Mi a megoldás bélgázok ellen?

Gyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés, illetve a székrekedés. A beteg hétköznapjait megkeserítő tünetek huzamos fennállása esetén az életmódváltás mellett indokolt lehet a gyógyszeres terápia is.

Csúcsszezoni sürgősség

Hasmenés során fokozott a bélmozgások gyakorisága, megnő az emésztett táplálék továbbításának sebessége, és híg, vizes, nem formált széklet jelentkezik. A gyakori székletürítést előidézheti vírus, protozoon, féreg, okozhatja bakteriális fertőzés. A hasmenés lehet egyes gyógyszerek, például az antibiotikumok használatának mellékhatása, pszichés eredetű, továbbá egyéb megbetegedések (pajzsmirigy-túlműködés, gyomor, vékony- és vastagbél-betegségek, gyomor-bélrendszert érintő daganatos elváltozások) kísérő tünete.
Táplálékallergiák egyik jellegzetes megnyilvánulási formája a hasmenés. Gluténérzékeny betegek esetében rozs, zab, ár­pa, búza tartalmú ételek bevitelét követően hasmenés, nagy mennyiségű, bűzös széklet tapasztalható. A tejcukor-érzékenység gyakori és erőteljes bélműködést idézhet elő.

A bakteriális eredetű hasmenések nyári szezonalitást mutatnak. A salmonella baktériumok nyári melegben gyorsan elszaporodhatnak a nem megfelelően tárolt vagy elkészített ételekben. Az étkezést követően hirtelen kezdődő, hányingerrel, hányással esetleg lázzal társult hasmenés esetén ételmérgezésre kell gondolni, ilyen esetben ajánlatott orvoshoz fordulni. A tisztasági és eltarthatósági szabályok betartásával sikeresen megakadályozható a gyomor-bélhurutot kiváltó baktériumok gyors szaporodása.

A tejcukor-érzékenység gyakori és erőteljes bélműködést idézhet elő.

A tejcukor-érzékenység gyakori és erőteljes bélműködést idézhet elő.

A hasmenések általában spontán megszűnnek, a hasmenéses epizódok alatt és megszűnésüket követő néhány napon keresztül ajánlott kímélő étrend alkalmazása és szénsavmentes ásványvizek, "babavizek" jelentős mennyiségben történő fogyasztása. Hasmenés kezelésénél alapelv a kiszáradás megelőzése, a víz-elektrolitháztartás zavarának elhárítása megfelelő mennyiségű só-és folyadékpótlással.

Antibiotikumkúra, vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések miatt is károsodhat a bélflóra, ilyenkor segíthetnek a Bacillus clausii jótékony baktériumot tartalmazó probiotikumok.

Feltétlenül javasolt orvoshoz fordulni, ha a tünetek 2-3 napon belül nem múlnak, véres, nyákos a széklet, a hasmenést erős hasi fájdalom, hányás kíséri, jelentős mértékű a súlyvesztés, ha egzotikus körútról hazatérve jelentkeznek, ha az állapot magas lázzal kísért, és különös gondossággal kell eljárni, ha a beteg kisded vagy idős ember, hiszen esetükben fokozott a kiszáradás veszélye.

Recept nélküli bélpihentetés

Hasmenés csillapítása

Vannak ételek, amelyek hasmenés esetén különösen kerülendők. Ezeket fogyasszuk, hogy megálljon!

A hasmenés kezelése során elsődleges cél az elvesztett folyadék és só pótlása. Kiszáradás megelőzésére gyakran rehidráló porkeveréket használnak, mely megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges anyagokat (glükózt, konyhasót, kálium-kloridot, citromsav nátrium sóját). A tasak tartalmát előzetesen felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízben fel kell oldani a csomagoláson feltüntetett adagok alkalmazásával.
Cukorbetegség, szívműködési zavarok és beszűkült veseműködés fennállása esetén tanácsos a kezelőorvos véleményének megkérdezése a por használata előtt. Hasmenést gátló szerek használata akkor javasolt, ha a kórkép spontán nem javul, és ha bizonyítottan nem áll a hasmenés hátterében súlyos fertőzés, mérgezés.

Hatásmechanizmusuk alapján a következő gyógyszercsoportokat különböztetjük meg:
 • Adszorbensek (megkötő szerek) és adsztringensek (összehúzó szerek) a gyenge és akut hasmenés terápiájában hatékonyak. Felületükön különböző anyagok megkötésére képesek, a nyálkahártya felszínén védőréteget képeznek, és csökkentik a nyálkaképződést. Ebbe a csoportba tartozik az adszorbens hatású aktív szén, és az összehúzó hatású albumin-tannát, bizmutsók. Az aktív szén megkötő kapacitásának köszönhetően egyes hatóanyagok, mint a fogamzásgátlók és azepilepsziakezelésében alkalmazott gyógyszerek hatását csökkentheti.
 • A bélmozgást gátló vegyületek a bél izmainak aktivitását mérséklik, a salakanyag lassabban halad keresztül a bélrendszeren, a víz felszívódását segítik elő, és ezzel a széklet víztartalmát és a bélmozgás erősségét csökkentik. Használatuk csak súlyos, legyengítő hasmenésekre javasolt. A loperamid és a difenoxilát szedése előtt ajánlott gasztroenterológussal való konzultáció.
 • A görcsoldók erős hasi fájdalom, simaizom görcsök erősségének csillapítására alkalmazhatóak. A papaverin, a drotaverin, valamint a paraszimpatikus bénító hatással rendelkező atropin származékok görcsoldó tabletták gyakori összetevői.

Szék(let)rekedés ellenszerei: Hajtsuk meg a lusta beleket!

A székrekedés kialakulhat gyermek- és felnőttkorban egyaránt. A legtöbb esetben nincs szükség hashajtó gyógyszerek használatára. A rendszertelen székletürítés megelőzésére és rendezésére a rendszeres mozgás és a megfelelő étrend kialakítása ajánlott. Számos adat van arra, hogy az elégtelen folyadékbevitel székrekedést idézhet elő. Fordítva is igaz, a folyadékbevitel jelentős növelésével sem lehet hasmenést provokálni. Vagyis csak akkor jelentkezik székrekedés, ha valódi kiszáradás jön létre. Ennek megfelelően a folyadékbevitel csak a kórós dehidráció (kiszáradás) esetén segít a székrekedésen.

A bélmozgások ritkaságát, a kemény, nehéz széklet létrejöttét egyes gyógyszerek, mint a savmegkötők, vaskészítmények, egyes antidepresszánsok és antihisztaminok is okozhatják. A székrekedés hátterében számos betegség is állhat (pajzsmirigy-alulműködés). A hashajtók enyhítik vagy megelőzik a székrekedést, alkalmazásuk indokolt műtétek előtt, vérző aranyeres csomók esetén, idős betegeknél, ahol a béltartalom továbbítása lassú.

A hashajtás több hatásmechanizmuson keresztül valósulhat meg:
  1. A széklet mennyiségének növelésével a bélfalat érő feszítő hatás nagyobb, a béltartalom lefelé irányuló mozgása erőteljesebb lesz. Ebbe a csoportba tartoznak a kolloidális hashajtók, a szárított gyümölcsök (aszalt szilva), de fontos megjegyezni, hogy ezek sok vizet szívnak magukba, ezért fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Tilos azonban alkalmazásuk bélszűkület, összenövések esetén illetve műtét utáni állapotokban.
  2. A sós hashajtók olyan vegyületek, melyek vizet vonnak el a bélbe a környező testszövetekből, és így a széklet könnyebb áthaladásához járulnak hozzá. Közülük széles körben alkalmazzák a keserűsót (magnézium-szulfátot), a glaubersót (nátrium-szulfátot), a Seignette sót (kálium-nátrium-tartarátot). Ugyanezek a sók felelősek a keserűvizek hashajtó hatásáért. Hátrányuk, hogy esetenként hányingert, diszkomfortot okozhatnak, amennyiben azonban a keserűsó nem tud kiürülni, úgy ionzavart okozhat. Ne alkalmazzuk őket: veseelégtelenség, szívelégtelenség esetén, idős korban és kisdedkorban, hiszen csecsemőknél nagy a kiszáradás veszélye. A fel nem szívódó szénhidrátok, a laktulóz, szorbitol, mannitol hashajtó hatásúak, de használatukat gázképződés (puffadás, flatulencia) kísérheti A glicerin elősegíti a széklet ürülését, gyermekeknek is adható kúp formájában.
  3. A széklet puhítására, a bélfal síkosítására alkalmazzák a folyékony paraffint. Mellékhatásai közül megemlítendő, hogy csökkentheti a zsíroldékony vitaminok (D, E, K, A) felszívódását, nyirokcsomó duzzanat kialakulását idézheti elő és főleg tartós esti bevétel esetén a hörgőkbe is bejuthat. Mellékhatásai mellett is kiterjedten alkalmazzák a gyermekgyógyászatban, hiszen vízvesztés nélkül segíti elő a széklet ürítését.
  4. Bélfalizgató hashajtók a bélfal izomzatának ritmikus (perisztaltikus) mozgását, összehúzódását idézik elő, így gondoskodnak a széklet hatékony kiürítéséről. Számos gyógynövényrész (rebarbara-gyökértörzs, szennalevél, kutyabenge-kéreg) tartalmaz antrakinon származékokat, melyek bélfalizgató hatásuk révén segítik elő a székletürítést. A hatás kifejlődéséhez szükséges időtartam 8-10 óra. Mellékhatásként gyakran jelentkezik erős bélgörcs és hozzászokás A ricinusolaj alkalmazása csak egyszeri akut hashajtás céljából indokolt. Tartós használata ellenjavallt, hiszen erős hashajtó hatása miatt kiszáradást és a só-vízháztartás komoly zavarát idézheti elő.
  5. A nátrium-pikoszulfát és a biszakodil a széklet kialakulásának helyén a vastagbélben hatnak, a székletürítést azáltal könnyítik meg, hogy fokozzák a bél természetes perisztaltikus mozgását, illetve a vízvisszaszívás megakadályozásával lágyítják a székletet és növelik a bélbennék térfogatát. Hatásuk kiszámítható (6-12 óra), nem drasztikus. Igen kis mennyiségben szívódik csak fel a vérbe. Tartós alkalmazásával kapcsolatban forduljon kezelőorvosához. Napi hashajtó szedésnél a székrekedés okát kell először kideríteni.
A hashajtók használata veszélyes lehet, ha a székrekedés oka komoly elváltozás, mint a bélszűkület vagy vakbélgyulladás. Kisgyermekek és terhes kismamák csak orvosi kontroll mellett kaphatnak hashajtót, elsősorban kolloidális hashajtót és székletlágyítót.

A baj csőstül jön, vagy mégsem?

A leggyakrabban előforduló bélbetegségek egyike az irritábilis bél szindróma (IBS). Jellegzetes tünetei a hasi, sokszor görcsös fájdalom, mely székeléssel megszűnik, a túlzott gázképződés, a megváltozott bélműködés (telítettségérzés, hasmenés vagy székrekedés). A betegség sokszor már a 20-as éveikben járó fiatalokat is érinti, a nők esetében azIBSkialakulásának kockázata 2-3-szoros a férfiakéhoz képest.
A fenti tünetek huzamos, több hónapig tartó fennállása esetén szakorvos felkeresése feltétlenül ajánlott, mert így az IBS elkülöníthető a komoly panaszokat okozó gyulladásos bélbetegségektől és a vastagbél ráktól. Az IBS kezelése során a hasmenéses epizódok kontrollálása hasfogókkal, a túlzott gázképződés megakadályozása étrendi változtatásokkal, mint a szénsavas italok, a káposzta, a karfiol, a brokkoli mellőzésével, a hasi görcsök mérséklése simaizom görcsoldókkal történik. Sokszor a betegség hátterében álló stressz, depresszió célirányos terápiájával a gyomor-bélrendszert érintő működési zavarok is enyhülnek. Székrekedéses időszakokra növényi rostok, kolloidális hashajtók, difenil-metán (pl. biszakodil, nátrium pikoszulfát) származékok ajánlhatóak.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag