi) rostokból magasabb a napi bevitelük. Egy pillantást vetve a gyerekek által leggyakrabban választott reggelikre, nem nehéz megérteni, hogy miért: tejtermékek, fogyasztáskész cereáliák és kenyérfélék, gyümölcslevek, gyümölcsök és a tojás található a lista élén. Továbbmenve a táplálkozási hatások irányába, a reggelizők rendkívül pozitív egészségmagatartásról tettek tanúbizonyságot, beleértve a megemelkedett napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást, és a több testmozgást.

A reggelizők soványabbak

Mostanára egyértelmű bizonyíték van arra nézve, hogy a reggeliző gyerekek soványabbak. Tizenhat, a reggeli kihagyásának, több mint 59000 európai gyermek és serdülő testtömeg-ellenőrzésre gyakorolt hatását felmérő vizsgálat legújabb szisztematikus áttekintése azt találta, hogy a rendszeres reggelizés összefügg az alacsonyabb Testtömeg Indexszel (BMI, a testmagassághoz viszonyított testtömeg értéke) és úgy tűnik, védelmet nyújt a túlsúly és az elhízás ellen. Más áttekintő tanulmányokban is hasonló eredményekről számoltak be. Azonban, mint minden megfigyelésen alapuló tanulmánynál, nem tételezhető fel ok és okozat közötti összefüggés.

Teljesítmény

Korai laborvizsgálatok a reggeli pozitív hatásairól számoltak be a mérhető teljesítményjelzőknél, beleértve a visszaemlékezést, figyelem-fenntartási időtartamot és a kreativitást. Egy friss szisztematikus (szakirodalmi) áttekintés 45 laboratóriumi és iskolai reggelizés-tanulmányt vett figyelembe azért, hogy meghatározza, vajon a reggelinek valóban van-e hatása a gyerekek iskolai teljesítményére. A bizonyítékok összevetése azt sugallja, hogy a reggelizés iskolás gyerekeknél kedvezőbb hatású, mint a reggeli kihagyása. Úgy tűnik sokkal fontosabb, hogy a gyerekek (egyáltalán) egyenek (valamit), mint maga az elfogyasztott reggeli nagysága vagy típusa.

Reggeliző klubok

A reggeli kedvező hatásairól szóló bizonyítékok olyan, a reggelizés bevezetését szorgalmazó kezdeményezésekhez vezettek, mint az iskolai reggeliző klubok, pl. az Egyesült Királyságban az 1990-es évek végén. Eltekintve a táplálkozási-tápanyagellátottsági előnyöktől, a reggeliző klubok lehetőséget adnak a gyerekeknek a szociális interakciókra is. Nyugodt napkezdést tesznek lehetővé, és úgy találták, hogy fejlesztik a pontosságot, javítják a magaviseletet és az érdeklődést, mindent, ami valószínűleg kedvező hatással bír a gyerekek tanulási képességére. Mindemellett, bár a legtöbb reggeliző klubokkal foglalkozó tanulmány beszámolt a gyerekek motiváltságának és koncentrálóképességének javulásáról a reggeli tanórákon, kezdetben a kedvező hatások az optimális alatti tápláltsági állapotú gyerekeknél voltak a legnyilvánvalóbbak.

Szülői példamutatás

Az egyéni kalória(beviteli) követelmények figyelembevétele esetén a reggeli javítja az általános tápanyagbevitelt, és kapcsolatban áll a teljesítménnyel és a testtömeg-szabályozással. A gyerekek és a serdülők valószínűleg azokban a családokban reggeliznek, ahol maguk a szülők is szoktak reggelizni, ezért szorgalmazni kell, hogy a szülők járjanak elő jó példával. Ahol ez nem lehetséges, ott az iskolai reggeliző klubok nyújthatnak jó alternatívát, tápláló reggeli és azon túl temérdek fontos szociális előny szolgáltatásával.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC)
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag