Ezért hozunk rosszabb döntéseket

A Business Insider összeszedte a leggyakoribb kognitív torzításokat: olyan hibákról, meggyőződésekről, elképzelésekről van szó, amelyek érvelésünket vagy helyzetmegítélésünket befolyásolják.

A torzítások általában korábbi érzelmi emlékek, berögződések miatt alakulnak ki és mindennapi életünkre vannak kihatással, akár teljesen észrevétlenül is. Azt azonban érdemes tudni, hogy a marketing, az üzleti élet és a politika kihasználja ezeket ellenünk. Ismerjük meg ezeket, hogy elkerülhessük a csapdát!
  • Az emberek túlságosan is támaszkodnak az első információra, amit hallanak. Egy bértárgyalás során például bárki mondja ki az első összeget, az egyúttal egy árszintet is belő, ami körül a többiek mozogni fognak.
  • Az emberek túlbecsülik a rendelkezésükre álló információk fontosságát. Tipikus példája ennek az a barátunk, aki úgy érvel: "a dohányzás nem egészségtelen, mert már hallottam emberről, aki száz éves koráig elélt, és napi három dobozzal szívott el".
  • Mekkora esélye van annak, hogy valaki felvesz egy bizonyos gondolkodást? Minél többen gondolkodnak úgy, annál nagyobb. (És ez is az oka annak, hogy a meetingekből általában semmi produktív nem születik.)

Logikai csavarok, avagy gondolkodási hibák

Előfordul, hogy a minket érő információkat negatív irányba torzítjuk. De ha a gondolkodásunkat áthatják a berögzött, negatív gondolatok és mindent úgy magyarázunk, hogy ezeket fenntartsuk, lehet, hogy a depresszió gondolkodási hibáival van dolgunk. Tudjon meg többet a kognitív torzításokról!

  • Az emberek a kognitív és motivációs hibákat és torzulásokat másokban sokkal jobban észreveszik, mint magukban. Ez már önmagában egy hiba.
  • Amikor döntünk valami mellett, a döntéshez akkor is pozitív érzéseket kötünk, ha az alapjaitól hibás. Akkor is a mi kutyánk lesz a legjobb, ha minden egyes embert megharap, minket is beleértve.
  • Agyunk rendszerben gondolkodik, tehát teljesen véletlenszerű eseményekből is megpróbálunk mintát látni. Ezért tudunk olyan sokat veszíteni egy rulettasztalnál.
  • Sokan csak olyan információkra figyelnek, amelyek megerősítik a meggyőződésében. Ehhez köthető a struccpolitika is, ami szintén kognitív torzulás: akik ezt folytatják, elkerülik a veszélyes vagy negatív információkat.
  • A korábbi bizonyítékokat jobban elfogadjuk, mint az újakat, amelyek esetleg 180 fokos fordulatokat hozhatnak.


Ha sokáig halogatjunk, lehet rosszabbul döntünk

Ha sokáig halogatjunk, lehet rosszabbul döntünk

 • Az előző pontnak látszólag ellentmond, de a legutóbbi információt sokan hasznosabbnak és igazabbnak tartják, mint a korábbiakat. Itt azonban nem bizonyítékokról, hanem információkról van szó.
 • Az emberek akkor is hajlamosak információt keresni, amikor az már nem segít a döntéshozásban. A több információ gyakran megbénít és nem is segítenek jobb, megalapozottabb döntéshez.
 • Az sem ritka, hogy valaki egy döntést a döntés végeredményétől függően ítél meg és nem arról, hogy azt az adott pillanatban hogyan, milyen körülmények között hozták meg.
 • Sokan túlságosan bíznak képességeikben, emiatt sokkal nagyobb kockázatot vállalnak a mindennapi életben és szakmai életükben egyaránt.
 • Ha valamiről azt hisszük, hogy valamilyen hatása lesz, akkor vélhetően olyan hatása is lesz vagy legalábbis azt fogjuk hinni - ez a placebohatás. Az orvostudomány éppen az alaptalan megmagyarázhatatlansága miatt rettegnek ennyire a placebótól.
 • Az innovatív megoldások hatékonyságát és értelmét borzasztóan eltúlozzák azok támogatói. Gondoljuk csak a startupokra.
 • Arról se feledkezzünk meg, hogy egy személyt vagy egy koncepciót annak legkönnyebben felismerhető jellemzőiről vagy tulajdonságairól jegyzünk meg.
 • Ugyanakkor az, hogy hogyan látjuk a világot, sokban függ attól, hogy mit gondolunk róla és milyen elvárásaink vannak azzal kapcsolatban. Ennek a sztereotipizáláshoz is sok köze van: úgy tudunk megítélni embereket, embercsoportokat, hogy semmilyen igazi információnk nincsen róluk, csak általánosítani tudunk.
 • Csak a leghangosabb, legjelentősebb, legfeltűnőbb példára figyelünk, emiatt rosszul ítélünk meg egy helyzetet. Ennek értelmében mondhatjuk azt, hogy vállalkozónak lenni könnyű, mert sosem hallottunk még olyan vállalkozóról, akinek "ne jött volna össze".
 • A szociológusok is azt mondják, hogy imádjuk azt, ha valami biztos, még akkor is, ha akadályozza a hatékonyságot.
Forrás: iflscience.com
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag