Hogyan alakult a barátság az évszázadok alatt?

HáziPatika

Szükségünk van emberekre, akikre számíthatunk, és akik miatt jobban érezhetjük magunkat. De hogyan változott a barátság jelentése az elmúlt két évezredben?

A mai nagyon változó világban a hosszú távú intimitás és megbízhatóság több mint ritka jelenség lett. A közösségi média felületesebbé tette a barátságokat. A barátság egy életen át tart, személyes találkozók kellenek hozzá, a helyzeten pedig tovább ront, ha elfoglaltságaink vagy a földrajzi távolságok miatt legalább néha nem vagyunk együtt. A kérdés az: gyengült-e a barátság intézménye? Az biztos, hogy a férfiak és nők közti kapcsolatok egyre elterjedtebbek, és az internet miatt a távol lévő barátok könnyebben tudják felvenni egymással a kapcsolatot.

Létezik férfi-nő barátság?

Tudományos kutatások szerint létezik ugyan barátság férfi és nő között, de aki kételkedik ebben, annak van inkább igaza. Túl sok ugyanis a feszültség. Tudjon meg többet, kattintson!

Történelmünk kezdetén, az antik korban például az igazi barátságot csak olyan férfiakkal hozták kapcsolatba, akik függetlenek voltak, stabil társadalmi státusszal, ráadásul kellően műveltek voltak ahhoz, hogy ilyen dolgokkal foglalkozzanak. Később a keresztény egyház nem favorizálta az exkluzív barátságokat, inkább a hívők közti spirituális kapcsolatok fontosságát hirdette.

Gyengült-e a barátság intézménye?
Gyengült-e a barátság intézménye?

Míg a barátság ma egy privát kapcsolatnak számít, korábban nem mindig volt így: a középkori Európában még a házassághoz hasonló ceremóniák is léteztek annak érdekében, hogy a barátokat összeköthessék egymással. A tizennyolcadik század vége előtt azonban az a tévképzet uralkodott, hogy a nők képtelenek az igazi barátságra, a "pletykálás" kifejezéssel írták körbe azt, amit ma női barátságnak hívunk.

A 19. századra jutottunk el oda, hogy az igazi barátságra a hasznossági vagy gazdasági kapcsolatok ellentéteként tekinthessünk: a férfiak körülbelül ekkor is kezdtek el szalonokban, borbélyoknál, különféle férfiegyletekben gyülekezni. A nők a 18-19. században a házasságoknál sokkal intimebb és érzelmileg jóval intenzívebb kapcsolatokat kerestek legközelebbi, "baráti" kapcsolataikban és érzelmileg családtagként is kezelték őket. (Ehhez képest manapság párkapcsolatokban például az egyes felek sokszor megpróbálnak egymás legjobb barátai lenni, a szülők pedig sokszor próbálnak "összebarátkozni" gyermekeikkel.)

A barátság 19. századi fogalma annyira szimbolikus és fontos volt, hogy számos irodalmi műben szerepelnek társadalmilag összeegyeztethetetlen barátságok is - bár mind a bejáratott civilizációs kereteken kívül.


Jelenleg a barátság két alapelv kombinációjaként létezik: egyfelől ott a "terapeuta" oldal, amely támogat, meghallgat és megerősít véleményükben, másfelől pedig ott a "feminin" oldal, amelyben a kommunikáció, az érzelmek kifejezése, a közelség, önmagunk megmutatása dominál. A jelenlegi felfokozott tempójú, igen stresszes világban a barátság sosem volt még olyan fontos, mint most: és még az sem hangzik a valóságtól túlságosan elrugaszkodottnak, hogy a magánytól többen halnak meg, mint a ráktól.

Ugyanakkor a gyakori, személyes találkozások egyre kevésbé adatnak meg nekünk. Az mindenesetre biztos, hogy nem tudunk Arisztotelésszel vitatkozni, amikor azt mondja, barátok nélkül senki sem akarna élni, még akkor sem, ha minden földi java megvan. Hát tartsuk ezt szem előtt, amikor választani kell egy baráti találkozó vagy valamilyen más elfoglaltság között!

Kedves Dr. nő! Egy anyuka vagyok két kicsi gyerekkel(3,5 és 2 évesek),jelenleg még itthon. A férjem vezető pozícióban dolgozik 5 órakor indul és álltában 18.30-19.00 körül ér haza. Borzasztóan kimeríti a munkája szellemileg, mikor hazaér sem tud kizökkenni a napi körforgásból,sokszor kiszalad jegyzettel és látom rajta,hogy nincs velünk.Feszült és nincs türelme.Van mikor tejesen kiborul,ha nem úgy történik valami ahogy ő képzeli.Nagyon rendszeres ember.Képes a hétvégéket is betáblázni,hogy hasznosan töltsük az időt. Hozzáteszem én is elfáradok a nap végére a két picitől és mi ugye ekkor találkozunk. Van mikor a kettőnk türelmetlensége csattan egy viharban.Az a kérdésem,hogy a férjem hozzáállása a munkához normális-e,vagy lehetne segíteni önmagán(ez genetikai adottság). Esti órákra mit javasol amitől nem csattanna a feszültség. köszönöm előre is válaszát.

Kedves Kérdező! Nagyon pontosan leírja a férje beállítódását, és a sotrokból az derül ki, hogy ettől részben szenved - hogyan változtathatna, részben büszke rá, hogy felelősség teljes, munkaszerető. Azt javaslom, ne a változtatás körül keres...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag