+13° - +31°
Nincs front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Szívbetegek gyógyulásában segít egy új pszichoterápia

A pszichoterápia egyik típusa hatással lehet arra, hogy a páciensek miként szabályozzák a gondolkodásmódjukat, és így csökkenteni lehet a szívbetegségből felépülők depresszióját és szorongását - áll egy friss tanulmányban.

A kardiológiai rehabilitáció alatt metakognitív terápiában (MCT-ben) részesülő három személy közül egynek jelentősen csökkentek a tünetei azokhoz képest, akik ilyen terápiában nem részesültek - derült ki az Amerikai Szív Társaság Circulation című folyóiratában publikált tanulmánybólA szívbetegségben szenvedő betegek közel egyharmadának vannak depressziós vagy szorongásos tüneteik, amelyek összefüggésben vannak a szívbetegség előrehaladásával vagy a komplikációk kialakulásával. Kutatások bebizonyították, hogy a szívbetegség után rossz mentális állapotban lévők lényegesen nehezebben rehabilitálódnak és sokkal rosszabb az életminőségük is, mint a lelki problémák nélkül élőknek.

A pszichoterápia egyik típusa hatással lehet arra, hogy a páciensek miként szabályozzák a gondolkodásmódjukat.
A pszichoterápia egyik típusa hatással lehet arra, hogy a páciensek miként szabályozzák a gondolkodásmódjukat. Fotó: Getty Images

"Ez a terápia hosszú távon lényegesen megváltoztatja a páciensek életét és javítja az egészségüket" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Adrian Wells, a Manchesteri Egyetem klinikai és kísérleti pszichopatológiai professzora. Wells professzor fejlesztette ki a metakognitív terápiát, aminek az a célja, hogy úgy csökkentse a páciensek depresszióját és szorongását, hogy segít nekik szabályozni a az aggodalommal és a töprengéssel járó káros gondolatokat. Wells professzor alapította és igazgatja a manchesteri MCT Intézetet, valamint a Szorongás, Depresszió és Pszichoterápia Kutatócsoportot is ő vezeti.

Pszichoterápia szívbetegeknek 

Korábbi kutatásokban már kimutatták, hogy a kognitív viselkedésterápia (ami egy sokkal hagyományosabb pszichoterápiás módszer) szintén képes csökkenteni a szívbetegek szorongását és depresszióját. A kognitív viselkedésterápia segít a pácienseknek megbirkózni a negatív gondolatokkal, ám az MCT abban segít, hogy csökkenjen a negatív gondolatokkal eltöltött idő - magyarázta Wells professzor.  Az új kutatásban öt angliai kórház szívbetegségen átesett, kardiológiai rehabilitációban részt vevő két betegcsoportjának szorongásos és depressziós tüneteit hasonlították össze a tudósok. Mindkét csoport megkapta a rutinszerű kardiológia rehabilitációt (tornagyakorlatok, egészséges életmódra nevelés és stresszkezelési technikák oktatása). Ám az egyik csoport hat alkalommal csoportos metakognitív terápiát is kapott. Mindkét csoportot egy évig követték a kutatók.

Akik MCT-ben részesültek, azoknak már négy hónap elteltével jelentősen alacsonyabbak voltak a depressziós és szorongásos értékeik azokhoz képest, akik nem kapták meg ezt a terápiát. Ráadásul a javuló depressziós és szorongásos értékek végig fennmaradtak az egyéves nyomon követési időszak alatt. Wells professzor meg volt lepődve azon, hogy ilyen jelentős javulást mutattak ki annak ellenére is, hogy a terápiát nem hivatásos pszichoterapeuták végezték. Az MCT-s csoportokat a kardiológiai rehabilitációt végző személyzet vezette, kétnapos workshopon képezték ki őket a metakognitív terápiára, majd felügyelet alatt egy próbacsoporton gyakorlatoztak.

Furcsa, nem?

Tudta, hogy léteznek olyanok, akik szívbetegnek képzelik magukat? És őket is nagyon komolyan kell venni, mert ennek később valóban szívbetegség lehet a következménye!

A kutatásból kiderült, hogy az MCT hatékony alternatívája lehet a kognitív viselkedésterápiának - jelentette ki dr. Christopher Celano, a bostoni Massachusetts Központi Kórház kardiológiai-pszichiátriai kutatási programjának társigazgatója. "Bár szükség van még olyan kutatásra, amelyik igazolja a mostani eredményeket, ez a kutatás meglehetősen ígéretes, mert a metakognitív terápia hatása összehasonlítható vagy akár még jelentősebb is volt, mint a kognitív pszichoterápiáé. Továbbá a depresszióban és a szorongásban kimutatott javulás végig fennmaradt az egyéves nyomon követési időszakban, és ez azt bizonyítja, hogy az MCT-nek hosszú távú, jótékony hatása van" - vonta le a következtetést dr. Celano, aki a Harvard Orvosi Egyetem docense is, és nem volt részese Wells professzor kutatásának.


A túlélést segíti 

Dr. Celano szerint jelentős dolog, hogy ezek a kutatási eredmények is bebizonyították, hogy a pszichoterápia fontos szerepet játszik a szívinfarktust vagy más szívbetegséget túlélő emberek rehabilitációjában. "A depresszió és a szorongás nagyon megnehezíti a szívbetegeknek, hogy az egészségi állapotukon javító sporttevékenységet végezzenek vagy egészséges étrendre álljanak át" - így dr. Celano. A kardiológiai rehabilitáció segít jó irányba terelni az életmódbeli szokásainkat, ám ha ehhez még a lelki egészséget javító összetevőt is hozzáadjuk, az holisztikusabb távlatot nyújt a rehabilitációnak. "Nyilvánvaló, hogy a mentális egészség és a szív egészsége szorosan összefügg" - magyarázta dr. Celano, majd hozzátette: "Nem volnék meglepve, ha kiderülne, hogy a mentális egészség javulása a szív- és érrendszer egészségi állapotát is javítja."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag