+10° - +25°
Nincs front

Korrigálni a természetet

Kiss Éva

A végtagok közötti, sokszor kimutathatatlan okból kialakuló hosszkülönbség életet megrontó probléma lehet az érintett és egész családja számára. Hasonlóan régi igény a született vagy balesetből eredő deformitás, csonthiány korrekciója is.

Húsz évvel ezelőtt nagy szenzációt keltett az a tévéműsor, amelyben Ilizarov professzor eljárását mutatták be, amelynek lényege csonthosszabbítás, egyenesítés a csontok tartós rögzítésére és változtatására alkalmas fémszerkezettel. Mára Ilizarov szerkezete és más méretű, más terhelhetőségű és funkciójú, itthon kifejlesztett eszközök segítségével alkalmazott eljárás rutinszerűvé vált Magyarországon is, évente több tucatnyi gyermek esetében alkalmazzák sikerrel.

Végtagproblémák

Ha az alsó végtagok közötti különbség kevesebb, mint három centiméter, akkor a kiegyenlítés eszköze a cipő magasítása, esetleg emelt betét. Ezekkel a probléma a legtöbb esetben megnyugtatóan orvosolható: elkerülhető a gerinc és az ízületek deformitása. A három centimétert meghaladó különbségek esetén a szakorvosok már mérlegelik a műtéti kiegyenlítés lehetőségét, különösen akkor, ha nemcsak hosszanti, hanem tengelyirányú korrekció is szükséges a csonton. Műtéti eljárás segíthet például a fejlődési rendellenességen, amikor más irányba állnak a végtagok, a rossz helyen eltört csont elégtelen gyógyulása, az álízület képződése is ekképpen korrigálható, és ezt a megoldást választják olyan fejlődési problémák esetében is, amelyekre választ találni csak csonthosszabbítással, csontpótlással lehet, egyénre szabott kezelési tervvel.

Az Ilizarov-eljárás

Az Ilizarov professzor által kidolgozott fémszerkezet a csontok tartós rögzítésére és a kívánt irányú helyzetváltoztatására ad lehetőséget. A professzor felismerte, hogy a csonttörés gyógyulásakor keletkező callus (kéreg) fokozatos széthúzásakor a csont meghosszabbítható, mivel ezen a helyen teljes értékű csontszövet képződik. A kezelések körülbelül a műtét utáni második hét után otthon végezhetők, mer a sebek ápolása és a változtatás a szülők döntő többségének hamar megtaníthatók. Annak a jelentőségét pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha nem a kórházi, hanem otthoni környezete segíti át a kis beteget a napi nehézségeken. A módszer lényeges része a teljes súllyal való járás, a gyógytorna, a lehető legteljesebb napi tevékenység visszaadása, beleértve például a zuhanyozást is. Az ortopédiában ismert eljárások már korábban is megadták a csont 5-10 százalékos hosszabbításának lehetőségét, de a fokozatos nyújtás mellett ez az érték 15-20 százalékosra is növelhető. Például a húsz százalék egy harminc centiméter hosszú combcsonton 6 cm hosszabbítást jelent. A kezelés során jelentkező nehézségek (izomnyújtás, érfeszülés, stb.) ezen határok között jól kézben tarthatók. Vannak azonban olyan betegcsoportok is, például a chondrodystrophiás törpék, akiknél lényegesen nagyobb, összesen akár 20 centiméternyi hosszabbodás is elérhető, mivel az ő esetükben a csontok rövidek ugyan, de az izmok és az erek normál hosszúságúak, és a változtatásra jól reagálnak.

Nem hiúsági kérdés: egészségi probléma

A törpeség korrekciójakor a végtag akár több szinten - például az alkaron és a felkaron párhuzamosan - hosszabbodhat, és az értékek összegződnek. Az egyéb elváltozás nélküli alacsonyság esetleges korrekciója már nem csak szakmai, hanem etikai kérdéseket is felvet: milyen esetekben lehet indokolt az egyébként egészséges csontot a műtét, a nyújtás, a sebgyógyulás kockázatának és nehézségeinek kitenni. Ez a határ nem centiméterben van megadva - fejtegette Marschalkó Péter -, hanem a páciens életkörülményeinek gondos mérlegelése után, szükség esetén pszichológus bevonásával születik meg a döntés. Például egy alacsony, de egyébként egészséges fiatal lány arányos felnőtt testének megváltoztatása nem indokolt, nem éri meg a nyerhető néhány centiméter a műtéttel járó kockázatot. Viszont ha arról van szó, hogy egy gyerek azon az áron kerülhet közelebb az önellátáshoz, hogy csonthosszabbítással megnöveljék a felkarját, mert ez hiányzik ahhoz, hogy önállóan tudjon vécére járni, hogy felérje a csengőt stb., már érdemes mérlegelni a műtét lehetőségét.

A Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályán 2002-ben 38 hosszabbítást végeztek (harminc betegen). Azoknak a volt betegeknek, akik ilyen jellegű műtéteken estek át, klubot szerveztek: félévente találkozhatnak, kicserélhetik tapasztalataikat, illetve segíthetnek azoknak, akik még csak készülnek a beavatkozásra. 2004. júniusában új honlap indult útjára, www.ilizarov.hu címmel, ahol az érdeklődők a műtéti eljárás részleteiről, megtörtént esetekről olvashatnak izgalma beszámolót.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag