Brutális családtagok

Kiss Éva

Magyarországon évente körülbelül harminc gyermeket ölnek meg, és több ezer a hatóságok tudomására jutott gyermekbántalmazásos esetek száma.

Sokkoló tények

Tudta-e?

2005-ben 7522 családon belüli erőszakos bűncselekményt regisztráltak. Ebből 3121 esetben testi sértés történt, kiskorú veszélyeztetése bűntette miatt 928 eljárás indult. A legtöbb eset, 2985 egy háztartásban élők közt zajlott le, de sok, 1677 cselekmény a volt házas- vagy élettárs ellen irányult. A vizsgált időszakban 103 gyilkosság hátterében volt megállapítható a családon belüli konfliktus. 1264 gyermekkorú sérelmére követtek el családon belüli erőszakos bűncselekményt, zömében veszélyeztetést (624), de sajnálatosan magas (220) a testi sértések száma is. A házi erőszak minden hatodik áldozata 60 év feletti (1313 eset). Forrás. Netzsaru

Magyarországon minden második héten halálra vernek egy gyereket, és szinte minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak miatt - ezekkel a megdöbbentő adatokkal kezdett az utóbbi évek legnagyobb erőszakellenes kampányába a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2004-ben. Sokak számára ekkor vált egyértelművé, hogy az erőszak jelenléte független a családok anyagi, szociális vagy etnikai helyzetétől, az okai más irányban keresendők. Rengeteg a félreértés ebben a témában, sokan például hajlamosak a családon belüli erőszakot a nők bántalmazásával azonosítani.

Ennél azonban sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen nemcsak a nőkkel, hanem a gyerekekkel, az idősekkel, a betegekkel, a fogyatékosokkal szemben is történhet - és a nyilvánosságra került esetek szerint történik is - bántalmazás. A gyermekek többsége a vele egy háztartásban élőtől szenved el jogsértést, ami azért különösen aggasztó, mert ez a csoport fokozottan kiszolgáltatott, védtelen, érdekérvényesítésre jószerével képtelen helyzetben van - és éppen azoknak a hozzátartozóknak kellene őket megvédeniük minden ártalomtól, akiktől a rossz bánásmódot elszenvedik. A szülőktől való félelem, fenyegetettség, az indokolatlan, de nagyon erős szégyenérzet gyakran megakadályozza őket abban, hogy segítséget kérjenek.

Védtelen gyermekek

Nemrégiben nagy felháborodást keltett, amikor egy apa a nyílt utcán olyannyira megverte a kétéves kisfiát, hogy a gyermek bele is halt a sérüléseibe. De mi van akkor, ha ez az eset nem tanúk előtt történik, és ha a kicsi "csak" súlyosan megsérül - vajon biztos, hogy akkor is felfigyelt volna valaki a csendes gyermeksírásra, vagy a kicsi testén lévő kék foltokra? És ha észreveszi, vajon értesítette volna a hatóságokat? Hogyan is állunk a gyermekbántalmazással? - A gyermekbántalmazás nem is jó kifejezés - mutatott rá Révész Magda, a FIÓKA Gyermek- és Ifjúságjóléti Központ szakmai vezetője, akit a kérdéseimmel felkerestem - helyette ma már a WHO definícióját fogadjuk el, "a gyermekekkel szembeni rossz bánásmód" meghatározást. Ez lehet bántalmazás (fizikai, lelki, vagy szexuális értelemben), és lehet elhanyagolás, mind fizikai, mind lelki értelemben. A bántalmazáson és a szexuális visszaélésen kívül tehát erőszaknak számít a gyerekek fizikai és érzelmi elhanyagolása, de például az is, ha egy családban irreális elvárásokat támasztanak.
Az 1997-es gyermekvédelmi törvény határozottan fogalmazott a gyermekkel szembeni rossz bánásmód ügyében, csak egy "puha" része volt: "a gyermek nem vethető alá kegyetlen testi fenyítésnek". Ez lehetővé tette, hogy azok a szülők, akik veréssel nevelnek, hivatkozhassanak arra, hogy a verés a nevelési módszerük. A 2004-es módosítás után zéró tolerancia van érvényben: "a gyermek nem vethető alá testi fenyítésnek". Azóta gyereket Magyarországon megütni nem szabad, így nem lehet vita tárgya, hogy a verés megfelelő nevelési módszer-e.

A tanú is áldozat

A gyerekek egymás közti agressziója, az ún. "bullying", a "bikáskodás", illetve a tanárverések mögött legtöbbször a családon belüli agresszió áll.

Minden olyan családon belüli erőszak, amely gyermekes családban történik, tehát amelynek a gyermek tanúja, egyben gyermekkel szembeni rossz bánásmódnak minősül. A gyermek ugyanis tudja, érzi, hogy valami nagyon nincs rendben körülötte, valaki, akit ő szeret, el van nyomva, bántják, stb., ez érzelmileg is megterheli, szorongással, feszültséggel tölti el. A megfélemlített áldozatra jellemző, hogy szégyelli magát, bűntudat gyötri, vagy azért, mert magát okolja ("felidegesítetted apádat"), vagy, mert például nem képes megvédeni a bántalmazott családtagot. Gyakran nem mer segítséget kérni sem a hatóságoktól, sem más segítő foglalkozású személyektől (védőnő, gyermekjóléti szakember, családgondozó, iskolai szociális munkás, stb.).

Ha felnőtt hozzátartozói bántják egymást, ez azért is érzelmi bántalmazás, mert a gyerek rossz mintát tanul meg: van, aki erőszakoskodhat más fölött, erővel szerezhet érvényt az akaratának. A gyerekek egymás közti agressziója, az ún. "bullying", a "bikáskodás", illetve a tanárverések mögött legtöbbször ez áll. Az esetek nagy részéről kiderül, hogy a hatalmaskodó, a támadó otthon maga is elszenvedője, de legalábbis tanúja a családon belüli erőszaknak. Az is előfordul, hogy az illető önmaga ellen fordul: a tizenéves korban elkövetett öngyilkossági kísérletek hátterében is gyakran áll az elviselhetetlen otthoni légkör.

Nyelvünk árulkodó

A jó asszony kötője sok mindent eltakar?
Férj-feleség, élettársak vitája is gyakran csap át agresszióba. Az egyre romló együttélés során két felnőtt ember közösen hoz létre harci helyzetet, a kezdeti boldog szerelemből ketten együtt jutnak el a bántalmazásig. Korábban kellene megtanulniuk kezelni a helyzeteket, feszültséget, konfliktust. Az okok messzire vezetnek, régről átöröklött szerepek, társadalmi minták is tükröződnek bennük. A nők sok helyen máig azt tanulják, hogy a nőnek "hallgass!" a neve, hogy "pénz számolva, asszony verve jó", "a jó asszony kötője sok mindent eltakar" és így tovább. Sajnos ezek a rossz minták mélyen gyökerezve benne vannak a kultúránkban, nyelvi fordulatainkban is. Ez nemcsak magyar sajátosság, hanem egész Európára jellemző.

Ne tűrjük szótlanul!

Hogy mi a teendő akkor, ha valaki akaratlan szem- és fültanúja a családon belüli erőszaknak? Az ún. jelzőrendszer tagjainak, tehát az egészségügyben, az oktatásban dolgozóknak, a rendőröknek, a szociális ellátórendszer munkatársainak, stb. jelzési kötelezettsége van. A rendőrség 2003 márciusában elfogadta azt a szabályozást, hogy minden jelzésnek utána kell járniuk, helyszínre kell menniük. Ha a bántalmazásnak laikus tanúja van, ő számos esetben ódzkodik a bejelentéstől, fél az érintettek reakciójától, megtorlásától, vagy attól, hogy tanúskodnia kell. De ha csak ez tartja vissza, megvan a mód arra is, hogy a háttérben maradva (például utcai telefonról, névtelenül) tegyen bejelentést, akár a rendőrségnek, akár az önkormányzat jegyzői gyámhatóságának - hívta fel a figyelmet Révész Magda.

2007-ben ötven szülők által bántalmazott gyermeket láttak el a vezetése alatt álló Gyermekjóléti Szolgálatnál. A szülők által lelkileg bántalmazottak száma 46 volt. Ide azok tartoznak, akik vagy a szülők erőszakosságának tanúi, vagy például nem szólnak hozzá napokig, bezárják, tehát nem fizikailag, hanem lelkileg terrorizálják. A családi konfliktusok nem tekinthetők elszigetelt jelenségnek: a Fióka munkatársai tavaly körülbelül 800 családdal, benne 1530 gyermekkel foglalkoztak. A kezelt probléma típusa szerint családi konfliktus 572 esetben fordult elő, családon belüli bántalmazás esetét 179, az elhanyagolást 268 gyereknél állapították meg. Ezek a gyerekek továbbra is a családban élnek, hisz esetleges kiemelésükkel sem oldódna meg a helyzetük. Azt pedig még csak megbecsülni sem lehet, hányan lehetnek olyanok, akikről nem is szereznek tudomást. Sajnos, ez nem egyedi, családi, hanem széleskörű társadalmi probléma, hiszen ma a magyar társadalom minden szintjén mindennapos az egymás lealázása, lealacsonyítása, a testi-lelki agresszió. Félelmetes adat az is, hogy ma Magyarországon az életellenes bűncselekmények, illetve a súlyos testi sértések döntő részét családon belül követik el.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag