+13° - +25°
Nincs front

Meddig egészséges a gyász?

Bár a halál az élet természetes velejárója, szeretteinek elvesztése mindenkire nagy lelki terhet ró. Meddig tart egészséges módon a gyász, és mikor van szükség segítségre? Szakemberrel beszélgettünk.

Az egész országot sokkolta a veronai buszbaleset híre: az áldozatok emlékére félárbocra engedték a nemzeti lobogót, megkongatták a harangokat, és a közösségi oldalak profilképei is fekete-fehérre váltottak. Mind közül a legnagyobbfájdalomazonban a szülőké, akik a híradásokból tudták meg, hogy soha többé nem látják gyermeküket. Hogyan lehet, egyáltalán lehetséges-e egészséges módon feldolgozni egy ilyen leírhatatlan mértékű tragédiát?

A sokszínű gyász

Míg a rádió, a televízió, és legfőképp az internet térnyerése nem tette ennyire homogénné a társadalmat, tájegységenként, sőt sok esetben falunként is más-más szokások alakultak ki a gyász feldolgozására, amelynek legszembetűnőbb megnyilvánulása máig a viseletben van. A Magyar Néprajzi Lexikon gyűjtése szerint ez nem mindig a fekete viseletet jelentette, sőt korábban számos magyarlakta településen a fehér gyászruha volt általános (például Kalotaszegen vagy az Ormánságban), ezt találták ugyanis a legdísztelenebb, legegyszerűbb öltözéknek.

Egy szeretett személy elvesztése jelentős trauma a hozzá közelállók számára, s csak komoly erőfeszítéssel léphetnek túl rajta. Melyek a gyász, egy személy elvesztése miatt érzett bánat jellegzetességei? Erről az alábbi cikkünkben írtunk!

A fekete és a fehér mellett a vörös színnek is szerep jutott a gyász során, a palóc asszonyok például vörös kendővel gyászolták a gyerekkorban elhunytakat. Általánosan igaz, hogy a gyászoló nem vett részt mulatságokon, disznótorokon, nem házasodott, a gyászév elteltével pedig sokan szimbolikusan egy új élet teremtésével zárták le ezt a nehéz időszakot: egy fát ültettek.

Ilyesfajta, jelképes cselekedetekkel sokan próbálnak magukban lezárni egy nagyobb tragédiát, a gyász feldolgozása azonban nem ilyen egyszerű - vélekedik Tóth Gábor Ákos, aki íróként és gyászterapeutaként is régóta foglalkozik az elmúlás témakörével. Sokan úgy lépnének tovább, hogy teljesen új életet kezdenek, például felmondanak a munkahelyükön, vagy elköltöznek, megszakítva a kapcsolatot a környezettel és az emberekkel. Ez azonban inkább menekülés a probléma elől, mint annak a megoldása. "Olyan ez, mintha az idősödő emberek úgy harcolnának a koruk ellen, hogy extrémsportba fognak. Ezzel inkább kifelé kommunikálják, hogy minden rendben van, és becsapják magukat" - magyarázta a szakember. A gyász nem egyik percről a másikra múló érzés, sokkal inkább milliónyi apró lépés egy nehezen járható úton. Fontos azonban, hogy ezeket a lépéseket megtegyük, és ne cövekeljünk le a fájdalom és önsanyargatás ösvényén.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Fontos különválasztani az idős emberek eltávozását a hétvégén történt tragédiáktól. Előbbit az élet természetes velejárójaként könnyebben elfogadjuk, a gyász súlyából pedig sokat levehet, ha az élet "igazságosan" ítélkezett az életkorral. Faluhelyen máig egy évben határozzák meg a gyászidőszakot, az elhunyt személy szerettei ennyi ideig hordják a fekete viseletet. Ez nem véletlenül alakult ki, a gyászterapeuta szerint a természetes halállal haltak emlékének lezárása nagyjából ennyi időt vesz igénybe. Persze ezt nem lehet patikamérlegen mérni, egyeseknek rövidebb, másoknak hosszabb idő kell ahhoz, hogy túltegyék magukat a történteken.

Egyeseknél hosszabb időbe telik "elengedni" az elhunytat
Egyeseknél hosszabb időbe telik "elengedni" az elhunytat

Más a helyzet az idő előtt, tragikusan elhunyt személyek gyászolásával, ez sokkal mélyebb, sok esetben sajnos kitörölhetetlen nyomot hagy az emberben. Teljes egészében egy ilyen tragédia sosem dolgozható fel, és megváltoztatja a gyászolót a szakember szerint. A lélek egyik természetes védekező reakciója, hogy felelőst keresünk a történtek miatt. Ennek egyik szerepe, hogy a veszteség miatt érzett haragunkat, keserűségünket egy meghatározott célpontra zúdítsuk ki magunkból, mielőtt teljesen felemésztene minket. A bűnös kikiáltása (legyen az a balesetet okozó sofőr, az úthibákat ki nem javító állami szerv, vagy egyszerűen csak a sors, esetleg maga Isten) egyben felmentést is ad nekünk a történtek alól. Önző dolognak érződik ugyan, de egészséges is, mert ezáltal segít túllendülni az akár beteges szintre lehúzó önmarcangoláson.

Nehéz lehet, de az sem jó, ha túlzottan negatív irányba terelődnek a gyászolók gondolatai, mert ahogy a gyász, úgy a düh is felemésztheti őket a szakember szerint. Ha az önhibáztatás nem csupán a zaklatottabb időszakokban kerül elő, a gyászolónak szakember segítségét kell kérnie. Ebben a család és környezetének felelőssége igen jelentős.

Ha a tárgyakhoz ragaszkodunk

"Borzasztó közhelynek hangzik, de az ilyen súlyos törések esetén egyetlen tanács adható: mindig előre kell tekinteni" - mondta Tóth Gábor Ákos. Fel kell dolgoznunk a tragédiát, ez azonban nem azt jelenti, hogy le is kell azt zárni - legalábbis a szó legszorosabb értelmében. A gyászterapeuta szerint nem úgy tudjuk elengedni az elhunytat, ha mindenáron megpróbáljuk elfelejteni, ez nem is sikerülhet. Emlékezzünk rá, de ne hagyjuk, hogy agyunkban összemosódjon a tragikus baleset emléke a személyével. Inkább a boldog, szép pillanatok jussanak eszünkbe az elhunytról - hangsúlyozta.


Gyakran megfigyelhető, hogy a gyászoló szülők megpróbálják valamilyen módon konzerválni a tragédia előtti időszakot. Tipikus jelenség, hogy az elhunyt gyermek szobáját semmilyen módon nem akarják megváltoztatni, ezzel azt a látszatot keltve, hogy csak elment otthonról, és bármikor visszajöhet. Ez egy ideig a történtek lassú feldolgozásának velejárója lehet, hosszú távon azonban csak gátolja a továbblépést, ha a személyt bizonyos tárgyakhoz kötjük. Segíthet inkább, ha magát az elhunytat idézzük fel fényképek vagy felvételek megtekintésével. A digitális korszakba lépve már mindennapossá vált a fotózás és a videó készítése, így az elhunytról sokkal több emléket őrizhetnek a gyászolók. Ezeket szabad, sőt ajánlott elővenni, amikor fájó hiányát érzik az eltávozónak, hogy a tragédia okozta sokkot idővel a szép emlékek felidézése nyomja el.

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag