Olyan a tánc, mint egy szupergyógyszer

Új orvosi tanulmányok szerint a tánc miatt egészségesek maradhatunk idős korunkra is, ráadásul jelentősen csökkenthetjük vele a potenciálisan kialakuló fogyatékosságok és a demencia kockázatát.

A Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports folyóiratban megjelent tanulmány azokról a vizsgálatokról tudósít, amelyek arra voltak kíváncsiak, hogy a fizikai aktivitás különböző formái hogyan hatottak mintegy 1000 idős japán nőre és a fizikai fogyatékosságok megjelenésének kockázatára a körükben, amit az olyan képességek mérésével határoztak meg, mint a gyaloglás, a fürdés és az öltözködés. A résztvevőket a vizsgálat kezdetén kikérdezték általános egészségi állapotukról és rendszeres fizikai aktivitásukról, majd nyolc éven keresztül figyelték a fogyatékosság jeleit.

tánc
A tánc a testet és az agyat is megdolgoztatja, késlelteti az öregedést

Ez alatt az idő alatt 130-an fedték le a fogyatékosság kritériumait. A kutatók megállapították, hogy a fizikai aktivitás általában segítette a nők önállóságának megőrzését az öregedésük során, de bizonyos típusú edzéseknek nagyobb hatásuk volt, mint másoknak.

A legjobbnak a tánc bizonyult. A vizsgálatok felderítették, hogy akik gyakran táncoltak, 73 százalékkal kisebb eséllyel szembesültek azzal, hogy fogyatékossággal kell élniük azokhoz képest, akik nem voltak fizikailag aktívak. A többi testmozgás - beleértve a tornagyakorlatokat, a gyaloglást és a jógát - nem volt ilyen erős hatással - írja a Time magazin.

Mi a titok?

A titok az lehet, hogy a tánc sokféle különböző képességet kíván mind mentális, mind fizikai oldalról. "A tánc nemcsak egyensúlyt, erőt és kitartást, hanem kognitív képességeket is igényel: alkalmazkodóképesség és koncentráció kell hozzá, hogy a zenéhez és a partnerhez alkalmazkodva tudjon a táncos mozogni, művészien kecses, folyamatos mozdulatokat tegyen, de emlékezzen a koreográfiára is" - írták a kutatók.


Az Amerikai Geriátriai Társaság folyóiratában közzétett dokumentum tovább vizsgálta a tánc mentális egészségi előnyeit. A kutatók 32 korábbi tanulmányt elemeztek, amelybe több mint 3500, 50-85 éves embert vontak be. Arra kerestek választ, hogy az úgynevezett elme-test tevékenységek, beleértve a tai chit, a jógát és a táncot, javíthatja-e az öregedő emberek kognitív funkcióit. Ez azért is különösen érdekes, mert jelenleg nincs ismert módszer a demencia és a kognitív hanyatlás végleges megelőzésére vagy megfordítására. Az összes adat felülvizsgálatát követően a kutatók megállapították, hogy az elme-test tevékenységet gyakorlóknak általánosan erősebb volt általános felfogóképességük, mint azoké, akik semmi ilyesmit nem tettek.

Heti egy-két óra tánc már javítja az agytevékenységet

Amikor pedig az elemzést úgy finomították, hogy a konkrét elme-test tevékenységeket vizsgálták meg, és ezek függvényében ellenőrizték a kognitív funkciókat, akkor még erősebb bizonyítékokat találtak rá, hogy a heti 60-120 perces tánc vagy tai-chi javíthatja a felfogóképességet még azok esetében is, akiknél már kialakultak bizonyos károsodások. Ezek a tevékenységek a kognitív képességek rugalmasságát is pozitívan befolyásolták, az új és változó helyzetekhez való alkalmazkodás képességét, a folyékony beszédet, a tanulást, a memóriát és a szervezőkészséget pedig még inkább javították mint más elme-test tevékenységek.

A tánc többet jelent szórakoztató elfoglaltságnál: táncoljunk akár egyedül, akár párban, számos pozitív hatással van ránk ez a mozgásforma. A táncnak köszönhetően nem csupán alakunk lehet jobb, de mentális és fizikai egészségünk is. Elmondjuk, milyen előnyökkel jár, ha beiratkozunk egy tánciskolába! Részletek!

Egyik tanulmány sem bizonyította azonban, hogy a táncnak egészségi előnyei volnának - csak azt, hogy a tánc kapcsolódik ezekhez. Lehetséges ugyanis, hogy a fizikailag és szellemileg egészséges felnőttek inkább hajlamosak táncolásra, mint azok, akik nem olyan egészségesek. Mindazonáltal ezek a tanulmányok nem az elsők, amelyek arra utalnak, hogy a tánc egészségi előnyökkel jár. Egy 2017-ben bemutatott kutatás agyi képalkotást alkalmazva feltárta, hogy a tánc növelheti a fehérállomány mennyiségét az idős emberek agyában. Ez azért fontos, mert a fehérállomány az életkor előrehaladtával lebomlik, ami kognitív hanyatlással jár. A tánc mindezen túl a testmozgás hasznos formája, amely rengeteg kutatás szerint javítja a hangulatunkat, ezáltal használ a mentális egészségnek - maga a mozgás pedig értelemszerűen jó a fizikai egészségnek is. Azaz a tánc nemcsak szórakoztató, de igen hasznos szórakozás is.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag