+13° - +25°
Nincs front

Megoldódott az édesburgonya rejtélye

Nem is olyan régen elsősorban egzotikus útifilmekben, útleírásokban találkoztunk a batátával, azaz az édesburgonyával, manapság viszont itthon is minden zöldségesnél kapható. Korábban ez volt a világ egyik legnagyobb botanikai rejtélye.

A világon széles körben termesztett növények közül egyik sem titokzatosabb, mint az édesburgonya. Közép- és Dél-Amerika őshonos népeinek hosszú nemzedékei nőttek fel batátára alapuló gazdaságokban. Európa akkor fedezte fel, amikor Kolumbusz Kristóf megérkezett a Karib-térségbe. A XVIII. században James Cook kapitány azonban újra felfedezte az édesburgonyát, csakhogy a Föld egy másik zugában, a polinéziai szigeteken. Az európai felfedezők később aztán Óceániában mindenütt belebotlottak Hawaiitól Új-Guineáig.

batata
A titokzatos és népszerű édesburgonya, azaz batáta. A természet minden elméletet felülírt

A növény globális elterjedése előtt teljesen tanácstalanul álltak a tudósok. Hogyan lehetséges az édesburgonya leszármazása egyetlen vad őstől, majd ilyen széles területen való elterjedése? Talán ismeretlen felfedezők szállították el Dél-Amerikából a számtalan csendes-óceáni szigetre? Erre a kérdésre sokáig nem volt válasz, mígnem a Current Biologyben a minap megjelent cikk arra a következtetésre nem jutott genetikai vizsgálatok alapján, hogy a növény globális hódításához semmi közük az embereknek.

A mezőgazdasági szakemberek azonban nem nyugodtak meg a tanulmánytól, sőt a New York Times idézi Logan J. Kistlert, a Smithsonian Intézet régészeti genetikai és régészeti botanikai kurátorát, aki szerint az új elemzés nem oldja meg az ügyet, és alternatív magyarázatok is az asztalon maradtak, mert a dolgozat nem állapítja meg, hogy pontosan hol nemesítették, tették mezőgazdasági használatra alkalmassá az édesburgonyát, illetve mikor érkezett meg a Csendes-óceáni térségbe.

Hatalmas tápérték, gazdag múlt

Az édesburgonya, az Ipomoea batatas az egyik legértékesebb növény a világon, amely több tápanyagot állít elő egységnyi mezőgazdasági területen, mint bármely más alapvető termény, és ezért évszázadokon keresztül volt képes fenntartani emberi közösségeket. A tudósok számos elméletet dolgoztak ki széles körű elterjedésének magyarázatára. Néhányan úgy gondolják, hogy az összes édesburgonya Amerikából származik, és Kolumbusz útját követően az európaiak terjesztették el a gyarmataikon, például a Fülöp-szigeteken, a csendes-óceáni szigetlakók pedig onnan vitték tovább a növényeket. Mint kiderült azonban, a csendes-óceáni szigeteken már több generáció óta termesztették a növényt, mire az európaiak megjelentek. Az egyik polinéziai szigeten a régészek például 700 évesnél is régebbi édesburgonyamaradványokat találtak.


Egy radikálisan eltérő hipotézis is kialakult. Eszerint a csendes-óceáni szigetekről Amerikáig hajózó polinézek - akik a nyílt tengeri navigáció mestereinek számítottak - szerezték meg az édesburgonyát és vitték haza jóval Kolumbusz érkezése előtt. A bizonyítékot egy véletlen egybeesés szolgáltatja: Peruban egyes őslakosok az édesburgonyát cumarának hívják, az új-zélandi őslakosok szerint a növény neve pedig majdnem ugyanaz, kumara. A dél-amerikai és a csendes-óceáni térség közötti potenciális kapcsolat elméletét Thor Heyerdahl híres 1947-es útja ihlette, amikor a Kon-Tiki balsafatutajfedélzetén a norvég tudós sikeresen elhajózott Peruból a Tahititől mintegy 760 kilométerre található Raroia atollig.

Genetikai bizonyítékok

A genetikai bizonyítékok csak bonyolultabbá tették a képet. Megvizsgálva a növény DNS-ét, néhány kutató arra a következtetésre jutott, hogy az édesburgonya csak egy vad őstől származhat, míg más tanulmányok szerint a történelem két különböző pontján indult el a leszármazás. Utóbbi elképzelések szerint a dél-amerikaiak nemesítették ki az édesburgonyát, amelyet a polinézek megszereztek. A közép-amerikaiak aztán másodszor is nekifogtak a nemesítésnek, az eredményeképp előállt növénnyel pedig később az európaiak is találkoztak.

A batáta, vagyis az édesburgonya hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A sokoldalú zöldségféle ehető sütve, főzve, párolva, grillezve és pürésítve is, általában véve pedig remek helyettesítője a hagyományos burgonyának. Érdemes gyakran fogyasztani, mert hasznos anyagokat tartalmaz szervezetünk számára. Részletek!


A rejtély megvilágítására aztán elkészült a korábban már említett tanulmány - az édes burgonya DNS-ének legnagyobb felmérése. És nagyon más következtetésekre jutott, mint a korábbi elméletek szerzői. "Teljesen egyértelmű bizonyítékot találtunk rá, hogy az édesburgonya természetes úton érkezhetett a Csendes-óceáni térségbe" - mondta Pablo Muñoz-Rodríguez, az Oxfordi Egyetem botanikusa a New York Timesnak. Úgy véli, hogy a vadon élő növények több ezer mérföldre utaztak a Csendes-óceánon anélkül, hogy emberi segítségre lett volna szükségük.

Csak egy maradt

Muñoz-Rodríguez és munkatársai világszerte végiglátogatták a múzeumokat és herbáriumokat, hogy az édesburgonyafajtákat és vadon élő rokonaikat feltérképezzék. A kutatók erőteljes DNS-szekvenálási technológiát alkalmaztak, hogy több genetikai anyagot nyerjenek ki a növényekből, mint a korábbi vizsgálatok. Kutatásuk csak egyetlen vadon élő növényt mutatott ki, amely az összes édesburgonya őse. Az Ipomoea batatas legközelebbi vadon élő rokona egy gyomnövény, az Ipomoea trifida, amely a Karib-térségben fordul elő. Ennek sápadt lila virága éppen olyan, mint az édesburgonyáé. A méretes, ízletes gumó helyett azonban csak egy ceruzavastagságú gyökeret növeszt, amelyet nem lehet megenni Muñoz-Rodríguez szerint. A tudósok kiszámították, hogy az édesburgonya őse az Ipomoea trifidától legalább 800 ezer évvel ezelőtt vált le. Az azonban továbbra is rejtély, hogy a batáta mikor és milyen úton érkezett meg a csendes-óceáni szigetvilágba.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag