A tábortűz meglepő egészségi következményei

Beköszöntött a meteorológiai nyár, ami együtt jár azzal, hogy egyre több időt töltünk a szabadban. Akinek volt benne része, hogy a kültéri élvezetek egyik legjobb formája a tábortűz, aminek az egészségre gyakorolt pozitív hatásait csak az utóbbi időben tárták fel.

A Lancet című brit orvosi folyóirat arról számolt be, hogy a világ több mint 90 országában mintegy 370 millió bennszülött él, ami a Föld népességének körülbelül 5 százalékát teszi ki. A COVID-19 világjárvány a puszta létüket fenyegeti. Az őslakos közösségeket világszerte az jellemzi ugyanis, hogy különösen érzékenyek a COVID-19-re. A korábbi légzőszervi megbetegedéseket okozó járványok tapasztalatai szerint körükben háromszor-hatszor magasabb az ilyen megbetegedések miatti halálozás, mint a modern életet élőknél. Az őslakos népesség kockázatát az is fokozza, hogy jobban érinti a szélsőséges szegénység. Az alacsony jövedelmű országokban sok őslakos népnél a légzőszervi fertőzések jelentik ma már a megbetegedések és halálozás fő okát. E népek egyike a bolíviai Tsimane törzs, amely megtanított bennünket arra, hogy az igazi férfiasság hogyan függ össze a kemény munkával és a tábortüzekkel.

tábortűz
A tábortűznek, főleg, ha magunk vágjuk hozzá a fát, hatalmas egészségi haszna van - Fotó: Getty Images

Az antropológusok úgy gondolják, hogy amikor őseink elkezdték megsütni, megfőzni az ételeiket, azzal több kalóriához jutottak, aminek fontos szerepe volt a nagyobb agy kialakulásában. Azaz tűz nélkül nem lennénk emberek. E folyamatban rejlő logika szerint, ha már volt tűz, érdemes volt összegyűjteni az alapanyagokat az ételek elkészítéséhez. Ez kommunikációt, beszédet és tervezést kívánt, ami viszont segített új eszközök létrehozásában, majd végül a folyamat azokba a társadalmi konvenciókba, közmegállapodásokba torkollott, amelyek szerint ma is élünk.

A tűz megnyugtat

A legtöbb ember számára manapság a tűz önmagában már nem olyan fontos, de az öröksége nagyon is tartós. A tűzrakásnak, és a lángok élvezetének rejtett előnyei vannak, elsősorban a férfiak számára. "Azoknak a csoportoknak, amelyek sikeresebbek voltak a tűz megőrzésében, előnyük volt azokhoz képest, amelyek nem teljesítettek jól ebben. Erős érvként fel lehet hozni, hogy ez szelektív evolúciós nyomást hozott létre az emberek számára, akik körbe ülhették a tüzet, és megfelelő hangulatba kerülhettek ahhoz, hogy a történetmesélésből tanuljanak, együttműködően, ne pedig önállóan cselekedjenek" - magyarázta Christopher D. Lynn, az alabamai egyetem antropológusa a Men's Journal magazinnak.


Ennek az elméletnek a kipróbálására Lynn 226 felnőttet vont be, hogy megnézzenek egyik csoportban néma, a másikban pedig pattogó hangoktól kísért tűzről készített videofelvételt. Azoknak a vérnyomása, akik látták a lángokat és hallották a tűz ropogását, 5 százalékkal esett. A teszt alanyai minél hosszabb ideig ültek a tűz előtt, annál nyugodtabbak lettek. Más szavakkal, a tűz körül üldögélni megnyugtató. Ez bármikor értékes, de még inkább az egy globális egészségügyi válság esetén, amikor a stressz és szorongás kollektív hatások miatt is emelkedik.

Mitől nő a tesztoszteron?

A tűz előnyei tovább fokozódnak, különösen, ha valaki a tűzifa összegyűjtésében is részt vesz. A fa feldarabolása pedig jobban növeli a tesztoszteron szintjét, mint a sportban való versengés - állítja Benjamin Trumble, az Arizonai Állami Egyetemen, a viselkedés- és a gazdaságkutatója, aki az amazonasi Tsimane törzs gazdálkodóit tanulmányozta. Az eredményei elmozdították a legférfiasabb hormonokról alkotott elgondolásokat.

"Annyira az agresszióban és versenyben játszott szerepére összpontosítottunk, hogy figyelmen kívül hagytuk a tesztoszteron fontosságát számos egyéb feladat során. Az emberek között a férfiak a nők figyelméért inkább a gazdasági teljesítményük révén versenyeznek, ahelyett, hogy megküzdenének a többi férfival az utcán. Tehát a tesztoszteron változásainak vizsgálata az élelmiszer-előállítás során fontos" - fejtette ki Trumble.

Tanulmányában összehasonlította a tsimane férfiak nyálmintáit egy focimeccs előtt és után, valamint a gazdálkodáshoz szükséges termőhely megtisztítása érdekében való fakivágások előtt és után. A tesztoszteron szintje mindkét tevékenység után emelkedett, de ha fejszét ragadtak, akkor sokkal jobban. A tesztoszteron növekedése 30 százalékot mutatott a foci után, és 48 százalékot a favágást követően. "A nagyobb tesztoszteron megugrások javítják az izomteljesítményt, és növelik a férfiak favágó képességét, ezáltal több élelmiszer előállítását eredményezik" - állapította meg a kutató.

A tesztoszteronszint nincs hatással a memóriára, növeli a csontsűrűséget és a vörösvérsejtek számát, viszont károsítja az érfalak egészségét. Közel 800, alacsony tesztoszteronszintű férfin vizsgálták a hormon hatásait. Részletek!

Közhelyszámba megy, hogy a nők többsége odavan a kanadai favágónak kinéző férfakért. De Trumble szerint nem ezért lenne érdemes akár receptre is felírni a favágást, hanem mert emberek millióinak segítene, akik az alacsony tesztoszteronszintjük miatt szenvednek. Ráadásul a favágás testmozgásnak sem utolsó, így más módon is hozzájárulhat a jobb közérzethez, hangulathoz és egészséghez. Azaz nyárra érdemes tábortüzeket beterveznünk, és ha lehet a fát ne a benzinkúton vegyük meg kötegelve és felhasogatva. 

De térjünk még vissza egy pillanatra a Tsimane népre. Antropológusok, orvosok, más tudósok (köztük Benjamin Trumble), törzsi vezetők és helyi tisztviselők közreműködésével született meg a Lancetben közreadott cikk, amelyben kifejtik, hogy miként működhet egy többfázisú, koronavírus elleni megelőzési és elszigetelési terv, amelynek középpontjában az önkéntes kollektív elszigetelődés és a kontaktuskövetés áll a tsimanék körében. Remélhetőleg még sokáig apríthatják a fát az Amazonas őslakos kertészei. Ezúttal talán a járvány elleni védekezésről tanulhatunk tőlük.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag