Ezért jobb a PCR-teszt az otthoni gyorstesztnél

A patikákban megjelenő gyorstesztek nem válthatják fel a megbízható PCR-vizsgálatokat, a hatósági árak bevezetése pedig még jót is tett a magánteszt-piacnak - vélekedik Póda Tamás, a SYNLAB kereskedelmi igazgatója, akivel a 2020-as év nehézségeiről is beszélgettünk.

Az ország legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója, a SYNLAB számára is a járvány elleni harcról szólt az elmúlt év. Laborjaikban már több mint 210 ezer PCR-tesztet végeztek a szakemberek, ami még mindig a legmegbízhatóbb vizsgálatnak tűnik a koronavírusos esetek kiszűrésére. A vakcinák kiosztásával azonban egy másik trend is megfigyelhető a tesztelést illetően. Póda Tamással, a cég kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk.

HáziPatika.com: Sok változást hozott a cég működésében a 2020-as év?

Póda Tamás: Sok szempontból is egyedülálló volt a tavalyi év. Amikor márciusban a koronavírus megjelent Magyarországon, és emiatt drasztikus korlátozásokat vezettek be, a laborvizsgálataink volumene nagyjából 80 százalékkal lecsökkent, ami akkor óriási kiesést jelentett. Nem sokkal később azonban hatóságilag kijelöltek minket a COVID-19 vizsgálatok elvégzésére, ami azért sem volt meglepő, mert a koronavírus kimutatásra máig leginkább alkalmas PCR technológia nálunk régóta ismert és használt volt más kórokozók vonatkozásában. Azóta is mi vagyunk az országban az egyetlen magánlaboratórium, amely ezekkel a vizsgálatokkal hivatalosan foglalkozhat.

Mit mutatnak ki a koronavírustesztek?

Többféle tesztelési eljárást is alkalmaznak az új típusú koronavírus-fertőzés kimutatására. Miben különböznek ezek, és mennyire megbízhatóak az általuk adott eredmények? Kattintson a részletekért!

HáziPatika.com: Korábban is elláttak már járványügyi feladatokat, az új helyzet mennyiben volt más?

P.T.: Komoly átszervezést és némi felkészülést is igényelt. A mikrobiológiai diagnosztika területén szerencsére több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk, így megvan a szükséges háttértudásunk arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket kell tenni egy pandémia okozta helyzetben a laborfolyamatok átszervezését illetően. A járvány első hulláma, és az akkori, nagyjából két hónapig tartó, 80 százalékos kiesés egy felkészülési időszakot is biztosított számunkra. Ezt mi arra fordítottuk, hogy növeljük a kapacitásainkat - ami sikerült is, így nagyjából május környékétől már nemcsak állami oldalról segítettük a járvány elleni harcot, hanem a magánszférában is elkezdtük értékesíteni a szűréseket. Mindezt természetesen a jogszabályi előírások maximális betartásával, vagyis minden pozitív PCR-tesztet az előírásoknak megfelelően jelentettünk a járványügyi szakrendszerbe is - ellentétben sok más magánszolgáltatóval, ahol ez a mai napig nem mondható általánosnak. Egy viszonylag nyugodt és tervezhető nyár után aztán ősszel jött a második hullám, ami ismét nagy terhelést jelentett a laborokban dolgozóknak, karácsonyra azonban sikerült újra egy optimális működési szintre visszaállnunk.

HáziPatika.com: Mennyi tesztet sikerült elvégezni a járvány kitörése óta?

P.T.: A 2020-as évben nagyjából 210 ezer PCR-tesztet végeztünk el.

HáziPatika.com: A magyarországi vizsgálatok menetében voltak csúszások a járvány csúcsidőszakaiban?

P.T.: Szerencsére nem, a laborokban dolgozó kollégák nagyszerűen meg tudták oldani a munkaerőbeosztást. Emellett a labor működését is három műszakosra állítottuk át, amely még a hétvégéken is üzemelt. A kollégák áldozatos munkájának köszönhetően még az őszi, nagy nyomás alatt sem tapasztalhattak minőségi visszaesést, és a vállalt határidőket is minden esetben sikerült tartanunk.

HáziPatika.com: Ősszel a korábban jellemzően 30 ezer forintos PCR-tesztek árát hatóságilag 19500 forintban maximalizálták. Sok szolgáltató azért hagyott fel a vizsgálatokkal, mert szerintük ez az összeg a laborköltségeket is éppen csak fedezni tudja. Mennyire rázta meg ez a lépés a magánteszt-piacot?

P.T.: Nyilván rengeteg módon lehet véleményezni a hatósági árak bevezetését. Abból a szempontból egy nagyon jó döntés volt, hogy sikerült vele ellehetetleníteni azokat a szolgáltatókat, amelyek bármilyen hozzáadott érték nélkül szerettek volna pénzt csinálni a koronavírus-vizsgálatokból. Ahogy már említettem is, mi a magán- és állami szektorban egyaránt dolgoztunk, így nálunk nem is volt kérdés, hogy a hatósági ár bevezetése után is foglalkozni fogunk ezzel a vizsgálattal. Egyrészt óriási mennyiségben végeztük a teszteket, másrészt pedig nem is feltétlenül üzleti megfontolásból vágtunk ebbe bele. Csak hogy a volumeneket érzékeltessük: évente 50 millió vizsgálatot végzünk, köztük mikrobiológiai, genetikai, környezetanalitikai elemzésekkel. Ehhez képest az a 210 ezer PCR-teszt már szinte elhanyagolhatónak mondható. A legnagyobb magyarországi humándiagnosztikai laborszolgáltatóként etikai okokból sem mondhattuk azt, hogy mi akkor ezentúl nem foglalkozunk a lakosság tesztelésével ebben a helyzetben. Nyilvánvaló volt, hogy csinálnunk kell.

Még mindig a PCR-tesztek adják a legpontosabb eredményt. Fotó: Getty Images
Még mindig a PCR-tesztek adják a legpontosabb eredményt. Fotó: Getty Images

HáziPatika.com: Január közepén a hazai gyógyszertárakban is megjelentek azok az otthon is elvégezhető gyorstesztek, amelyek az ujjbegyből vett vérminta alapján megállapítják, átestünk-e a fertőzésen, illetve az oltás után kialakult-e már a védettség. Helyettesíthetik ezek a tesztek a PCR-vizsgálatokat?

P.T.: A két teszt teljesen eltérő célt szolgál, így nem helyettesíthetik egymást. A PCR a vírus kimutatására való, egy pillanatfelvétel a szervezetről, azt mutatja meg, hogy a vizsgált személy szervezetében igazolható-e a vírus jelenléte. Ezzel szemben az ellenanyag-vizsgálatok (ilyen a vérmintából végezhető gyorsteszt is) azimmunrendszerfertőzésre adott válaszát vizsgálják. A gyorsteszteket nem a PCR vizsgálattal, hanem a laboratóriumi automatákon végezhető professzionális ellenanyag-vizsgálatokkal lehet csak összehasonlítani. A gyorstesztek minősége és diagnosztikus értéke messze elmarad a professzionális laborvizsgálatokétól, mivel sokszor adnak álnegatív vagy álpozitív eredményt. Emiatt ilyen típusú antitestvizsgálatokat a SYNLAB egyik országában sem alkalmaz. A koronavírus-fertőzés kiszűrésére jelenlegi ismereteink szerint egyébként a PCR-teszt a legmegbízhatóbb.

HáziPatika.com: A SYNLAB világszerte több tucat országban van jelen. Vannak eltérések a laborokban folyó munka, a tesztelés tekintetében egy magyar és egy német, vagy francia munkacsoport között?

P.T.: Világszerte több mint 40 országban vagyunk jelen, ezek közül majdnem 30 országban foglalkozunk PCR-tesztekkel, ez napi 200 ezer vizsgálatot jelent. Ezek elvégzése között országszerte vannak különbségek mind a munkavégzés, mind pedig bizonyos eszközök használatának tekintetében. Egyes helyeken vannak olyan innovatív elképzelések, amelyek a mintavételt tennék egyszerűbbé vagy gyorsabbá, máshol a feladatok elosztásában vannak eltérések. Az alapok viszont nagyjából ugyanazok mindenhol, az itthon végzett tesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint bármelyik külföldi.

HáziPatika.com: Mennyire nyitottak az emberek a labordiagnosztikai vizsgálatokra a járvány alatt? Megfigyelhető, hogy egyes vizsgálatokra kevesebben jelentkeznek a vírusveszély miatt?

P.T.: Mi úgy látjuk, hogy az emberek bizalma nem fordult el a magánegészségügytől, sőt: talán most többen választják a magánszolgáltatókat az állami ellátásnál. A prevenciót szolgáló vizsgálatok egy része azért jelentősen visszaesett az utóbbi hónapokban, az emberek most kisebb arányban mennek el a szokásos évi szűrővizsgálatokra. Viszont ezt a folyamatot ellensúlyozza, hogy a korábban állami ellátást választók jelentős része a hosszabb várólisták miatt inkább a magánszektor felé indul. Így számottevő visszaesésről nem számolhatunk be.


HáziPatika.com: Megérkeztek az első vakcinák Magyarországra, az egészségügyi dolgozók után pedig a lakosság oltását is elkezdhették. A tesztigények számán is meglátszik ez a folyamat?

P.T.: Azt vettük észre, hogy az úgynevezett IgG vizsgálatok - speciális, szerológiai antitestvizsgálatok, amelyek kimutatják a szervezetben kialakuló immunválaszt - iránti igény megnőtt. Ez képes kimutatni, hogy az oltás mikortól válik hatásossá, de jelezheti azt is, ha az érintett korábban átesett a fertőzésen. Ezzel párhuzamosan kissé visszaszorult a PCR-tesztek iránti érdeklődés, ez várhatóan akkor fordulhat meg jelentősen, ha ismét lehet utazni, de a határátlépést negatív teszthez kötik majd.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait
IDŐPONTFOGLALÁS

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt csökken a felhőzet, napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag