Kérdések és válaszok

Hogyan lehet kezelni a szülés utáni depressziót?

Az enyhébb esetekben a gyógyszerek és a pszichoterápia kombinációja az első választandó megoldás. Az antidepresszánsok enyhítik a tüneteket, míg a terápián a beteg megtanulja, hogy hogyan küzdjön meg az élet nehézségeivel. Súlyosabb esetekben először a gyógyszeres kezelésé a főszerep, a pszichoterápia csak egy későbbi időpontban kerül bevezetésre.

Mi a rossz a mániás periódusban?

A mánia nem azonos a boldogsággal, sőt, nagyon távol áll tőle. Tünetei éppoly súlyosak, mint a depressziós epizódé. A beteg felhangolt, de ezt az állapotot az ingerlékenység, a a hiperaktivitás jellemzi. A mániás fáradhatatlan, alig alszik pár órát, énképe pozitív, azt hiszi, mindenható. Mégis, előfordul, hogy ebben az időszakban juttattja magát anyagi és erkölcsi csődbe: költési kényszerét és túlfűtött szexuális aktivitását ugyanis a legritkábban tudják csillapítani a hozzátartozók.

Van szoros kapcsolat a depresszió és az alkoholfogyasztás között?

Előfordul, hogy a depressziós ember az alkoholhoz, vagy más addiktív szerhez, drogokhoz fordul annak érdekében, hogy javítson a hangulatán. Sok esetben az alkoholfogyasztás váltja ki a depressziót. Így-vagy úgy, de ez a két tényező gyakran jár együtt, és a terápia szempontjából nem az a fontos, hogy melyik jelentkezett hamarabb, hanem az, hogy mindkettő korrekt ellátásban részesüljön.

Mik a major depresszió tünetei?

* az örömtelenség érzése ("semminek sem tudok örülni, nincsenek érzelmeim")
* döntésképtelenség, rágódás lényegtelen dolgokon
* dekoncentráltság és figyelemzavarok
* csökkent érdeklődés a világ dolgai iránt
* gátoltság, nehézkesség, meglassultság, "lustaság"
* bűntudat, indokolatlan lelkiismeret-furdalás
* szégyenérzés, gátlásosság, frusztráció érzése ("csak terhére vagyok másoknak")
* fáradtság érzése, fáradékonyság, passzivitás, csökkent energia
* alvászavar, a szexuális működés zavarai
* étvágyváltozás, általában étvágytalanság, fogyás, ritkán túlevés, az édesség fokozott kívánása
* halálvágy, öngyilkossági gondolatok, késztetések

Természetesen a legtöbb tünet az élet egy adott szakaszában bárkinél jelentkezhet - és el is múlik. Depresszióra akkor kell gondolni, ha ezek közül legalább öt van jelen, és minimum két hete tart.

Azt hiszem, egy hozzám közel álló ember depressziós. Mit tehetek?

A legfontosabb, hogy szakorvoshoz kerüljön, aki diagnosztizálja a betegségét. A következő fázisban segítenie kell abban, hogy rendszeresen szedje a gyógyszert, illetve eljárjon pszichoterápiára. Lényeges az is, hogy érzelmi támogatást nyújtson a legelkeserítőbb pillanatokban is, hallgassa meg a panaszait, és próbálja meg bevonni különböző programokba. A beszélgetések alatt különösen figyeljen oda mindenre, ami arra utalhat, hogy az önhöz közel álló depressziós öngyilkosságra készül.

Mi okozza a depressziót?

Minden harmadik-negyedik ember átél legalább egy depressziós epizódot az életében - tehát igen gyakori elváltozásról van szó -, ennek ellenére nem ismerünk egy olyan okot, amely biztosan felelős lenne a betegség kialakulásáért. Sok olyan körülmény létezik, amely szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Ezek lehetnek genetikailag öröklött és környezeti tényezők, negatív életesemények, bizonyos betegségek és hiányállapotok, és a támogató környezet hiánya. Van azonban, hogy nincs mit "hibáztatni" a kialakult depressziós állapotért.

Mi a különbség a klinikai depresszió és a szomorúság között?

A szomorúság az emberi természet velejárója, egy normális érzés, amely akkor tör ránk, ha valamilyen negatív életeseményt éltünk át. Ahogy a dolgok rendeződni látszanak, a szomorúság eltűnik. A depresszió ezzel szemben egy betegség, amelynek jóval több tünete létezik, mint a lehangoltság, és akár hosszú hónapokig, évekig fennállhat. A depressziós beteg sokszor nem tud számot adni arról, hogy miért érzi magát annyira rosszul. Ebben az állapotban a "szedd össze magad" típusú tanácsok csak több feszültséget okoznak, hiszen ennek a tanácsnak körülbelül annyi értelme van, mint megkérni egy asztmást, hogy ugyan ne fulladozzon már.

Mi az az agitált depresszió?

Noha a depresszió típusos tünetei közé a meglassultság, az enerváltság tartozik, az agitált depresszió állapotában a beteg ennek épp ellenkezőjét éli át: dühös, ingerlékeny, mindenen bosszankodik, "az élő fába is beleköt" és agitált - erre utal a kórkép neve is.

Miért próbál ki egy orvos több antidepresszánst, mielőtt megtalálná azt, amely segít?

Az antidepresszánsok a központi idegrendszerre hatnak, amely egy nagyon érzékeny "szerkezete" az emberi szervezetnek, ezért mindenki egy kicsit másképp reagál az adott gyógyszerre. A mellékhatások szintén nem mindenkinél jelentkeznek ugyanolyan intenzitással, van, hogy egy beteg egyáltalán nem tolerálja azokat. Nehezíti az orvos - és természetesen a beteg - helyzetét, hogy a gyógyszerek hatása csak 3-4 hét elteltével jelentkezik, míg a mellékhatások szinte azonnal. Ennek következtében csak több hét elteltével derül ki, hogy érdemes-e megmaradni az adott gyógyszerelésnél, illetve ki kell egészíteni azt. Amennyiben a szakorvos nem lát pozitív változást, egy új gyógyszer alkalmazásánál dönt.

Mi a legjobb módszer a depresszió gyógyítására?

A legjobb módszer a gyógyszer és pszichoterápia kombinációja. A gyógyszer segít abban, hogy a tünetek enyhüljenek, hogy a betegnek legyen ereje és energiája ahhoz, hogy együtt tudjon működni a pszichoterapeutával. A legutolsó kutatások szerint a kognitív terápia gyors és hatékony eredményt hoz azáltal, hogy segít megszüntetni a negatív gondolatokat.

Cikkek