+7° - +22°
Kettős front

A pszichózis ritkán vezet erőszakhoz

Általánosan elterjedt nézet, hogy a mentális betegségek erőszakos bűncselekmények forrásai lehetnek. Csakhogy ez a kép alapjaiban hamis.

A Berkeley egyetem tanulmánya azt mutatja, hogy hallucinációkkal és téveszmékkel kapcsolatos pszichiátriai betegségek ritkán vetítenek előre támadó cselekményeket - írja a News Medical.
Amikor a kutatók alaposan felülvizsgáltak 305 erőszakos eseményt az Egyesült Államokban, azt találták, hogy csak ezek 12 százalékát előzte meg pszichózis. Miközben számos tanulmány megállapította már, hogy a brutalitás és a vérontás nagy valószínűséggel a harag, a lőfegyverekhez való hozzáférés és a kábítószerekkel való visszaélés következménye, a tanulmány először vizsgálja a pszichózis okozta erőszak és az elmebetegség között kimutatható szabályszerűségeket. Az eredmények a Clinical Psychological Science folyóiratban jelentek meg.

Zseni vagy gyilkos az iskolai mészáros?

A 2012-es newtowni iskolai vérengzés elkövetője feltehetően Asperger-szindrómás volt. A betegséget nehéz felismerni, jellemzője az empátia hiánya, a bezárkózottság, ami gyakran magas intelligenciával párosul. Az agresszió viszont nem velejárója. Kattintson!


Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a pszichózis ritkán vezet közvetlenül az erőszakhoz - állítja a tanulmány vezető szerzője, Jennifer Skeem, aki kutatótársaival együtt egy 1998-as átfogó vizsgálatban szereplő különösen erőszakos 1100 elkövető esetét tekintették át, akiket korábban egy a pszichiátriai intézményben tartottak fogva.
Különösen arra az alcsoportra fordítottak nagy figyelmet, amelyben 100, olyan magas kockázatú beteg tartozott, akik két vagy több erőszakos incidensben vettek abban az évben, amikor elbocsátották őket egy pszichiátriai intézetből, mert megfelelőnek látták a mentális állapotukat, és letöltötték a bűncselekmény miatt kirótt büntetésüket.
Hamis a kép a pszichiátrián kezelt betegek erőszakosságáról

Hamis a kép a pszichiátrián kezelt betegek erőszakosságáról

"Azt akartuk kideríteni, hogy az emberek egy kis csoportjában az ismételt erőszak a hallucinációk és téveszmék miatt jelent-e meg" - mondta Skeem.
Amellett, hogy felülvizsgálták az aktákat, megkérdezték az egykori betegeket, hogy mit gondoltak, és éreztek, közvetlenül azelőtt, hogy részt vettek az erőszakban, továbbá kikérték a barátok és a családtagok véleményét is. Az eredmények azt mutatták, hogy a pszichózis csak 12 százalékuknál előzte meg az erőszakos cselekményeket azt követően, hogy kiszabadultak az elzárásból. Továbbá, amikor a pszichózis kiváltott egy erőszakos incidenst, hasonló csak ritkán történt meg még egyszer ugyanazzal a beteggel.
A tanulmány meghatározta azokat az akkumulálódó tényezőket, amelyek az erőszakot előidézik, a fizikai sérülést, a szexuális zaklatást és a fegyveres támadásokat és fenyegetéseket. Az erőszakkal összefüggésbe hozható mentális betegségek között a szkizofréniát és bipoláris zavart és a súlyos szorongás illetve a depressziót találták.
Mentálhigiénés szakember és ügyvédek arra figyelmeztetnek, hogy a nagy nyilvánosságot kapó, nagy horderejű ügyek állandósítják a mentális betegségben szenvedők megbélyegzését, és visszatartja őket attól, hogy felfedjék az állapotukat, és segítséget kérjenek. Sőt, a mentális betegek nagyobb valószínűséggel lesznek az erőszak áldozatai, mint fordítva.
A tanulmány februárban az American Journal of Public Health megállapította, hogy kevesebb, mint 5 százaléka a 120.000 fegyvert kapcsolatos gyilkosságok az Egyesült Államokban 2001 és 2010 között követték az emberek diagnosztizáltak mentális betegség, és hogy a szellemi fogyatékosok, sokkal valószínűbb, mint az átlagember, hogy az erőszakos bűncselekmények áldozatainak.
Skeem szerint fontos megjegyezni, hogy az erőszak kockázati tényezői - mint a túlzott gyógyszerfogyasztás, a gyermekkori bántalmazás vagy a környezetből fakadó hátrányos helyzet - nagyban megegyeztek a mentális betegségekben szenvedők, és az e nélkül élők esetében - tudtuk meg a News Medicaltól.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag