+7° - +22°
Kettős front

"Malagán gyógyultam ki a tüdőrákból"

HáziPatika

Katalinnál 2012-ben diagnosztizáltak tüdődaganatot nyirokcsomó- és agyi áttéttel. A diagnózis derült égből villámcsapásként érte a nemdohányzó nőt, akinek Spanyolországba kellett mennie a gyógyuláshoz. Ha nem az élete forgott volna kockán, azt is mondhatnánk: izgalmas kalandban volt része.

HáziPatika.com: Melyek voltak az első panaszai, és hogyan derült ki a betegsége?

Katalin: Nyár volt, nagy meleg, és fulladtam. Igazából nem is nekem tűnt fel, hanem a háziorvosomnak, akivel a munkám miatt - egy patikában dolgozom - napi kapcsolatban vagyunk. Azon a nyáron is rendszeresen beszéltünk telefonon: egy ilyen alkalommal ő jelezte nekem, hogy alig tudom végigmondani a mondatokat. Így is volt, mindig belefulladtam a beszélgetésbe. Kérte, menjek át hozzá, hogy megvizsgálhasson. Át is mentem, bár más panaszom nem volt. Egyedül azt éreztem, hogy fáradékonyabb vagyok, emiatt a munkából hazaérve mindig hamar lefeküdtem.

tüdőrák

HáziPatika.com: Hogyan zajlott a kivizsgálás?

Katalin: Vérvétellel kezdtünk, amelynek elég rossz eredménye lett: kiderült, hogy nem megfelelő a vasszintem. Vastablettát kaptam, illetve azt a tanácsot, hogy ne túrázzak sokat a kánikulában - korábban nagyon aktív voltam -, hanem inkább pihenjek. Megbeszéltük, hogy másfél hónap után megnézzük, hogyan szívódik fel a vas, illetve hogyan érzem magam. Viszont az eredményem nem lett jobb, sőt még rosszabbodott is. Megkezdtük a komolyabb kivizsgálást, kaptam beutalót a tüdőgondozóba, a kardiológiára és a belgyógyászatra is. Megpróbáltuk kideríteni, mi okozza a fulladást. Először a tüdőgondozóban készítettek röntgenfelvételt, azon már láttak egy gyanús elváltozást. Ezt követően csináltak CT-t is, amely egy 6x5x4 centiméteres nyirokcsomó-daganatot mutatott ki. Nem tudták egyből, hogy a tüdőből indult ki, mert annak daganatát pont a nyirokcsomó-áttét takarta ki.

HáziPatika.com: Miként próbálták ezt egyértelműsíteni?

Katalin: Szeptemberben csináltak bronchoszkópiát (hörgőtükrözést - a szerk.), de az eredménye értékelhetetlen volt. Októberben átestem torakotómián is (ennek során sebészileg nyitják meg a mellkast, majd videokamera segítségével célzottan a daganat szövetéből vágnak ki egy darabot, hogy eldönthessék, milyen típusú daganatról van szó - a szerk.), de elsőre az sem volt értékelhető. Novemberben mediasztinoszkópia következett (ennél egy cső alakú képalkotó eszközzel közvetlenül tekintik meg a mellkas két tüdő közé eső részét - a szerk.), amelynél a nyirokcsomóból próbáltak mintát venni. Ez már értékelhető eredményt adott: kiderült, hogy adenokarcinómáról van szó.

HáziPatika.com: Mi történt ezt követően?

Katalin: Mátraházán be akartak vonni egy kutatásba, amely előtt újabb vizsgálatokra volt szükség. Ezek során - még decemberben - derült ki, hogy agyi áttétem is van. Akkortájt vettem észre azt is, hogy tusoláskor, amikor meleg víz ér hozzá, a kulcscsontom bedagad, eltűnik, egy gumó keletkezik a helyén. Mondtam ezt az onkológusomnak is, aki a nyirokcsomóáttéttel magyarázta. Nem voltam jól, az állapotom miatt pedig elkezdtük a kemoterápiát. Négyet kaptam belőle, a két első kettő között pedig sugárkezelés is történt az agyi áttét miatt. Közben elkezdődtek azok a vizsgálatok, amelyek a daganat okát keresték. Ezekre azért volt szükség, mert csak azt tudták, hogy nem dohányoztam soha, azt viszont nem, hogy pontosan milyen típusú a nyirokcsomó-áttétem, illetve hogy biztosan a tüdőből érkezett-e. Fölmerült az is, hogy a daganat esetleg a pajzsmirigyből vagy a csecsemőmirigyből indult ki. A bizonytalanság miatt molekuláris diagnosztikai vizsgálattal határozták meg azt a génmutációt, amely a daganat mögött állt.

HáziPatika.com: Mi derült ki abból a vizsgálatból?

Katalin: Megtudtuk, hogy ALK-pozitív tüdőrákról van szó. Közben zajlott a kemoterápia, a négy körös kezelésnek 2013 áprilisában lett vége. Már a második kör után jelezte az onkológusom, hogy valószínűleg megvan a hatóanyag, amely gyógyulást jelenthet, amely képes lehet hatni arra a mutációra, amelyet nálam kimutattak. A készítmény Magyarországon még nem volt elérhető, így jelezte azt is, hogy a kezelést külföldön kellene megkapnom. Áprilisban már tudtuk, hogy a nálam is ígéretes készítménnyel Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is folynak kutatások. Végül a spanyolokhoz kerültem, akik még a kiutazás előtt elkérték a szövettani eredményeimet amiatt, hogy meggyőződhessenek arról, hogy valóban az a génmutációm van, amelyet itthon megállapítottak. Ezt követően két hetet kaptam rá, hogy kiutazzam. Így kerültem Spanyolországba, Malagába, ahol a kezelést megkezdték.

HáziPatika.com: Mennyi időt töltött kint?

Katalin: Június közepén érkeztem meg, eredetileg hat hónapra: folyamatosan gyógyszereket kaptam, és megmondták azt is, hogy mikor kell átesnem azokon a vizsgálatokon, amelyekkel a készítmény hatását nézik. Nagyon jó eredményeim voltak, 2013 októberében - már négy hónap után - haza is jöhettem. Tavalyelőttig havonta ki kellett járnom, tavaly szeptember óta viszont már csak 3 havonta. A kutatás azóta be is fejeződött, de a készítményt azóta is szedem, közvetlenül a gyártótól kapom. A vizsgálatokat már itthon végzik, minden eredményem jó.


Házipatika.com: Műtétre is szükség volt?

Katalin: Igen, még 2016-ban. Azért volt rá szükség, mert Spanyolországban felfedezték, hogy a jobb felső tüdőlebenyemben látszik valami - az orvosom szerint egy tüdőgyulladásnak a maradványa is lehetett. De csak azt tudtuk biztosan, hogy nem változik: a kéthavonta készülő CT felvételek ugyanolyanok voltak, de az elváltozás nem okozott problémát. A hazaérkezésem után évente készült PET CT is, az onkoteam pedig azt javasolta, hogy a biztonság kedvéért csípjük ki az elváltozást. Nem volt benne egyetlen daganatsejt sem, de legalább megnyugodhattunk afelől, hogy a gyógyszer elegendő volt.

HáziPatika.com: Meddig kell szednie a készítményt?

Katalin: Úgy tudom, hogy életem végéig. Elmondták azt is, hogy ha a szervezetem elkezdene rosszul reagálni a gyógyszerre, akkor már vannak újabbak. Régebben ugyanis csak ez az egy készítmény hatott erre a mutációra, mára viszont bővült a kör: ha jól tudom, négy-öt gyógyszer is elérhető.


HáziPatika.com: Mi a helyzet az agyi, illetve a nyirokcsomó-áttéttel?

Katalin: Azok is megszűntek: agyi áttétem már akkor sem volt, amikor Spanyolországból hazajöttem, és fölszívódtak a nyirokcsomó-áttétek is. Különösebb mellékhatást a gyógyszer sem okoz: ugyan csak négy órában, de dolgozni is tudok.

Kontrollvizsgálatokra persze rendszeresen járnom kell: az MR évente esedékes, mellette pedig szükség van PET CT-re is. A gyógyszerek lehetséges mellékhatása miatt végeznek csontszűrűség-vizsgálatot is, de arra a korom miatt alapból szükség van. Ha bármi kérdésem van, akkor az onkológusomhoz is mehetek, a vérképemet ő szokta ellenőrizni 2-3 havonta, illetve készít EKG-t is. Minden alkalommal megerősíti, hogy állapotom változatlan.

HáziPatika.com: Hogyan fogalmazná meg története alapján az üzenetét a betegtársaknak?

Katalin: El kell hinnünk, hogy mindig, minden körülmények között küzdenünk kell. Érdemes kezünkbe venni a sorsunkat és vállalni a legnagyobb kihívásokat is annak érdekében, hogy meggyógyulhassunk. Akinek ebben hite van és erős akarata, a rák igenis legyőzhető. A molekuláris diagnosztika képes leleplezni a daganatos betegség okát és erre már személyre szabott kezelési lehetőségek vannak. A történetem azt bizonyította, hogy ha a tudomány és a hit találkozik, akkor akár a világ végére is érdemes elzarándokolni. A gyógyulás olyan, mint az újjászületés, minden új értelmet nyer és jobban megbecsüljük azt a sok csodát, amit korábban észre sem vettünk.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag