+7° - +22°
Kettős front

Kikapcsolják a rákot az új gyógyszerek

A molekuláris diagnosztika fejlődése, különösen az úgynevezett "újgenerációs szekvenálás" olyan mértékű áttörést jelent a rákgyógyításban, mint a röntgen feltalálása. Segítségével az egyes betegek szintjén feltérképezhetők, és célzottan támadhatóak a daganat mögött álló molekuláris genetikai elváltozások. Tíz-húsz éven belül a legtöbb rákbeteget már ezekkel a modern, célzott gyógyszerekkel kezelhetik.

diagnosztika

2018. november 26-án az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hivatal, az FDA jóváhagyta, hogy az egyik daganatellenes készítményt (az egyik NTRK gátlót) bármelyik ráktípusnál alkalmazhassák, amelynek hátterében egy bizonyos típusú genetikai elváltozás azonosítható. Vagyis a gyógyszer alkalmazási előírásában már nem szerepel, hogy például tüdőrákra, vagy vastagbélrákra alkalmazható-e, hanem egy bizonyos génhiba (az NTRK gén mutációja) esetén jelenthet megoldást.

Korábban 2017-ben már jóváhagytak egy immunterápiát is, amit szintén bármilyen típusú emberi daganatban lehet alkalmazni amennyiben egy molekuláris diagnosztikai vizsgálat a terápia hatásosságát jelzi. Ezek óriási paradigmaváltást jelentenek a gyógyászatban, és lehetővé teszik, hogy a daganat kialakulásáért felelős molekuláris okokat vegyék célba. Ahhoz azonban, hogy a rákot okozó géneket célzottan támadják, fontos feltérképezni a mögötte húzódó okokat. Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriumában és informatikai központjában ezeket a célpontokat keresik a daganatos betegségben szenvedők számára. A cég tudományos igazgatójával, dr. Peták Istvánnal beszélgettünk.

HáziPatika.com: Sok betegségben, többek között a daganatok kezelésében is nagy áttörést hoztak a célzottan ható készítmények. Milyen szerepe van a molekuláris diagnosztikának ezekben a kezelésekben?

Dr. Peták István: Az utóbbi évtizedek rákgenomikai kutatásainak köszönhetően sikerült megismerni azokat a génhibákat, amelyek daganatot okozhatnak. A segítségével meg tudjuk vizsgálni az adott daganat patomechanizmusát, vagyis hogy mi váltotta ki a betegséget. Ezután meg tudjuk azt nézni, hogy az adott génhibára van-e már olyan gyógyszer, amelynek a hatásmechanizmusa alapján feltételezhetjük, hogy a hibát ki tudja kapcsolni.

Miután megismertük ezeknek az új, célzott gyógyszereknek a molekuláris szintű hatásmechanizmusát, az ismereteket a klinikai gyakorlatban is hasznosíthatjuk. Ezt a gyakorlati módszert hívják precíziós orvoslásnak, ami a személyre szabott orvoslásnál is többet, egyfajta oki terápiát tesz lehetővé. A daganat ugyanis "csak" egy tünet, a neve is erre utal, hiszen egy daganat, duzzanat alakul ki valamelyik szervben. Ennek a duzzanatnak kialakulásáért azonban - amelyet a mikroszkópon keresztül is csupán osztódó sejteknek látunk - valamilyen génhiba tehető felelőssé, egy bizonyos daganat mögött ráadásul több gén hibás működése is állhat.

Gyilkos tévhitek a kemoterápiáról

A kemoterápiával kapcsolatban rengeteg félreértelmezett adat, elrettentő történet, mondvacsinált kutatás kering a neten. Ezek közül oszlatunk el néhányat onkológus, kutatóorvos és gyógyszerész szakértő segítségével. Kattintson a részletekért!

HáziPatika.com: Az orvoslás alapja mindig az volt, hogy a tüneti kezelés helyett - ha lehetséges - a betegség mögött álló okokat is szüntessék meg. A célzott terápiák terjedése is komoly lépéseket jelent ebbe az irányba.

P. I.: Nagyon komoly paradigmaváltás történt. Míg korábban a gyógyszerhez kerestük a beteget, addig most a beteghez, pontosabban a betegségéhez keressük a megfelelő gyógyszert. A paradigmaváltás leegyszerűsítve talán így szemléltethető:  ha valaki leesik egy tetőről, és beviszik a sürgősségire, a régi felfogás szerint azt a végtagját gipszelnék be, amelyik a statisztikák szerint egy tetőről lezuhanó embernek a legtöbbször eltörik. Ha ez nem válik be, begipszelik a második leggyakrabban eltörő végtagot, majd így tovább, míg nem sikerül eltalálni a megfelelőt. Statisztikai értelemben így mindig a legjobb ellátást kapja a beteg, mégis csak kis eséllyel gyógyul meg. Ha azonban van röntgen, tudunk csinálni egy átfogó képet az állapotáról, és ha azt látjuk, hogy eltört a kisujja, akkor azzal foglalkozunk - függetlenül attól, hogy a tetőről leeső emberek körében milyen gyakori a kisujj törése. A modern diagnosztikai eljárások lehetővé teszik, hogy a beteg valós problémáját kezelhessük, ez a molekuláris diagnosztika lényege is.

HáziPatika.com: A különböző mutációk genetikai állományát a szekvenálásnak hívott eljárással lehet feltárni, ehhez azonban milliónyi DNS-szakaszt kell megvizsgálni. Mekkora munkát jelent ez a gyakorlatban?

P. I.: Technikailag ez a folyamat az újgenerációs szekvenálásnak (next generation sequencing) köszönhetően valósulhat meg. A módszert 2005-ben fedezték fel, és 2008-tól vált elérhetővé, Közép-Kelet Európában egyébként nálunk, az Oncompassban állt szolgálatba az első ilyen készülék. Segítségével meg tudjuk vizsgálni akár mind a 25 ezer gént, de általában kiemelten vizsgáljuk azokat, amelyek daganatot okoznak.

HáziPatika.com: Hány olyan génhibáról tudunk, ami jellemzően daganatok kialakulását eredményezheti?

P. I.: A jelenlegi ismereteink szerint körülbelül hatszáz ilyen gén van, ezekben pedig több mint hatmillió mutációt fedeztek fel ezidáig. Egy betegben általában kettő-három, de maximum nyolc ilyen génhiba van egyszerre.

Már célzottan támadhatóak a daganat mögött álló molekuláris elváltozások. Fotó: 123rf
Már célzottan támadhatóak a daganat mögött álló molekuláris elváltozások. Fotó: 123rf

HáziPatika.com: Mindegyik ilyen génhibát külön készítménnyel kell kezelni, vagy vannak már kombinált, több génhibára ható gyógyszerek is?

P. I.: Léteznek már olyan gyógyszerek, amelyek egyszerre több célpontra is bevethetőek, míg vannak olyanok is, amelyeket célzottan egy génhibára alkalmaznak az orvosok. Ha több mutációt is azonosítanak, általában kombinált kezelést kap a beteg, de nem minden esetben kell több gyógyszert használni: ha jól ki tudjuk választani a legfontosabb mutációt, amely elindította a daganat kialakulását, az arra használt gyógyszer önmagában is elegendő lehet a tumor gátlásához. Persze minden beteg esetében személyre szabottan kell kiválasztani a legmegfelelőbb kezelési módokat.

HáziPatika.com: A daganat elleni küzdelemben sokszor kulcsszerep jut a szervezet természetes védelmi rendszerének. Fontos ismerni a daganat genetikai hátterét ahhoz, hogy a megfelelő immunterápiát alkalmazhassuk?

P. I.: Több génhiba esetén a daganat fokozottan érzékeny lehet az immunterápiákra, amely a szervezet természetes védelmi rendszerét fordítja a hibás gének ellen. Ezek a gének hibás fehérjéket termelnek, amit azimmunrendszerfelismerhet, és ez alapján (az esetek egy részében) el tudja pusztítani a veszélyes elemeket. Minél több hibás gén van, annál több hibás fehérjét termelnek, ezzel pedig csökken az esélye, hogy észrevétlenek maradnak a szervezet védelmi rendszere elől. Van olyan daganattípus, amelynél hibásak a DNS-javító enzimek, így nagyon sok a mutáció is. Ezekben az esetekben - amelyek az embert érintő daganatok nagyjából 4 százalékát jelentik - szinte mindig hatnak az immunterápiák. Mi az Oncompassnál is ki tudjuk mutatni, ha a betegnél van ilyen hiba, amely esetében ezek bármelyik daganattípusban hatásosak lehetnek.


HáziPatika.com: Egy daganatos beteg esetében a gyors döntéshozatal élet-halál kérdése lehet. Hogyan lehet a legrövidebb idő alatt a megfelelő terápiához juttatni?

P. I.: Az idő valóban fontos tényező, ahogyan a pontos diagnózis is, vagyis mielőbb meg kell állapítani, hogy a betegben melyik a mai tudásunk szerint a legfontosabb génhiba, és erre melyik a  most elérhető legjobban ható gyógyszer. Fejlesztettünk ezért egy orvosi eszközt, pontosabban egy gyógyszerkalkulátort, ami egy mesterséges intelligenciát alkalmazó orvosi szoftver. Ha ebbe betápláljuk a szekvenálás eredményeit, akkor felállít egy listát, és sorba rendezi a készítményeket aszerint, hogy melyik alkalmazását támasztja alá a legtöbb tudományos szakirodalom. Ez alapján aztán a szakértői csapat (amelyben a hagyományos onkoteam mellett ott van egy genetikus, egy molekuláris farmakológus és egy informatikus is) kiválaszthatja a legjobbnak vélt terápiás lehetőségeket, amit precíziós onkológiai eljárást alkalmazó partneronkológusok klinikailag interpretálnak, majd konkrét javaslatot tesznek a kezelésre.

Ez az egész döntéstámogatói folyamat egy komplett orvosi eljárás, aminek csak része a molekuláris vizsgálat, tehát akinek már van részletes molekuláris diagnosztikai vizsgálata, annak is segítségére lehet. Óriási egyébként a fejlődés a célzott gyógyszerek tekintetében, tavaly 25 indikációban 15 új célzott gyógyszert törzskönyveztek, így már biztos, hogy ebben az évtizedben meg lesz a 100 ilyen készítmény. Ez tízszeres növekedés a korábbi évtizedekhez képest, ha ezt az ütemet tartjuk, úgy 1-2 évtizeden belül a betegek többségénél már lehetőség lesz célzott terápiás kezelést alkalmazni.

A cikk megjelenését az Oncompass Medicine támogatta.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag