+13° - +31°
Nincs front

Új dolog derült ki a Parkinson-kórról

A vakbélműtét, pontosabban a féregnyúlvány eltávolítása 20 százalékkal is csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát - állítja egy kutatócsoport.

Egy kiterjedt orvosi célú svéd adatbázist elemezve a michigani Grand Rapidsben működő Van Andel Research Institute kutatói arra jutottak, hogy a Parkinson-kór kialakulása összefügg a többnyire haszontalannak tartott vakbélfüggelékkel, azaz a féregnyúlvánnyal. A felfedezés új megvilágításba helyezte ezt a meglehetősen komplex betegséget, amely évtizedek óta tartja kétségek között a kutatókat, de az orvosok számára is segítséget nyújthat a nagyobb kockázatot viselő pácienseknél a betegség megelőzésében - olvasható a Discover magazinban

Parkinson-kór
A béltraktus és az agy között erős a kapcsolat. Olykor megbetegítően az

Ma már tudjuk, hogy a Parkinson-kór számos tünetét az agy egyik részében képződő fehérjecsomók okozzák, amelyeket a szakzsargon substantia nigrának, fekete anyagnak nevez. Ezeket az aggregátumokat hivatalosan Lewy-testeknek nevezik, és nagyrészt egy alfa-szinuklein nevű fehérjéből állnak. A fehérjecsomók elpusztítják az idegsejteket, és ez vezet a Parkinson-kórt jellemző remegéshez és izomzavarokhoz. A betegek várható élettartama jelentősen lerövidül, és a legtöbben végül elveszítik az önellátás képességét. De a Parkinson-kór évtizedekig bujkálhat a szervezetben, mielőtt a külső fizikai tünetek megjelennének. Ennek oka, hogy a betegség első szakaszaiban a problémák egy nagyon eltérő helyen jelentkeznek - a bélben.

 "Az elmúlt tíz évben nyilvánvalóvá vált, hogy a Parkinson-kór nemcsak mozgásrendellenesség, de számos nem motoros rendszert is érint. A betegek egyik leggyakoribb nem motoros tünete a gasztrointesztinális (GI) traktusban jelentkezik" - jelentette ki Viviane Labrie, a Van Andel intézet kutatója és a tanulmány társszerzője. Ez gyakran magában foglalja a székrekedést és a gyakori vizelési ingert, és e problémák megjelenése sok évvel megelőzi a Parkinson-kór diagnózisát.

Kapcsolat az agy és a belek között

Hogy többet tudjanak meg a betegségről, Labrie és munkatársai az agytól az emésztőrendszer felé fordultak. Különösen az alfa-szinukleinre koncentráltak, mert ez az anyag az idegek mentén utazhat, amelyek összekötik a bélrendszert az agyunkkal. A féregnyúlvány pedig az inkrimináltfehérjeegyik fő gyűjtőhelye. "Úgy gondoljuk, hogy a függelék fontos lehet a Parkinson-kór emésztőrendszeri eredetében, mivel szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában a GI-traktusban. A gyulladás a Parkinson-kórhoz kapcsolódik, és a függelék valójában azimmunrendszerfontos eleme, amely felelős a kórokozók mintavételéért és megfigyeléséért, valamint immunválaszt is létrehoz" - mondta Labrie a Discover magazinnak.


Egyes közelmúltbeli tanulmányok arra utaltak, hogy a féregnyúlvány és a benne felgyűlt alfa-szinuklein szerepet játszhat a Parkinson-kórban. De a betegség lehetséges okai bizonytalanok, és a diagnózis általában csak azután történik meg, ha a betegség már meggyökerezett. A kifejlődés időtartama miatt nagyon nehéz olyan tanulmányokat végezni, amelyeknek elég statisztikai erejük van ahhoz, hogy bármi fontosat mondjanak. Szerencsére Labrie és kollégái hozzáférhettek a svéd nemzeti betegregiszterben lévő, nagy tömegű közegészségügyi adathoz. A lista közel 1,7 millió beteget tartalmaz, akik közül néhányat több mint 50 éve követnek. Mindent összevetve ez 92 millió személyes adat. Emellett átnézhették a vakbélműtétek adatait is (amelyek a lakosság mintegy 7 százalékát érintik), így egyértelműen körvonalazott mintavételi populációhoz jutottak. Csak össze kellett hasonlítaniuk a vakbélműtéten átesettek adatait a populáció maradékának adataival, és kiszűrni, hogy mennyiben tér el a két csoport között a Parkinson-kórban szenvedők aránya.

A Parkinson-kórt általában a kézremegéssel kapcsolják össze, holott a betegek 30 százalékánál egyáltalán nem jelentkezik ez a panasz. Elsősorban a 65 év felettieket érinti, de az utóbbi években egyre több fiatalnál is diagnosztizálják. Részletek!

A különbség nagy volt. Ha valakinek eltávolították a függelékét, közel 20 százalékkal kisebb eséllyel kapott Parkinson-kórt. Ezen felül akik meg is betegedtek, azoknál is több mint három évvel kitolta a diagnózis idejét, bár ebben voltak különbségek attól függően, hogy hol éltek az emberek. A kutatók azt is kimutatták, hogy a féregnyúlvány eltávolítása csak akkor segít, ha még nem alakult ki a betegség. Utána ennek a beavatkozásnak a kór szempontjából nincs jelentősége. A kutatók felfedezésükről a Science Translational Medicine folyóiratban számoltak be.

Megtalálni a gyutacsot

A fehérjék nem az egyedüli bűnösök a betegség kialakulásában. Mindenkinek van alfa-szinuklein fehérje a testében, és ez nem jelent problémát a legtöbb ember számára, a Parkinson-kór pedig csak ritkán következik be. "Úgy véljük, hogy ami valóban megkülönbözteti másoktól a Parkinson-kórral fenyegetett személyt, az nem az alfa-szinuklein jelenléte, hanem azok a tényezők, amelyek kiváltják, hogy a fehérje elinduljon a béltraktusából az agyba" - jelentette ki Labrie. Az is kiderült, hogy a vidéki környezetben élőknél nagyobb az esély, hogy Parkinson-kórt kapjanak. Ehhez talán a növénytermesztésben használt kemikáliáknak lehet köze, de erről senki sem tud biztosat. Bármi legyen is, amely beindítja a betegséghez vezető folyamatot, ez látni valóan rendkívül károssá változtatja az alfa-szinukleint, a szervezetben mindenütt előforduló ártalmatlan fehérjét. De ebből az is világos, hogy amennyiben az alfa-szinuklein bélből az agyba tartó útját blokkolják, úgy megakadályozhatják az agykárosodást. Ezért még fontosabb, hogy a Parkinson-kór jelenlétét minél előbb sikerüljön kimutatni.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag