A magas vérnyomástól gyorsabban el lehet butulni

A hipertónia felgyorsítja a memóriavesztést és a kognitív hanyatlás más formáit a középkorú vagy idősebb felnőttek esetében, még akkor is, ha csak kissé és rövid időre emelkedik meg a vérnyomás - mutatják az új kutatások.

Van egy jó hír is abban a tanulmányban, amelyet az Amerikai Szívtársaság (AHA) Hypertension című folyóirata közölt: amagas vérnyomásszabályozása lelassítja a kognitív hanyatlás sebességét. A tanulmány kimutatta: nem számít, hány éves korban következik be a vérnyomás emelkedése.

vérnyomás
A kontrollálatlanul magas vérnyomás fokozza az elbutulás kockázatát. Fotó: Getty Images

"Kezdetben arra számítottunk, hogy a magas vérnyomás kognitív funkciókra gyakorolt negatív hatásai kritikusabbak lesznek, ha a magas vérnyomás fiatalabb korban kezdődik. De nem ez volt a helyzet" - közölte Dr. Sandhi M. Barreto vezető egészségügyi nyomozó az AHA hírportálja szerint.

Nem számít, hogy mennyi ideig maradt meg a magas vérnyomás

Barreto, a Minas Gerais Állami Egyetem orvosprofesszora csapatával több mint 7000 felnőtt vérnyomását és kognitív információit elemezte Brazíliában. Átlagos életkoruk 59 év volt, amikor a vizsgálat megkezdődött, és a résztvevőket átlagosan négy éven keresztül tesztelték a memória, a verbális folyékonyság és a végrehajtó funkció szempontjából, amely magában foglalta a figyelmet, a koncentrációt, illetve a gondolkodással és az érveléssel kapcsolatos egyéb tényezőket. 

Azt találták, hogy azoknak, akik nem szedtek gyógyszert magas vérnyomásuk csökkentésére, gyorsabban esett a kognitív teljesítményük, mint azoké, akiknek nem volt magas a vérnyomásuk, vagy akiknek a vérnyomását gyógyszeres kezeléssel szabályozták. A csökkenés sebessége független volt attól, hogy mennyi ideig maradt meg a magas vérnyomás, vagy milyen életkorban diagnosztizálták. Még a kissé megemelkedett vérnyomást mutató prehypertenzióban szenvedőknél is gyorsabban csökkent a kognitív funkció, mint a normál tartományban lévő vérnyomás esetében. A szisztolés vérnyomás 121 és 139 Hgmm között vagy a diasztolés vérnyomás 81 és 89 Hgmm között, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása nélkül a középkorú és idősebb emberek körében felgyorsult kognitív teljesítmény csökkenéssel járt - szögezte le Barreto a kutatásukról szóló közleményben.

A megfelelő vérnyomás fenntartása azt ígéri, hogy megakadályozza a kognitív képességek csökkenését akár a középkorúaknál, akár az idősebbeknél...

"Eredményeink megerősítik az alacsonyabb vérnyomásszint fenntartásának szükségességét egész életen át. Összességében a megállapítások azt mutatják, hogy a kognitív funkciók megőrzése érdekében a magas vérnyomást meg kell előzni, diagnosztizálni kell és hatékonyan kezelni, bármilyen életkorú felnőttekről van szó" - mondta Barreto.

Kimutatták, hogy a krónikus magas vérnyomás, különösen a középkorúaknál hozzájárul a kognitív hanyatláshoz és ademenciakialakulásának kockázatához. A magas vérnyomásnak a későbbi élet kognitív funkciójára gyakorolt hatására azonban nem találtak igazán meggyőző bizonyítékokat. Dr. Philip B. Gorelick, a Northwestern Egyetem Orvostudományi karának érrendszeri neurológusa úgy véli, hogy a vérnyomás emelkedése károsíthatja az agynak a memória vagy más kognitív funkció szempontjából fontos területeit, illetve megváltoztathatja az agy receptorait, amelyek a normális kognitív működés fenntartásához szükségesek.


Egy másik, szintén az AHA által közölt tanulmány szerint az agy véráramlásának változását mérő teszt azt mutatja, hogy a magas vérnyomásban szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel gyengül a kommunikáció az agyi régiók között. A Hypertension folyóiratában bemutatott kutatás azt is megállapította, hogy az agykapcsolatokban megfigyelt kisebb problémák hatással vannak a memóriára és a végrehajtó funkcióra, illetve a tervezési készségekre, ami arra utal, hogy összefüggés van a magas vérnyomás és az agy finom károsodása között. Ez pedig a demencia korai előrejelzője.

"Köztudott, hogy a magas vérnyomás azAlzheimer-kórés az érrendszeri demencia fő kockázati tényezője. Ez a tanulmány segíthet megmagyarázni, miért" - mondta Dr. Giuseppe Lembo, a római Sapienza Egyetem angiokardioneurológiai és transzlációs orvoslás tanszékének vezető kutatója. Szerinte ugyanis a megfigyelt finom agyi változások előrejelezhetik a demencia és az érrendszer károsodása miatti kognitív hanyatlás egyre nagyobb esélyét.

Lassabban és gyengébben teljesítettek a kognitív teszteken

A tanulmány vezető szerzője, Lorenzo Carnevale 19 magas vérnyomású és 18 normál vérnyomású ember agyának képeit hasonlította össze. A képek funkcionális MRI-felvételek voltak, amelyek nyugalmi állapotban mérik a véráramlás apró változásait. A kutatók kognitív teszteket is adtak a résztvevőknek. A normál értékeket mutatókhoz képest a magas vérnyomásban szenvedők lassabban és gyengébben teljesítettek a kognitív teszteken, és agyképeik rendellenes összefüggéseket mutattak.

"A tanulmány érdekessége, hogy azt mutatja, a magas vérnyomásban szenvedők agya másképpen működik, mint azoké, akiknek nincs ilyen problémájuk" - jelentette ki Dr. Kristine Yaffe, a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) pszichiátria és neurológia professzora. Úgy véli, hogy az agyban bekövetkezett változások a gyengébb kognitív képességekkel járó bármilyen strukturális változás előtt jelentkeztek. "Lehet, hogy a változások már megvannak, de még nem látjuk őket. Vagy talán a folyamat elején megváltoznak a funkcionális kapcsolatok. Számomra az a különleges, hogy ilyen fiatalon látni lehet ezeket a változásokat" - emelte ki. A magas vérnyomásban érintettek átlagos életkora 55 év volt.

Az egészségügyi rendszerek sokkal jobban működnek, ha a megelőzésre helyezik inkább a hangsúlyt. A vérnyomás monitorozása e trend egyik kulcseleme, hiszen a súlyos egészségügyi problémák legfontosabbika, amihez a legtöbb halálozás is kötődik, a szív- és érrendszer megbetegedése. Erről pedig a vérnyomás értékeinek változása adja a legjobb előrejelzést. De mit kezdhetünk vele? Részletek!

Yaffe, aki a magas vérnyomás kognitív funkcióra gyakorolt hatásáról szóló, 2016-os AHA tudományos nyilatkozatot író bizottság társelnöke volt, azt is elmondta, hogy ezeknek a megállapításoknak a kidolgozásához hosszabb időn át tartó, átfogóbb tanulmányra van szükség. "Látnunk kell, hogy rosszabbodik-e a kognitív funkció, ki tapasztalhat ilyet a legvalószínűbb módon, és ez mit jelent az (agyi) változások megjelenésének szempontjából. Ezekre a kérdésekre nem tudunk ilyen kis vizsgálattal válaszolni.

"Egy másik megválaszolandó kérdés, hogy a vérnyomás gyógyszeres szabályozása megakadályozná-e az agy működésének változását. Össze kell hasonlítanunk a magas vérnyomásban szenvedőket azokkal, akiket soha nem kezeltek, valamint azokat, akiknek normális a vérnyomásuk. A tanulmány nem értelmezhető úgy, hogy mindenki, akinek magas a vérnyomása a demencia felé vezető úton jár. Az agy igen bonyolult. Az itt bemutatott kapcsolatokban vannak finom változások, de ez nem azt jelenti, hogy az agy nem működik. Lehet, hogy a következményeket más módon kompenzálja" - fejtette ki Yaffe professzor.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag