+7° - +22°
Kettős front

Koronavírus: így táborozhatnak idén a gyerekek

HáziPatika

A koronavírus-járvány kedvező alakulásának köszönhetően idén is mehetnek nyári táborba a gyerekek. A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében azonban szigorúan be kell tartani bizonyos szabályokat.

Sikerült visszaszorítani a koronavírus-járvány harmadik hullámát, ezért egyre inkább visszatérhetünk a korábban megszokott életünkhöz. Ennek részét képezi az is, hogy a gyerekeknek idén sem kell lemondaniuk a nyári táborokról. Bizonyos óvintézkedéseket azonban a szervezőknek és a résztvevőknek is be kell tartaniuk. A legfontosabb szabályokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) gyűjtötte össze.

Egy szabály mind felett

A legfontosabb szabály az, hogy a táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, illetve magát egészségesnek érző gyermekek vehetnek részt. Erről nyilatkozni is szükséges. Emellett - szintén a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése céljából - a 18 év feletti szervezőktől és segítőktől elvárás, hogy rendelkezzenek védettségi igazolvánnyal, valamint ők is tünetmentesek legyenek. Ezek a szabályok mindenkire vonatkoznak, függetlenül a tábor helyszínétől, tematikájától és formájától.

Így védhetjük meg gyerekeinket a koronavírustól - kattintson!

A tábor működtetése során a szervezőknek törekedniük kell a csoportok egymástól való elkülönítésére, illetve a 1,5 méteres védőtávolság folyamatos betartására - mind a foglalkozások, mind étkezések, mind pedig a szociális helyiségek használata során. Az ottalvós táborokban lehetőség szerint az ágyak elhelyezésénél is ügyelni kell a megfelelő távolságra. Érdemes előnyben részesíteni a szabadtéri foglalkozásokat, kerülni kell azonban a szoros személyes érintkezéssel járó tevékenységeket, például a birkózást. Zárt térben történő foglalkozások esetén pedig - a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében - kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre, nyilván az időjárás és a környező forgalom függvényében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Magyarország,
A gyerekeknek idén sem kell lemondaniuk a nyári táborokról.
Fotó: Getty Images

Tisztaság: fél egészség

A tábor működtetése során különös figyelemmel kell lenni a személyi higiéné betartására. Ennek alapja a gyakori és alapos szappanos kézmosás, illetve a kézfertőtlenítés, az arc érintésének elkerülése, és a köhögési-tüsszentési etikett betartása. Ezek ugyanis továbbra is a koronavírus-fertőzés megelőzésének legfontosabb eszközei. Fontos, hogy a szabályokat a gyerekek és a szervezők egyaránt betartsák, ezért javasolt erről részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást is adni a tábor kezdete előtt. Ajánlott továbbá megfelelő mennyiségű papírzsebkendőt, a higiénikus kéztörléshez pedig papírtörlőt biztosítani.

A köhögéssel és tüsszentéssel a különböző felületekre került koronavírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelni kell a tábor területének tisztaságára, a napi fertőtlenítő takarítás elvégzésére is. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyakran megérintett felületeket - például az ajtókilincseket, a korlátokat, a villanykapcsolókat és a csapokat - vírusölő hatású szerrel fertőtlenítsék. A táborozók által használt játékokat, sporteszközöket és játszótéri eszközöket szintén javasolt rendszeresen fertőtleníteni antivirális szerrel. A felületeken jól alkalmazhatóak az alkoholbázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők, míg a klórálló padlókat és falburkolatokat klórtartalmú készítményekkel is takaríthatjuk.

Elvárás az is, hogy egendő mennyiségben álljon rendelkezésre vírusölő kéz- és felületfertőtlenítő. A takarítást végző dolgozók részére a megfelelő védőeszköz biztosítása szükséges, de a fertőtlenítést úgy kell megszervezni, hogy az a táborozók egészségét se veszélyeztesse. A szociális helységekben biztosítani kell a szappanos kézmosási lehetőséget is, esetleg vírusölő készítményekkel kiegészítve. A gyermekek lehetőleg csak felnőtt felügyelete mellett használják a kézfertőtlenítőket. Az étkezés helyszínének tisztasága, folyamatos fertőtlenítése is nagyon fontos. A felületek tisztításakor ügyelni kell a környezet vírusmentességének a megőrzésére.


Mi a teendő koronavírus-gyanú esetén?

Amennyiben egy gyermeknél vagy szervezőnél/segítőnél a COVID-19-betegség jellemző tünetei észlelhetőek, azonnal el kell őt különíteni. Értesíteni kell továbbá a szervezők által előzetesen felkért orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Ha az érintett egy gyermek, akkor a szülők értesítéséről is gondoskodni kell. A beteg vagy fertőzésgyanús gyermek felügyeletét ellátó személynek kötelező a kesztyű és a maszk használata.

Post-COVID: a megfertőződött gyerekek felét érinti - olvassa el a részleteket!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag