+14° - +31°
Nincs front

Így hat a COVID-19 a rákgyógyításra

Igazolták, hogy az új koronavírus nem csak azzal szól bele az életünkbe, hogy megfertőz bennünket, hanem azzal is, hogy megváltoztatja az orvosi ellátás feltételeit.

Eddig is tudtuk, hogy a COVID-19-járvány jelentős mértékben befolyásolja az egészségügyi ellátást, hiszen a kórházak kénytelenek kapacitásaik egy részét átirányítani a koronavírusos betegek ellátására. Másrészt az egyéb egészségi problémákkal, például daganatos betegségekkel küzdő páciensek is elkaphatják a koronavírus-fertőzést, ami megnehezíti a gyógyításukat. Egy európai felmérés kiderítette, hogy az onkológia területén váratlanul mély nyomokat hagy a pandémia.

rákkezelés
A COVID-19-járvány a kórházak jelentős részében hatással van a rákkezelésekre. Fotó: Getty Images

Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság virtuális kongresszusán (ESMO 2020) mutatta be Guy Jerusalem, a liége-i egyetemi kórház onkológiai részlegének vezetője azt a felmérést, amely egyértelművé tette, hogy a COVID-19 nagy hatással volt a betegellátás megszervezésére, az egészségügyi szakemberek jóllétére, az orvosi továbbképzésre és az onkológiai klinikai vizsgálati tevékenységekre. A felmérés tíz országra terjedt ki, és 109 (átlagosan 48 éves és 20 éves szakmai tapasztalattal dolgozó) onkológus júniusi és júliusi válaszain alapult. Azaz a tapasztalatok alapvetően a járvány első hullámából származnak. A válaszadók kétharmada általános kórházak onkológiai osztályán dolgozott, a többiek speciális rákközpontokban - írja a Medcape orvosi portál.

Félelmek és kezelések

A válaszadók a leggyakrabban az emlőrákkal (60,6 százalék), gyomor-bélrendszeri rákkal (10,1 százalék), urogenitális rákkal (9,2 százalék) és tüdőrákkal (8,3 százalék) találkoznak. A járvány miatt a rákbetegek több mint 10 százalékánál el kellett halasztani vagy le kellett mondani a kezeléseket. A műtéteket az onkológiai központok 35 százalékánál kellett átütemezni, a kemoterápiát 22, a sugárterápiát 13,7, az ellenőrzőpont blokkoló terápiát 9,1, a monoklonális antitest kezeléseket 9 és az orális célzott terápiát 3,7 százalékuknál.

A járvány a gyógyszerezést is befolyásolja - jegyezte meg Dr. Jerusalem. Például a szteroidhasználat immunszuppresszív hatása nemcsak afertőzéskockázatát növelheti, alázelnyomása ugyanis a COVID-19 késleltetett diagnózisához vezethet. "A potenciálisan magasabb fertőzésveszély vagy a súlyosabb betegség elkerülése érdekében alacsonyabb szteroiddózisokat használunk, de ez nem vizsgálatokon alapszik" - mondta. 


Az ESMO elnöke, Solange Peters ehhez azt tette hozzá, hogy a tüdőrák-nyilvántartásokon alapuló megfigyelések alapján a szteroidok korábbi vagy a COVID-19 fertőzés idején történő szedése káros a szövődmények és a mortalitás szempontjából. Az orvosok féltek a szteroidok használatától a COVID-19 pandémia korai napjaiban, mert a korábbi koronavírus-fertőzések adatai rosszabb prognózist és megnövekedett mortalitást jeleztek.

A válaszokból az is kiderült, hogy a palliatív kezeléseket a központok 32,1 százalékában elég korán leállították. Az orvosok közel kétharmada jelezte, egyetért azzal, hogy a COVID-19 miatti alulkezelés e területen komoly gondot jelent. Dr. Jerusalem szerint a felmérés adatai nem magyarázzák a palliatív kezelés korai leállítását. "Gyanítom, hogy sok beteg otthon halt meg, nem pedig az intézményekben, mert csak így lehetett mellettük a családjuk" - mondta.

A távmedicina nem mindenre megoldás

A járvány érintette a betegekkel való kapcsolattartást és a szakmai eszmecsere és továbbképzés módszereit is. A válaszadók körülbelül 82 százaléka jelezte, hogy munkájuk során folytatni fogják a járvány miatt bevezetett telemedicina alkalmazások használatát, ugyanakkor 45 százalék szerint a virtuális szakmai találkozók nem elfogadható alternatívái az élő nemzetközi konferenciáknak.

A válaszadók közel háromnegyede állította, hogy a járvány ellenére minden klinikai vizsgálati tevékenységet aktiválni fog, illetve soha nem fog abbahagyni. Ám egynegyedük arról számolt be, hogy munkahelyükön a járványhelyzetben előfordul a szakmai előírások megszegése. Több mint egyharmad pedig úgy nyilatkozott, hogy idén a klinikai kísérleti tevékenység jelentős csökkentésére számít.

Számos kórházban az úgynevezett választható rákkezeléseket és műtétek fontosságát a klinikai kapacitások fenntartása érdekében a COVID-19-es ellátás mögé sorolták. Például egyes betegek kevésbé intenzív kemoterápiát, illetve sugárterápiát kapnak, más pácienseknél pedig az újonnan felfedezett daganat eltávolítását célzó műveletek késnek. Nem kétséges, hogy a COVID-19 járvány késlelteti a diagnózist és az optimálisnál gyengébb ellátást eredményez a rákos betegeknél. Részletek!

Dr. Jerusalem mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a COVID-19 jelentős, hosszú távú hatással van a betegellátás megszervezésére, a gondozókra, az orvosi továbbképzésre és az onkológiai klinikai vizsgálatokra. Figyelmeztetett, hogy az új rákos megbetegedések késedelmes diagnosztizálásának kockázatát gondosan értékelni kell. Ahogy fel kell mérni a COVID-19 gazdasági hatását az egészségügyi ellátásra és a rákkezelésre is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt napos idő lesz kevés gomolyfelhővel, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag