Kérdések és válaszok

A siketség is kezelhető?

Hagyományos hallókészülékkel nem. Viszont egy új eljárás, a BAHA (bone anchored hearing aid - csontba ágyazott hallókészülék) az ilyen problémával élőknek is visszaadhatja a hallás élményét. Ez egy implantátum, igazi orvosi technológiai újdonság, amely évente több száz érintettnek biztosíthatja a hallás visszanyerését. Ennek során a külső beszédprocesszor kapcsolódásához egy bőrrel teljesen fedett mágneses dokkoló egységet használnak, ami a koponyacsonthoz van rögzítve.

Hogyan kell felkészülni egy hallásvizsgálatra?

Készítse össze iratait. Személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya legyen önnél. Ha van korábbi vizsgálatról lelete, az is kerüljön a papírok közé. A fülét érintő esetleges problémákról, beavatkozásokról készült dokumentáció is szükséges lehet, miként a hallókészüléke nyilvántartási lapja is. A vizsgálatot megelőző órákat igyekezzen csendes, nyugodt környezetben eltölteni. A fület nem szükséges külön kitisztítani, elegendő, ha a napi rutinápolást megejti, azaz a fülkagylót és a fül mögötti területet megtisztítja, a hallójárat bementét puha textillel kitörli.

Nem működik a hallókészülékem. Mi baja lehet?

Mindenekelőtt ellenőrizze a következőket: be van-e kapcsolva a készülék, nem merült-e le benne az elem? Az elemtartó fedele zárva van, a hangerőszabályzó nincs-e letekerve? A könyök szennyeződésmentes-e, illetve az illeszték nem dugult el? Ha ezeket ellenőrizte, és még mindig nem működik a készüléke, vigye be a hallásközpontba.

Mi az a hallókészülék-próbahordás?

Egy olyan időszak, amikor lehetőség nyílik megismerkedni egy vagy több hallókészülékkel is, melyet hallásvizsgálat alapján hallásspecialista javasolt. Ilyenkor érdemes minden lehetséges helyen - otthon, munkahely, tömegközlekedés mozi stb. - és élethelyzetben (munka, családi tevékenységek, sportolás közben - kipróbálni a készüléket. A legjobb, ha erről feljegyzéseket is készít sajt maga számára, hogy később könnyen vissza tudja idézni, mi volt jó, és min kellene változtatni.

Szükséges-e rendszeresen megtisztítani fülünket a fülzsírtól?

A fülzsír termelődése természetes és hasznos folyamat. Hallójáratunk önmagától tisztul, ezért nem javasolt folyamatosan fültisztító eszközökkel, főleg vattapálcikával belenyúlni a fülbe. Ezzel ugyanis a felgyülemlett zsírt egész mélyre, akár a dobhártyáig betolhatjuk.

Igaz, hogy csak az embereknek van fülcimpája?

Igen, a húsos fülcimpa valóban csak az emberekre jellemző. Ez a látszólag cél nélküli testrészünk fokozott érzelmi állapotban kivörösödik, vagy éppen elfehéredik. A külső fül formája minden embernél egyedi, akárcsak az ujjlenyomat.

Mi a különbség a hang és a zaj között?

A zaj is hangokból áll, de lényeges, hogy azokat a hangokat nevezzük zajnak, amelyek egészségünkre káros, vagy kellemetlen, zavaró érzést keltenek bennünk. A zaj intenzitásától függően különböző hatást fejt ki ránk: míg az alacsony intenzitású zajok például rontják a koncentrációt, megzavarják pihenésünket, rontják hangulatunkat, addig az erősebb zajok hatására megváltozik a vérkeringés (szűkülnek az erek), emelkedik a vérnyomás és nő a pulzus.

Mekkora zaj okoz már hallásromlást?

A decibel (dB) a hang intenzitásának mértékegysége. Ha 0 dB a tökéletes csend, akkor a suttogás 15 dB-en, a fűnyíró 90 dB-en szól, míg egy rockkoncerten akár 120 dB is lehet a hangok intenzitása. Bármilyen 85 dB feletti hang már halláskárosodást okozhat. Ha pedig nyolc órát töltünk olyan környezetben, ahol eléri a 90 dB-t a hangok intenzitása, szintén számolhatunk a hallás romlásával. A 140 dB feletti hanghatás pedig azonnali sérülést, fájdalmat, szélsőséges esetben akár visszafordíthatatlan halláskárosodást okoz.

Valóban segíti a fülünk kialakítása a hallást?

Amikor a hanghullámok elérnek a fülünkig, a különleges kialakítású fülkagylók feladata, hogy azokat beljebb vezessék. Formájuk, redőzöttségük, és elhelyezkedésük egyaránt azt szolgálja, hogy "csapdába ejtsék" a hanghullámokat. Azzal, hogy a fejünk két oldalán vannak, agyunk nemcsak a hangot, hanem annak irányát is fel tudja mérni, hiszen, ha például jobbról jön a hang, a jobb fülben egy rövid ideig hangosabban fogjuk hallani.

Miért alakul ki nagyothallás?

A nagyothallók legnagyobb része idős korban, fiziológiai elváltozások során szenvedi el a halláskárosodást. Ám egyre többen vannak, akiknek a környezeti ártalmak, vagy például hosszú ideig tartó nagy zajhatás miatt (például hangos zene hallgatása) miatt romlik jelentősen a hallása.

Cikkek