Okok, amiért maradunk egy rossz kapcsolatban

HáziPatika

Megszokás, kényelem vagy esetleg önbizalomhiány - számos oka lehet, ha benne maradunk egy kihűlt párkapcsolatban. Gyakran úgy vagyunk vele, hogy egy rossz kapcsolat is jobb, mint a semmi, ám ez hiba.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az öt leggyakoribb indokot és kifogást, amelyre hivatkozva az emberek nem lépnek ki működésképtelen kapcsolatukból.

A párkapcsolatunk a miénk

A viselkedési közgazdaságtanban és a pszichológiában is ismert fogalom az úgynevezett elkötelezettségi hatás, amely alatt röviden azt értjük, hogy a javakat, amelyeket birtokolunk, többre értékeljük, csak mert a tulajdonunkban vannak. Miután pedig egy tárgyat vagy személyt saját tulajdonunknak tekintünk, sokkal nehezebben mondunk le róla - még akkor is, ha (egy tárgy esetében) fizetséget kapnánk érte. Akkor sem szívesen válunk meg például kedvenc pólónktól, ha már egyébként évek óta ránk sem jön. A birtokunkban lévő tárgynak ugyanis lélektani értéket tulajdonítunk, és veszteségnek élnénk meg, ha meg kellene válnunk tőle.

Ez az elkötelezettségi hatás ugyanúgy jelen lehet a párkapcsolatokban is.  Megeshet tehát, hogy csak azért túlbecsüljük párkapcsolatunkat, mert a miénk, holott a valóságban már egyáltalán nem működik jól. 

Nem számít mennyire szeretjük a párunkat vagy éppen mennyire élvezzük vele a szexet - gyakran akkor is fellángolhat a vonzalom egy harmadik személy iránt, ha egyébként boldog párkapcsolatban élünk. De mikor tekinthető ártalmatlannak ez a vonzalom, és mikor bújik meg mögötte valami több? Az alábbi kérdésekre adott válaszok segíthetnek a döntésben. 

Van közös történelmünk

A sok közösen megélt élmény nagyon erős kapocs tud lenni a párkapcsolatokban - néha túlságosan is. Egy hosszú távú kapcsolatban eltöltött évek ugyanis elfedhetik a felek valós érzéseit, és megeshet, hogy csak azért maradunk valaki mellett, mert annyi közös év van már mögöttünk, miközben valójában nem érezzük jól magunkat a párunk mellett. A hosszú évek óta együtt élő párok gyakran elkövetik a hibát, hogy már csak megszokásból is újabb szintre emelik a kapcsolatukat (eljegyzéssel, házassággal) anélkül, hogy valóbán végiggondolnák érzéseiket, szükségleteiket. 

Azért maradunk valaki mellett, mert annyi közös év van már mögöttünk
Azért maradunk valaki mellett, mert annyi közös év van már mögöttünk

Mielőtt tehát mi is beleesnénk ebbe a hibába, érdemes feltenni magunknak az alábbi két kérdést:

  • Jelenlegi kapcsolatunkat különlegesebbnek és másabbnak érezzük a többi, múltbéli párkapcsolatainkhoz képest?
  • Jelenlegi párkapcsolatunk elősegíti, hogy személyiségünk kiteljesedjen?

Fontosak tehát a közös élményék, de nem szabad, hogy elfedjék valódi érzéseinket, és ne hagyjuk, hogy személyiségünk szépen lassan megszűnjön létezni a párunk mellett.

A tökéletesség hajszolása

Sokan vannak, akik ragaszkodnak egy ideális álomképhez: elképzelik például, hogy jövőbeli partnerük mindenképpen egy szőke, kék szemű, 180 cm-es, sportos testalkatú üzletember lesz drága sportkocsival és fényűző ingatlanokkal. Ezek a kissé magas elvárások egyrészt megakadályozhatnak bennünket, hogy egy nem annyira tökéletes, de valóban hozzánk illő párt találjunk magunknak, másrészt elvakíthatják valódi igényeinket a párkapcsolatunkban.

Mert lehet, hogy a sors végül valóban összehoz bennünket álmaink hercegével/hercegnőjével, de az is megeshet, hogy ez az ideálisnak tartott társ a valóságban egyáltalán nem passzol hozzánk. Nem szabad tehát csak azért benne maradni egy párkapcsolatban, mert elvakítanak bennünket a külsőségek. 

A család, a társadalom nyomása

Bár az elmúlt néhány évtizedben sokat javult a szingli nők megítélése, azért még ma is érezhető feléjük a nyomás a társadalom vagy saját családjuk részéről. A "mikor lesz már végre unokám?" vagy a "harmincévesen már illik megállapodni!" típusú megjegyzések rendkívül frusztrálóak tudnak lenni, főleg, mert a legtöbb egyedülálló harmincas nő egyáltalán nem saját döntése miatt van egyedül. Keresik a megfelelő partnert, csak nem feltétlenül egyszerű megtalálniuk. A nőket ért nyomás gyakran kergetheti bele őket olyan párkapcsolatba, amelyben valójában nem érzik jól magukat, és benne is tarthatja őket olyan együttlétben, amely egyébként már nem működik.


Félünk a magányól és a párkereséstől

Afélelemmagánytól nagyon gyakran benne tartja az embert az egyébként rossz párkapcsolatban: sokan úgy vannak vele, hogy még mindig jobb így, mint egyedül. De egy újabb párkeresési huzavona is visszatartó erő lehet - főleg az idősebbeknél. Nincs kedvünk idegenekkel randevúkra járni, lefutni ugyanazokat a köröket, amelyeket jelenlegi párunk mellett már megtettünk. Főleg, ha közben úgy gondoljuk, hogy egyáltalán nem biztos, hogy jelenlegi párunk után találnánk még egyszer valakit, aki mellett el tudjuk képzelni az életünket.

Forrás: health.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag