+15° - +34°
Nincs front

Nyugtatók helyett terápia kell

HáziPatika

Bár a lelki és testi egészséghez való jogot elvileg az alaptörvény garantálja, a valóság máshogy fest: a mentális zavarok, pszichiátriai betegségek esetében a magyar egészségügy tömegesen hagy ellátatlanul vagy gyógyszeres tüneti minimálkezeléssel embereket.

Magyarországon 2 millió pszichiátriai beteg is lehet, de százezren sincsenek, akik terápiához jutnak. Az állam módszeresen alulfinanszírozza a pszichoterápiát, ami így a jómódúak luxusa marad. A többieknek marad a Xanax - írja az index.hu.

Xanax-pánik tört ki az országban

Gyógyszerészek szerint hónapok óta hiány van az erősen függőséget okozó szorongásgátlóból. Részletekért kattintson korábbi cikkünkre!

Milliárdok mennek el a kezeletlen depresszióra

A magyar lakosság 13 százaléka mutat középsúlyos depressziós tüneteket, a szorongásos zavarokkal együtt mérvadó adatok szerint ez 20 százalék, és máris 2 milliós számnál vagyunk egy nem egész tízmilliós országban. És akkor a skizofréniával, bipoláris zavarokkal, egyebekkel küzdőket még nem is számoltuk. Ha az érintettek közül csak minden második kerül az állapota miatt táppénzre, akkor az a becslések szerint havi 41 milliárd forint kifizetést jelentene az állami büdzséből, és ebben még nincsenek benne a kieső munkaórák miatti elmaradt befizetések és a GDP-csökkenés. Ha azonban ők mind járnának pszichoterápiába, annak összköltsége mai piaci áron számolva havi 5 milliárd forint alatt lenne - tizedannyiba kerülne tehát a tömegesen hozzáférhető terápia, mint ma a kezeletlen depresszióé.

A rákos betegnek ezért kell pszichológus

Egy daganatos beteg egészségének éppúgy része a lelkiállapota is, mint a laboratóriumi eredményei. A lelki tényezők felerősíthetik a fizikai fájdalmat, és akár a betegség végkimenetelére is hatással lehetnek. Éppen ezért lenne fontos, hogy a rákos betegek testét és lelkét egyaránt gyógyítsák. Erre szakosodott az onkopszichológia, ami Nyugat-Európa számos országában már integráns része az onkológiai ellátásnak, nálunk azonban még ma is csak gyerekcipőben jár. A fejlődés pedig egyáltalán nem csak a finanszírozáson múlna, a hazai szemléletnek is változnia kellene - mind az orvosok, mind a betegek részéről. A témáról Dr. Mailáth Mónikával, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnökével beszélgettünk.

Akinek van pénze, megy magánba

A pszichoterápiának két szempontból is speciális a helyzete: egyrészt, a közegészségügyön belül Magyarországon még ma is margón van, másrészt pedig kisebb lehet a helyzete rendezésére irányuló társadalmi nyomás amiatt, hogy a jobb érdekérvényesítő erejű fizetőképes kliensek megszokták, hogy alapból magánterápiákra járnak. Miközben állami pszichoterápiás helyre némi túlzással csak annak van esélye eljutni, aki akut krízishelyzetben, konkrét szuicid állapotban van és/vagy jó kapcsolatrendszere, vagy véletlen szerencséje folytán képes elérni, hogy felvegyék a nagyon kevés helyre, a terápiás magánszektor virágzik, ezt azonban természetesen nagyon sokan nem képesek megfizetni. Ezért a szakmában évtizedes vágy, de inkább utópia, hogy az OEP-nek kellene legalább részlegesen fizetni a magán pszichoterápiák után, amivel többek számára lenne az ellátás megfizethető. Egy ilyen kofinaszírozós modell bevezetése azonban az egész mai magyar egészségügyi rendszer alapjait kezdené ki.

A magyar lakosság 13 százaléka mutat középsúlyos depressziós tüneteket
A magyar lakosság 13 százaléka mutat középsúlyos depressziós tüneteket

Vannak jól működő külföldi példák

Gigantikus rendszerátalakítás nélkül is lehetne azonban tenni néhány dolgot. A WHO részletesen kidolgozott javaslatai szerint például érdemes lenne akár otthon is alkalmazható technikákat terjeszteni, mert ugyan "nem az öndiagnózis a cél", a lehetőségek ismerete sokat segítene. De az is hasznos lenne, ha például a pszichiátriai gondozókat átneveznék mentálhigiénés központokká. Nagy-Britanniában egy komplex programmal sokat javítottak az elmúlt tíz évben a pszichoterápiák elérhetőségén, a minőségén, megnövelték a konzultációs kapacitást és sokkal jobb lett az utánkövetési rendszerük is.


Mindezt nem nagy intézetekkel, inkább a közösségi ellátás fejlesztésével csinálják. Nálunk sem feltétlenül új intézményeket kellene létrehozni, hanem a meglévő, működő hálózatokat fejleszteni: nagy kórházak helyett a rendelőket, az elsődleges és a másodlagos szinteket, elérhetővé tenni sokkal több alacsony küszöbű terápiás ellátást, és kialakítani egy érdemi visszajelző rendszert, mert a legtöbb helyen ma azt sem tudják módszeresen figyelemmel követni, hogy javult-e a kezelés után egy depressziós páciens állapota.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag