Problémák és kiutak a rákbetegek ellátásában

A rákbetegek szervezete mind a daganat, mind pedig az annak elpusztítását célzó kezelések miatt legyengül, így rájuk a koronavírus is sokkal nagyobb veszélyt jelent. A modern terápiák azonban az immunrendszer megerősítésével és a tumort okozó génhibák célzott támadásával sokkal kisebb mértékben terhelik meg a pácienseket.

A március elején Magyarországra ért, azóta már második hullámban támadó koronavírus újfajta kihívások elé állította az egészségügyi ellátórendszert. Az orvosokat és ápolókat nemcsak a megnövekedett betegszám terheli le, de azok a biztonsági intézkedések is, amelyek a dolgozókat és a pácienseket egyaránt védik. Az onkológiai ellátásban részesülő, daganatos betegek szervezetére különösen veszélyes lehet a koronavírus-fertőzés, ez pedig az orvosokat is nehéz helyzetbe hozza a megfelelő kezelés kiválasztásakor. A kevésbé megterhelő és enyhébb mellékhatásokkal járó, célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe komolyan felértékelődhet a következő időszakban.

Daganatok és áttétek: milyenek lehetnek az esélyeink?

Ha egy daganat már áttétet adott, akkor komoly a baj - de nem mindegyik tumor esetében azonos mértékű. Kattintson a részletekért!

A kezelés is megterheli a beteg immunrendszerét

A daganatos betegséggel küzdők szervezetét nemcsak a tumor növekedése terheli meg, de az elpusztítását célzó terápiák is. A kemoterápiás kezelések ugyanis a védekezésben kulcsszerepet játszó fehérvérsejtek számát is jelentősen lecsökkentik, ami miatt azimmunrendszerlegyengül és sérülékenyebb lesz a kórokozókkal szemben. Hasonló hatást vált ki a sugárterápia is, ez szintén fehérvérsejtszám-csökkenéssel és fokozott fertőzésveszéllyel járhat. Dr. Pajkos Gábor, az OncompassMedicine klinikai onkológus orvosigazgatója szerint szintén jóval nagyobb elővigyázatossággal kell használni a rákbetegeknél a műtétet követő, kiegészítő gyógyszeres és sugárkezelést. Emellett a kezelés megválasztásakor is érdemes azokat az eljárásokat alkalmazni, amely mellett a lehető legkevesebb orvos-beteg találkozóra van szükség.

Bár a kemo- és sugárterápia rengeteg beteg életét hosszabbította meg, mellékhatásaik miatt bizonyos pácienseknél csak korlátozott módon alkalmazhatóak. Szerencsére azonban már más fegyverük is van az orvosoknak a rák elleni küzdelemben. A molekuláris diagnosztikai eljárások fejlődésének köszönhetően lehetőség nyílt olyan személyre szabott kezelésekre, amelyek a daganat kialakulásáért felelős genetikai mutációkat veszik célba. Pusztító szőnyegbombázás helyett így precíziós csapást lehet mérni azokra a génekre, amelyek a hibás működésük miatt a daganat kifejlődéséhez vezettek. Egyre fejlettebbek továbbá azok az immunterápiák is, amelyek a szervezet védelmi rendszerének felerősítésével állnák útját a daganat fejlődésének.

Célzott csapás a daganatsejtekre

Ma már tudjuk, hogy a rák hátterében egy vagy több gén hibás működése áll, az orvosok nagyjából 600 olyan gént azonosítottak, amely a daganat kialakulásával összefüggésbe hozható. Ha megismerhetjük a daganatok molekuláris szerkezetét, lehetőség van az általános kezeléseknél hatékonyabb, célzott terápiákra is, amelyek közvetlenül a daganatot kiváltó folyamatokat gátolják. "Mivel a célzott kezelések kimondottan a kóros géneket veszik célba, így az immunrendszer működését befolyásoló hatásuk a szokásos kemoterápiás szerekhez képest elenyésző" - magyarázta Dr. Pajkos Gábor.

A célzott terápiákkal a daganatot kiváltó genetikai mutációkat támadhatják. Fotó: Getty Images
A célzott terápiákkal a daganatot kiváltó genetikai mutációkat támadhatják. Fotó: Getty Images

Célzott terápia csak akkor alkalmazható, hogyha sikerül kimutatni a kezelés hatékonyságát garantáló mutációk jelenlétét. Az OncompassMedicine munkatársai az újgenerációs szekvenálásnak hívott eljárással akár 5-600 gént megvizsgálva állapítják meg a daganat molekuláris profilját. Miután felállítják ezt a molekuláris profilt, felmérik azt is, milyen célzott kezelések állnak rendelkezésre, vagyis hogy létezik-e az adott génhiba ellen jól működő gyógyszer - mondta el a klinikai onkológus. A leggyakoribb ráktípusok esetén már számos célzott terápiás készítmény elérhető, amelyek nagyobb hatásfokkal és kisebb megterhelést okozva enyhíthetik a páciensek panaszait.

Az immunrendszer veheti fel a harcot a ráksejtekkel

Az onkológia egy teljesen új kezelési iránya az immunterápia, amelynek szintén fontos szerep juthat a következő években. Hogy mennyire friss területről is van szó, azt jól mutatja, hogy a rák elleni modern immunterápia kifejlesztéséért alig két éve vehette át az orvosi Nobel-díjat James P. Allison amerikai és Hondzso Taszuku japán tudós. Az immunonkológia lényege, hogy a szervezet védelmi rendszerének figyelmét hívják fel a tumorsejtekre és meggátolják, hogy azok "elbújjanak" az immunrendszer elől.

"Az immunterápia során a szervezet védelmi rendszerét aktiváljuk és úgy módosítjuk az immunválaszt, hogy a daganat ne tudja semlegesíteni az őt támadó immunsejteket. Így tulajdonképpen a saját szervezetünk pusztítja el a daganatot" - mondta el Dr. Pajkos Gábor. Az eddigi eredmények szerint az immunterápia más gyógymódokkal is kombinálható, így a hatást fokozni lehet. A klinikai onkológus szerint az immunterápia egy hosszú távon is hatékony kezelés - azoknál a betegeknél, akiknél sikerrel alkalmazták, az átlagos rákbetegeknél hosszabb ideig élhetnek és tünetmentesek maradhatnak.


A megfelelő kezelés gyors kiválasztásában nagy szerepe lehet az OncompassMedicine digitális terápiatervező szoftverének is, amely a megadott információk alapján a másodperc töredéke alatt sorba állítja a beteg számára legmegfelelőbb célzott kezeléseket. A mesterséges intelligencia nemcsak lerövidíti az orvos-beteg találkozókat (így az azzal járó fertőzésveszélyt is csökkenti), de segíthet, hogy a páciensek a lehető legrövidebb idő alatt megkapják azt a kezelést, amely a tudomány jelenlegi állása szerint a leghatékonyabb lehet számukra. "A Real Time OncologyCalculator egyedülálló magyar innováció, amely nemcsak az onkológiában, de általánosan a precíziós medicinában nagyon komoly áttörést jelenthet. Elsősorban a gyógyszerfejlesztésben hozhat nagy volumenű hatékonysági robbanást mind költségek mind a fejlesztési idő csökkentése révén, de a mindennapi terápia tervezésében is" - mondta el a klinikai onkológus.

Szerencsére a magyar betegek ugyanolyan arányban férhetnek hozzá a legújabb kezelésekhez, mint az EU bármely más tagországában élők. "Ebben a tekintetben egyáltalán nem vagyunk lemaradva, sőt azt mondhatom, hogy az ilyen típusú gyógyszerekhez való hozzáférés tekintetében a környező országoknál is jobb helyzetben vagyunk" - hangsúlyozta Dr. Pajkos Gábor.

Szponzorált tartalom. A megjelenést az Oncompass Medicine támogatta.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag