+10° - +25°
Nincs front

Mi történik az agyunkban, amikor meghalunk?

Sok beszámolót hallottunk már a klinikai halálból visszatértektől a hosszú folyosó végén feltűnő vakító fehér fényről, a rokonokkal, barátokkal és házikedvencekkel való találkozásokról a túloldalon, ahol beköszönt a végtelen nyugalom. E látszólag természetfeletti tapasztalatokra azonban a tudomány is szolgál magyarázattal.

A halálközeli élmény mély pszichológiai esemény, misztikus elemekkel. Ezzel a jelenséggel általában olyan emberek találkoznak, akiket intenzív fizikai vagy érzelmifájdalomgyötör, de bekövetkezhet szívroham vagy traumás agysérülés után is, sőt kiválthatja a meditáció is, amikor a vérnyomáscsökkenés miatt eszméletvesztés áll elő. Ezek az élmények meglehetősen gyakoriak, a halál árnyékába lépő emberek egyharmada esik át ilyen tapasztalaton - írja a NewsWeek.

halálközeli élmény
Sok tudományos hipotézis van, de a végleges válaszok még hiányoznak

A jelenség közös jellemzői a beszámolók szerint az elégedettség érzése, a testtől való pszichés elválás (például testen kívüli élmények), gyors mozgás egy hosszú, sötét alagúton keresztül, és az erős fénybe való belépés. A kultúra és az életkor befolyásolhatják a halálközeli élmények jellegét is. Például sok indiai beszámolt róla, hogy Yamraj a halottak hindu királya várta a túloldalon, míg a hívő keresztények gyakran azt állítják, hogy találkoztak Jézussal. A gyerekek tipikusan leírják a barátokkal és tanárokkal való találkozást "a fényben". A legtöbb halálközeli tapasztalat pozitív, és segít a halálfélelem csökkentésében, az élet megerősítésében és a jól lét érzésének kiteljesedésében. Azonban néhány halálközeli tapasztalat negatív, és magában foglalja az olyan érzéseket, mint az irányítás hiánya, a nem létező tudat, a pokoli képek vagy a magasabb lény általi megítélés érzékelése.

Miért következnek be halálközeli élmények?

Olaf Blanke és Sebastian Dieguez a Lausanne-i Egyetem idegtudósai két fajtáját különböztették meg a halálközeli tapasztalatoknak. Az egyik típus az agy bal féltekéjéhez kapcsolódik, a megváltozott időérzékelés és a repülés benyomása jellemzi. A másik típus a jobb féltekéhez kötődik, lelkek látása vagy a velük folytatott kommunikáció, hangok és zene érzékelése jellemzi. Bár nem világos, hogy miért vannak eltérő típusú halálközeli tapasztalatok, az agyterületek közötti különböző kölcsönhatások előállítják ezeket a színes élményeket. Az temporális lebenyek szintén fontos szerepet játszanak a halálközeli élményekben. Az agynak ez a területe a szenzoros információk és a memória feldolgozásával foglalkozik, így a kóros aktivitás ezen a területen furcsa érzéseket és érzékelést eredményez.


Annak ellenére, hogy számos elméletet kidolgoztak már a halálközeli élmények megmagyarázására, teljeskörűen mégis nehéz megmagyarázni őket. A vallásos emberek azt hiszik, hogy a halál utáni tapasztalatok bizonyítják a halál utáni életet, amit különösen alátámaszt a lélek elválásának élménye a testtől. Kutatók azonban azt állítják, hogy a stressz miatt felszabaduló endorfinok valamilyen halálos élményt eredményezhetnek, különösen a fájdalomcsökkentés és a kellemes érzetek növelésével. Hasonlóképpen, az anesztetikumok, mint például a ketamin, szimulálják a halál közelítő jellegét, amilyen például a testen kívüli élmény.

Természetes hallucinogének

Más elméletek arra utalnak, hogy a halálhoz közeledve felszabadul a szervezetben a dimetiltriptamin (DMT), egy pszichedelikus gyógyszer, amely bizonyos növényekben a természetben is előfordul. Rick Strassman, a pszichiátria professzora 1990 és 1995 között egy tanulmányban megfigyelte, hogy az embereknek halálközeli és misztikus élményeik támadtak a DMT beadása után. Strassman szerint a DMT a születése és halál idején természetes módon felszabadul. Ezekre azonban nincs bizonyíték. Összességükben a kémiai alapú elméletek nem pontosak és nem tudják megmagyarázni a megtapasztalt halálközeli élmények teljes körét.

A halálközeli élmények idején az agy teljes káosznak van kitéve. A fiziológiai és farmakológiai mechanizmusok teljesen felborulnak, felerősödnek, vagy éppen lecsökkennek. Például a testen kívüli tapasztalatért felelős fiziológiai mechanizmusok a valóság olyan észleletét eredményezik, amit az agy úgy dolgoz fel, mintha kívülről származna. Bizonyos értelemben az agyuk hazudik az érintett embereket, mint minden hallucináció esetén. Részletek!

A kutatók az agyi anoxiát, az agyi oxigénhiány (hipoxia) extrém formáját  is kapcsolatba hozzák a jelenséggel. Egy kutatás szerint pilóták, akik nagy sebességénél elvesztették az eszméletüket olyan élményekről számoltak be, mint az "alagútvízió". Az oxigénhiány szintén aktiválhat bizonyos folyamatokat a temporális lebenyekben, amelyek a halálközeli hallucinációkat okozhatnak. E tapasztalatok legelterjedtebb magyarázata azonban a haldokló agy hipotézise. Ez az elmélet azt veti fel, hogy a halálközeli élmények az agy sajátos aktivitása által okozott hallucinációk, akkor, amikor a sejtek pusztulni kezdenek. Ez az elmélet is problémás azonban, mert nem magyarázza meg a halálközeli jelenségek teljes körét, például a testen kívüli élményeket.

Egyelőre nincs végleges magyarázat a halálközeli tapasztalatokra. De az erőfeszítések folytatódnak e rejtélyes jelenség megértésére. Hogy ezek paranormálisak-e vagy sem, abból a szempontból nem lényeges, hogy a halálközeli élmények rendkívül fontosak sok ember számára, akik jelentést és célt kapnak általuk az élethez, miközben beteljesül azt az emberi vágy, hogy túléljük a halált.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag