Kérdések és válaszok

Talán nálunk kevésbé elterjedtek még az agytréner készülékek. Állítólag az idegrendszer áthangolásában segít stressz, tanulási zavarok, különböző mentális problémák esetén. Amerikában ezeket a készülékeket már rengetegen ismerik, és ódákat zengenek róla. Utánaolvastam több fórumon, weboldalon, nagyon sokan dicsérik. Bevallom őszintén, én is kipróbáltam egy ilyen internetes programot, és utána éreztem a pozitív változást, (placebo?) de kíváncsi lennék egy szakember véleményére, hogy ezekkel a hang-fényhatásokkal inkább ártunk, vagy ellenkezőleg: használunk? Hosszabb távú használata tényleg pozitív hatással van az idegrendszerünkre? Kicsit szkeptikus vagyok, de ugyanakkor nagyon érdekel a téma.

A készülékkel az az alapvető gond, hogy a hatékonyságát nehéz megítélni. Ehhez gondosan kivitelezett, nagy betegszámú csoporton végzett vizsgálatokra van szükség, ezt pedig profitorientált cégek nehezen tudják megoldani. Ami nem eldönthető, az a hatás módja. Ismert, hogy egyes erős fájdalomszindrómákban (akár pl. migrénben is) a placebo-válasz aránya akár 30% is lehet, ezért jogos azt feltételezni, hogy a készülékkel szerzett pozitív tapasztalatok egy részéért is placebo-hatás felelős. Amit semmiképp nem javasolnék, az az, hogy a készüléket az orvosi kezelés helyett próbálja ki valaki (ez egyébként bármely más alternatív gyógyászati eljárásra érvényes). Az ilyen, nem bizonyítottan hatékony eljárások egyik veszélye ui. az, hogy elaltatják a beteg éberségét, aki esetleg úgy gondolja, hogy alkalmazásukkal mindent megtett, és ezért pl. nem szedi be a bizonyítottan hatékony gyógyszereket. Több rossz példa van erre, akár olyan súlyos betegségek esetében is, mint a rosszindulatú daganatok, ezért fokozott óvatosságot javaslok.

Ha valaki álmában csikorgatja a fogát, az mit jelent?

Általában rossz lelkiállapotra, stresszre utal.

Miben különbözik a normális gyász a depressziótól?

Egy szeretett személy halála után természetesen bekövetkező érzelmi reakció a szomorúság, ami sokszor igen mély, depressziós jellegű, étvágytalansággal, egykedvűséggel, érdektelenséggel társul. Ha a gyász több hónapra elhúzódik, feltűnő szótlansággal jár, az illető lelassul, álmatlan lesz, akkor félő, hogy a gyász ún. major depresszióvá fajul. A normálisnak tekinthető gyászidőszak hossza és jellege nagyon függ a családi és etnikai hovatartozástól, kulturálisan befolyásolt, ezért a normális és abnormális közötti különbség tételhez, ismerni kell az illető családját, korábbi viselkedését.

Cikkek