+13° - +31°
Nincs front

A feromonok így hatnak ránk

HáziPatika

Egy új tanulmány feltárta, hogy a különböző agyi áramkörök a kémiai jeleket a hímek és a nőstények számára agresszív vagy szexuális viselkedéssé alakítják. Mit tesznek agyunkban a feromonok?

Ismerjük azokat a szerelmi "bájkölniket", amelyek a gyártók állítása szerint delejes erővel vonzzák az ellenkező nem képviselőit feromontartalmuknál fogva. Elég, ha egy kicsit magunkra fújunk az anyagból, és máris körbezsonganak bennünket a nagyszerű nők és férfiak. A valóság persze elég távol áll ettől, ám a feromonok hatása vitathatatlan. De milyen hatást váltanak ki és miféle mechanizmusokon keresztül ezek a vegyi anyagok? Erre igyekezett választ találni egy japán kutatás. 

vonzalom
A vonzalom kialakulásában szerepük van a feromonoknak, de a mechanizmus még nem világos

Az állatokban a szaglásérzékelés kulcsszerepet játszik az ösztönös válaszok szabályozásában, illetve a versenytársakra, ragadozókra vagy potenciális társaikra adott reakciókban is. A Tokiói Egyetem kutatócsoportja Kazushige Touhara professzor vezetésével megvizsgálta, hogyan hatnak a hím feromonok a nőstény egerek szexuális viselkedésére. Touhara professzor szerint jól ismert, hogy egyes vegyi anyagok, különösen szagok már az első érintkezéskor is befolyásolhatják az állatok ösztönös viselkedését, így feltételezhetjük, hogy az agyban van egy neurális mechanizmus, amely összekapcsolja a fontos érzékszervi információkat a megfelelő viselkedési központokkal az agyban. Az egerek szexuális viselkedésének megismerése értékes betekintést adhat az emberi reproduktív viselkedésbe. A megállapításokat a Neuron című folyóiratban tették közzé. 


A tokiói kutatócsapat az ESP1 jelű hím fermont vizsgálta, amelyről korábbi tanulmányok azt mutatták ki, hogy a nőstény egerekben a szexuális, a hím egerekben pedig az agresszív viselkedést vezérelte. Az ESP1 abban különbözik más feromonoktól, hogy olyan vegyi anyag, amely csak egyetlen receptornak felel meg, ez pedig megkönnyíti a kutatók számára a követését. Ehhez a tudósok vírussal fertőzték meg az ESP1 receptor neuronokat. Miután a vírus elterjedt, a tudósok fluoreszkáló fehérjével jelölték meg a fertőzött agysejteket, hogy láthassák az ESP1 által igénybe vett neurális áramkört. Más szóval a kutatók láthatták, hogy az ESP1 hogyan közvetíti a jeleket az agyban, ahogy az idegsejtek elektromos impulzusokat küldenek más idegsejtekbe a szinapszisokon keresztül.

egerek
Az egerek vizsgálatánál kiderült, hogy a nőstény- és a hímagy máshogyan kezeli ugyanazt a kémiai üzenetet

Ezt a fluoreszcens víruskeresési eljárást alkalmazva Touhara és csapata megfigyelte, hogy az ESP1 által az amigdalában használt áramkör a férfiak és a nők között különbözött. Az amigdalában meghatároztak egy területet, amely kapcsolóként működött, és az ESP1 információit továbbította a hipotalamusz különböző részeire az egér nemétől függően. (Az amigdala az agy limbikus rendszerének része, amely az érzelmekkel, az érzelmi viselkedéssel és a motivációval foglalkozik.)

A kutatók feltérképezték, hogy az "ESP1 információ a perifériás receptív szervtől a motoros szabályozó középagyig terjed az amigdala-hipotalamusz tengelyen keresztül." A nőstényeknél a szexuális magatartás egy újonnan felfedezett úton jött létre a hipotalamusz és a középső agy közreműködésével. A hipotalamusz agyterület felelős a különböző testi funkciókat (köztük a testhőmérsékletet, az étvágyat, a szexet, a szomjat, az alvást és a hangulatot) szabályozó hormonok felszabadításáért. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az ESP1 receptor neuronok aktiválása a hipotalamuszban növelte a nemi aktivitást a nőnemű egerekben még akkor is, ha az ESP1 ténylegesen nem volt jelen. 

Egy most piacra dobott, laboratóriumokban kifejlesztett parfüm gyakorlatilag szagtalan, ám amint viselőjének feromonjaival keveredik, egyedi illatot alkot. Manapság, amikor az egyediség és a testre szabottság hatalmas divatnak számít, a parfümmódi is felülhet erre a hullámra. Részletek!

Ezen kívül a kutatók megvizsgálták a receptor idegsejtek reakcióját ragadozó jelenlétére (kígyóbőrre) ugyanazon az agyterületen (pontosabban a dorzális ventromediális hipotalamuszban), amely a védekező viselkedéshez társult régió. A kígyóbőr az egereket riadóztató tényező, amely agresszívé teszi őket a védekezésben. A tudósok nem észleltek változást a szexuális viselkedésben, miután aktiválták a ragadozó jelenlétére reagáló neuronokat. "Ez a megállapítás arra mutat, hogy két különböző típusú neuron létezik, az ESP1 és a ragadozó receptor idegsejtje, és csak az első kontrollálja a szexuális magatartást a nőstény egereknél" - magyarázta Touhara professzor.

A cikk szerzői megjegyzik, hogy több kutatásra van szükség, hogy jobban megértsük a nőnemű szexuális viselkedést és a szabályozását. Pontosabban megismerhetővé válhat egy stratégia, amellyel a férfi feromonok szexuális reakciót váltanak ki a nőstényekből. Ez értékes betekintést nyújthat a szexuális diszfunkciók kialakulásának folyamatába is.

Forrás: medicalnewstoday.com

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag