Az ivóvíz kevésbé ismert hatása

HáziPatika

Pozitív hatással lehet az emberek hangulatának alakulására, sőt, akár az öngyilkosságok előfordulását is csökkentheti, ha magasabb a lítium természetes szintje az ivóvízben - állítják brit kutatók.

Habár elsősorban erről ismerjük, a lítium - a legkisebb sűrűségű szilárd elem - valójában nemcsak akkumulátorok fontos összetevője, hanem egészségügyi célokra is alkalmazható. Évtizedek óta használják hangulatzavarokkal küzdő betegek kezelésében, főként bipoláris zavar esetén, kiaknázva a hangulatjavító hatásában rejlő lehetőségeket. A pszichiátriai ellátásban jellemzően viszonylag magas dózisokat adnak az érintetteknek, legalább napi 200 milligrammot, ami mellett már az esetleges mellékhatásokat is gondosan monitorozni kell. Egyes kutatások szerint ugyanakkor a lítium már jóval kisebb mennyiségben is, akár mindössze napi 400 mikrogramm (0,4 milligramm) bevitele esetén is pozitív hatást fejthet ki.

Hogyan hatnak az antidepresszánsok az öngyilkossági kockázatra? Részletek itt.

Mint azt a ScienceAlert írja, éppen ezen eredmények miatt foglalkoztatja hosszabb ideje a tudósokat a kérdés, hogy vajon az ivóvízben természetesen előforduló lítium kihatással lehet-e az adott területen élő népesség egészségére. Beleértve akár az öngyilkossági kísérletek számának alakulását, az erőszakos bűncselekmények előfordulását, vagy éppen ademenciakialakulásának kockázatát. Több olyan tanulmány is született már a témában, amely kevésbé szilárd bizonyítékok alapján ugyan, de lehetséges összefüggést vetett fel a lítium magasabb ivóvízbeli szintje és az alacsonyabb öngyilkossági ráta között.

Az ivóvíz lítiumtartalma akár életeket is menthet
Az ivóvíz lítiumtartalma akár életeket is menthet. Fotó: Getty Images

Brit kutatók egy csoportja a világon elsőként vetette elemzés alá a szakirodalomban fellelhető tematikus tanulmányokat. A kutatók összesen kilenc korábbi tudományos munka adatait vizsgálták meg, ezáltal a Föld összesen 1286 különböző pontjáról nyert adatokkal dolgozhattak, így például Japánból, Ausztriából, az Egyesült Államokból, Angliából, Görögországból, Olaszországban és Litvániából származó kimutatásokkal. Mint kiderült, az átlagos lítiumszintek a literenkénti 3,8 mikrogrammtól a 46,3 mikrogrammig terjedtek ezeken a helyszíneken, egyes közösségekben ugyanakkor meghaladta a 80 mikrogramm/litert is. Ami pedig a legfontosabb, hogy az adatokból kimutatható volt, hogy az ivóvíz viszonylag magas lítiumszintje összefüggést mutat az öngyilkosságból származó halálozás alacsonyabb előfordulásával.


"Mindenképpen ígéretes, hogy a lítium magas szintje antiszuicid hatást fejthet ki, illetve megvan benne a potenciál, hogy javítsa a közösség mentális egészségét" - fogalmazott Anjum Memon, a Brighton és Sussex Orvosi Egyetem epidemiológus professzora, a tanulmány vezető szerzője. Azt ugyanakkor a kutatócsapat is elismeri, hogy elemzésüknek bőven akadnak korlátai. A megvizsgált tudományos munkák jellemzően inkább csak hipotézisek létrehozására alkalmasak, mintsem arra, hogy választ adjanak a legfontosabb kérdésekre. Nem vizsgálják az adott területen élők társadalmi-gazdasági helyzetét, a mentális zavarok előfordulási gyakoriságát az adott populációban, továbbá nem térnek ki arra sem, hogy mennyiben befolyásolja az eredményeket az élelmiszerek által bevitt lítium. Ugyancsak nem térnek ki arra a problémára, hogy a palackozott vizek gyakran magasabb lítiumtartalommal rendelkeznek, mint a csapvizek - márpedig előbbieket nem vizsgálták külön kutatások.

Mindezek alapján a kutatók további kiterjedt kutatásokat, illetve randomizált közösségi kísérletek lefolytatását szorgalmazzák a témában. A cél, hogy jobban feltárják, miként hat a lítium a szervezetre, valamint minek köszönhető a hangulatra kifejtett előnyös hatása.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag