Kérdések és válaszok

Ha hasmenés jön rám, de épp otthon vagyok, érdemes gyógyszerrel megállítani?

Nem! Ha csak nem feltétlenül muszáj, ne alkalmazzunk székletfogó készítményeket, hanem hagyjuk, hogy természetesen kitisztuljon szervezetünk.

IBS beteg vagyok, félek elindulni otthonról, mit tegyek?

Akár a szomszéd kerületbe, akár a szomszéd földrészre megy, nézzen utána, hol tud majd útközben wc-re menni. Legjobb, ha végiggondolja, milyen szállodák, gyorséttermek, nyilvános illemhelyek lehetnek az út egyes állomásain. Ha akarja, egy térképet is kinyomtathat, és azon bejelölheti őket. Ezzel összefügg, hogy mindig tartson magánál aprót, hogy akkor se jöjjön zavarba, ha csak fizetős wc-t talál.

Magamon és más, IBS-es ismerősömön azt figyeltem meg, hogy nálunk sokkal gyakoribbak a pszichés betegségek. Lehetséges ez?

Igen, a megfigyelése helytálló. Az IBS-es érintettek többsége küzd valamiféle pszichiátriai gonddal is, így leginkább szorongással és depresszióval, illetve inszomniával (álmatlanság), remegéssel. Az ő életükben a stressz is a betegség tüneteit fokozó faktorként van jelen, így a stresszkezelés egy fontos eszközük a fellángolások elkerülésében. A stresszkezelés természetesen egyénfüggő: hogy kinek mi válik be igazán, az csak hosszas kísérletezés után válik be - valakit kikapcsol már az is, ha elcsendesülhet néhány percre, másnak viszont komoly tanfolyamok, képzések, pszichológusi konzultációk segítenek csak ellazulni.

Három nagy hasi operáción vagyok túl, két nőgyógyászati és egy bélkacs-összenövésből származó bélszűkületesen. Közben volt egy nőgyógyászati laparoszkópiám is. Azóta szép lassan kifejlődött a felhasam csak bal oldalán egy perzisztáló fájdalom, aminek az okára egyszerűen nem jönnek rá. Nagyon megrontja az életemet, mert utálatosan fáj minden nap. Lehet -e belső összenövés, hegesedés, ami 10 évig nem okozott panaszt és most pedig igen? Sajnos van még egy gerincferdülésem, torzióm, csontritkulásom, oszteofitám, csigolya elcsúszásom és állítólag IBS-em. Az elképzelhető vizsgálatokon a PET-től a pszichológiai kivizsgálásig, tükrözésektől az MR-ig mindenen keresztülmentem már, eredmény és diagnózis nélkül. Voltam gasztroenterológián, neurológián, sebészeten, ortopédián, kardiológián, endokrinológián, pszichiátrián. Mindenki negatív leletet adott, kivéve a felsoroltakat. De továbbra is fáj. Most már a családom, az állásom is rámegy, teljesen megváltoztatja a személyiséget egy ilyen fájdalom.

A leírtak közül a gerinc eltérései, a csontritkulás, ill. az IBS önmagukban is okozhatnak hasi fájdalmat, emellett az összenövések szerepe is felmerül. Ugyanakkor gyakori tapasztalat, hogy a tartósan fennálló (krónikus) fájdalmak később akár a kiváltó ok megszüntetése után is fennmaradnak, mert az agy fájdalomérző rendszere úgy alkalmazkodott a tartós fájdalomhoz, hogy akkor is fájdalom-impulzusok jutnak el az agy megfelelő központjaiba, mikor már nem áll fenn szövetkárosodás. Emiatt azt gondolom, hogy nem feltétlen fogják későbbi vizsgálatok sem tisztázni, mi az oka a most érzett fájdalomnak. Ettől függetlenül nyilván kezelni kell, de általában nem a szokványos fájdalomcsillapítók, vagy akár az ún. opiátok jelentik a megoldást, hanem komplex (nem csak gyógyszeres, de adott esetben akár többféle gyógyszert is alkalmazó) kezelés. Ha eddig nem történt volna meg, azt javaslom, keressen fel egy fájdalom-ambulanciát. Ilyen több helyen is működik az országban.

IBS gyanús vagyok. Sajnos a rost, gyümölcs, folyadék-tea, leves, víz, tej-fogyasztás ellenére, most már egy hónapja székrekedéssel küzdök. Ez idáig a reggeli 3 szem aszalt szilva éhgyomorra segített. Most már az sem. Nem szeretnék a hashajtókra rászokni. Mit javasolna?

A napi háromszori és a heti egyszeri székürítés még a normális tartományban van. Nem kell mindennap székletünknek lenni. Az más kérdés, hogy a kemény széklet kellemetlenségeket okozhat, de komolyabb ártalmat nemigen. Lehet még próbálkozni egyiptomi útifű magot tartalmazó készítménnyel, ez nem hashajtó, hanem inkább kocsonyásítja a székletet. A legfontosabb a napi 2- 2,5 literes folyadékfogyasztás, és némi testmozgás. A hashajtókat kerülni kell, ha mégis kellene, egy-egy ritka alkalommal bármelyik használható.

Jóindulatú csecsemőmirigy-daganatot állapítottak meg CT-felvétel alapján. A panaszaim között szegycsonti, mellkasi fájdalmak voltak, főként fizikai terhelésre jelentkeztek. Egy tüdőgyógyász, valamint egy elismert mellkassebész szerint valóban az van a felvételen, egy másik sebész szerint viszont nem feltétlenül a csecsemőmirigy van a képen, az is lehet, hogy egyszerűen csak egy szövet, és semmi köze a panaszomhoz. Van egy IBS betegségem is, továbbá refluxom. Elképzelhető, hogy minden panaszomat az IBS okozta, és semmi köze annak a valaminek a CT alapján?

A leírt panaszoknak nagyon sokféle oka lehet (ezek közül kevéssé valószínű az IBS), de a CT-vel kimutatott elváltozás objektíve megvan, és az semmiképpen sem oda való. Két lehetőség van: vagy a műtét, ami egyben az elváltozás szövettani igazolását is nyújtja, vagy rendszeres ellenőrzés (orvosi szakszóval "observatio"), ami 3 havonta a CT megismétlését jelenti. Én hajlanék arra, hogy a két szakember (tüdőgyógyász és mellkassebész) tanácsát kövessem.

Valódi betegség az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma a vastagbél működészavarai által okozott tünetegyüttes, gyakran hallhatjuk rövidített elnevezését, az IBS-t. Az irritábilis kifejezés jelzi, hogy a panaszok hátterében a bél fokozott érzékenysége és megváltozott működése áll, de a panaszok hátterében semmiféle szervi eltérés nem találnak. Az IBS olyannyira gyakori betegség, hogy a meghűlések után ez a munkahelyi és iskolai hiányzások második leggyakoribb oka. Az IBS férfiakon és nőkön egyaránt előfordul, de a nőknél gyakoribb. Általában fiatal korban kezdődik, és változó erősségű panaszokkal sokáig elkíséri az érintetteket. A különböző felmérések adatai alapján Európa különböző országaiban az IBS a lakosság 9-23%-át érinti. Magyarországon 15%-os érintettséggel lehet számolni.

Lehet székrekedésem vagy hasmenésem a stressztől?

Igen. Mint sok más testi tünetet, a székelés zavarát is okozhatja a stressz. Akár visszatartott, halogatott, fájdalmas székelés, akár szapora, híg hasmenés is jelentkezhet akkor, ha szervezetet hirtelen stressz éri, illetve ha az ember elhúzódó, állandó stressznek van kitéve.

Valójában mit nevezünk hasmenésnek?

A szervezet védekező reakciója, mellyel gyorsított ütemben igyekszik megszabadulni a veszélyes, mérgező vagy kórokozókkal fertőzött béltartalomtól. Általában más tünetek is kísérik: émelygés, hasfájás, hányás. Orvosi értelemben akkor beszélünk hasmenésről, ha naponta több mint háromszor távozik nem megformált széklet.

Cikkek