Le tudjuk győzni a halálos vírust?

Óriási volt a lelkesedés amiatt, hogy egy HIV-fertőzött brit férfi szervezetéből sikerült teljesen eltávolítani a potenciálisan halálos vírust. De ez csupán a második eset a betegség történetében, ráadásul meglehetősen speciális körülmények vezettek a sikerhez. Kell-e még félnünk a HIV-vírustól, vagy ez is bekerül az egykor volt nagy fenyegetések közé, amelyet legyőztünk?

Először is különbséget kell tennünk a HIV-fertőzés és azAIDSbetegség között. A HIV (Human Immunodeficiency Virus) a szervezetbe jutva azokat az immunsejteket támadja meg, amelyeknek a felületén megtalálhatók az úgynevezett CD4 molekulák.  Hosszú időbe, akár tíz évbe is telhet, mire a vírusok teljesen lerombolják az emberi szervezet immunvédelmét, és kiszolgáltatottá teszik különféle betegségeknek. Amikor ez a helyzet előáll, akkor beszélhetünk kialakult AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, azaz szerzett immunhiányos tünetegyüttes) betegségről. A HIV-fertőzöttség megszüntetése, és az AIDS meggyógyítása tehát közel sem ugyanaz.

a berlini beteg

Timothy Ray Brown, a berlini beteg, aki duplán menekült meg a halál torkából.

Fotó: T. J. Kirkpatrick - Getty Images

Mégis, a HIV-fertőzöttség esetében is indokolt lehet gyógyításról beszélni, hiszen nem tekinthető egészséges állapotnak, ha az emberi szervezetben él és főleg szaporodik egy veszélyes kórokozó. Márpedig afertőzéselső szakaszában akár napi tízmilliárd vírus is létrejöhet, azaz ilyenkor óriási a fertőzés továbbadásának veszélye. A vírusok szaporodása vezet el oda, hogy azimmunrendszernem csak e kórokozóval szemben, de az összes többivel sem bír már el, illetve a test saját hibásan működő sejtjeit sem tudja eltakarítani. Ezért jelentkezhet az AIDS-betegeknél TBC, kiújuló herpesz-fertőzés vagy éppen Kaposi-szarkóma is. Ha sikerül megállítani e folyamat előrehaladását, akkor azt valóban nevezhetjük gyógyításnak.

És jött a HAART

Ebben az értelemben képesek vagyunk gyógyítani a HIV-fertőzést, mert vannak gyógyszerek, terápiák, amelyek feltartóztatják az előre nyomulását, megakadályozzák a tünetek kialakulását, habár a fertőzés továbbadásának lehetőségét nem minden esetben. A fertőzöttek azonban ma már teljes értékű, tünetmentes életet élhetnek. Ezt az úgynevezett HAART (highly active antiretroviral therapy vagy magyar változatában hatékony antiretroviralis terápia) terápia megjelenésének köszönhetjük. Ez a módszer ugyanis képes a vírusokat annyira elnyomni, hogy azok száma a kimutathatósági szint alá szorul. Ebben az esetben a CD4 típusú T-sejtek száma is elég magas marad ahhoz, hogy fennmaradjon a fertőzések elleni védelem. A fertőzöttség azonban az érintettek egész életében megmarad, s azt csak a kezelés precíz betartása tartja alacsony szinten. De ez igazi gyógyítás, hiszen a beteget sikerül jobb állapotba juttatni. Számos más betegség is létezik, amikor a kórt magát nem, csak a tüneteit sikerül eltűntetni.

Ugyanakkor nincs HIV-re vagy AIDS-re funkcionális gyógymód, ami azt jelenti, hogy nem létezik olyan eljárás vagy gyógyszer, amelyről tudományosan bizonyították, hogy megbízhatóan felszámolja a vírusfertőzést egy beteg szervezetében, vagy visszafordítja az immunrendszer károsodását.

De vannak olyan emberek, akiknek a teste képes gyógyszer nélkül is uralni a HIV vírust (ők az úgynevezett elit kontrollerek), de ez nagyon ritkán fordul elő. Ennek ellenére néhány elitkontroller is úgy döntött, hogy antiretrovirális szereket szed annak érdekében, hogy csökkentse az immunrendszerében a vírus által okozott károkat - számolt be a San Farncisco-i AIDS alapítvány weboldala. (A betegség egyik eredeti kiindulóhelye az LMBTQ közösségéről jól ismert kaliforniai nagyváros volt, amely ma az AIDS elleni mozgalom egyik központja.)

Timothy Brown, a szerencse fia

Egészen a március elején bejelentett brit esetig egyetlen jól tanulmányozott beteget jegyeztek fel a HIV-fertőzésből való funkcionális kigyógyulásról. Ez a berlini beteg, igazi nevén Timothy Brown esete, aki olyan állapotba jutott, hogy nem kell gyógyszert szednie, és olyan kevés a vírus a testében, hogy nem fertőzhet meg senkit. De azt nem tudni teljes bizonyossággal, hogy ez a helyzet hosszútávon is fennmarad-e, vagy a vírus később még visszatérhet.

Más esetekben azokról a csecsemőkről, akiknek HIV-fertőzött anyák adtak életet, és a születésük után elég gyorsan antiretrovirális szereket kaptak, úgy gondolják, hogy funkcionálisan kigyógyulnak a HIV-fetőzésből. A Mississippi Baby több mint két évig megőrizte a kimutathatatlan vírusterhelési szintjét anélkül, hogy antiretrovirális kezelést kapott volna, de végül a vírus megjelent és elkezdett a szervezetében replikálódni. Egy fiatal francia nő, aki a születéskor fertőződött meg, de korai kezelésben részesült, úgynevezett remissziós állapotban van, mivel már 12 éve nem mutatható ki nála semmiféle vírusterhelés. A korai HIV-kezelésben részesülő VISCONTI kohorsz néven ismert francia felnőttek körében antiretrovirális terápia nélkül is kimutathatatlan volt a vírusterhelés. Nem világos, hogy ezek a kezelés utáni "kontrollerek" hosszú távon is elnyomják-e a HIV-replikációt, vagy esetleg a vírus visszatér, ahogy a Mississippi Baby esetében is.

Évente mintegy kétszáz új HIV-fertőzöttet diagnosztizálnak itthon, napjainkban a vírus egyre erőteljesebben terjed a nyugati világban is. Megfelelő kezelés hiányában a HIV nagyjából egy évtized alatt vezet el az AIDS kialakulásához. Évente körülbelül tíz magyar ember veszíti életét AIDS következtében, többségükben férfiak. Habár a vírus ma már gyógyszerekkel kordában tartható, illetve a fertőzés megfelelő szexuális védekezéssel megelőzhető, mégis egyre többen kapják el, ahogy az egyéb szexuális úton terjedő betegségek előfordulása is növekszik. Részletek!

Ezért nagy jelentőségű esemény az orvostudomány számára a brit eset, de bizonyos szempontból nem változtatott semmit a HIV-helyzeten, mert a valós eredmények csak hosszú távon igazolódnak. Ugyanakkor vannak olyan kutatások, amelyek arra irányulnak, hogy a HIV vírus számára a szervezetbe jutáshoz fontos CCR 5-ös receptorokat módosítva elzárják az utat a kórokozó elől. Ez pedig a berlini beteg, illetve donorának öröksége volna. Timothy Brown leukémiáját ugyanis csontvelőátültetéssel kezelték, s egy olyan ember volt a donorja, akinél egy génmutáció miatt a CCR 5-ös receptorok nem fejlődtek ki. Hasonló volt a helyzet a beveztőben említett londoni, majd nem régiben a düsseldorfi betegnél - és a sor talán egyre hosszabb lesz. Ezért vannak orvosok, akik azt jósolják, hogy szemben a legtöbb vírussal, amelyet csak elnyomunk, a HIV-et végül teljesen kipusztíthatjuk az emberi szervezetből.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag