+17° - +39°
Nincs front

Ezekben bízhat a tüdőrákos beteg

A hagyományos, kemoterápiás kezelés számos mellékhatása ellenére is az egyik leghatékonyabb fegyverünk a daganatok ellen. Mennyire bízhatunk az új típusú kezelések - a célzott terápiás gyógyszerek, illetve az immunonkológia - sikerében?

A sokszor előrehaladott stádiumban felfedezett tüdőrákot nehéz visszaszorítani vagy kordában tartani, ám ahogyan egyre több genetikai jellemző lesz ismert, úgy válnak a kezelések egyre inkább személyre szabottá. A betegek többségének életkilátásai a kemoterápia révén javulhatnak, s a molekuláris genetika fejlődésével egyre pontosabban be tudják azt is határolni, hogy kiknek érdemes célzott onkológiai kezelést (is) kapniuk. Az új reménysugár pedig az immunterápia, amellyel a tüdőrákos betegek egy részénél a korábbinál jobb terápiás eredményességet sikerülhet elérni.
"Generálisan nem beszélhetünk 'a tüdőrák gyógyszereiről.' A szövettani típusok alapján ugyanis elvált egymástól a mirigyekből kiinduló adenokarcinóma, a laphámrák, a nagysejtes és a kissejtes tüdőrák onkológiai kezelése, s akkor még csak a főbb kategóriákat említem" - árnyalja az általános megállapításokat Dr. Szondy Klára, a Semmelweis Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának főorvosa, jelezve, hogy minden korábbinál jobban felértékelődtek a szövettani leletek, amelyek útmutatást adnak a terápiaválasztáshoz. A nagyon ritkán megműthető, agresszív áttétképző hajlamú kissejtes tüdőráknál a kezelés alapja például gyakorlatilag bármelyik stádiumban a kemoterápia, amelyet sugárkezeléssel is kiegészítenek.
A tüdőrák kemoterápiájában használt citotoxikus vegyületek nem sokat változtak az utóbbi két évtizedben. Mivel a beteg szervezetére rendkívül megterhelő, ezért csak jó általános állapotú pácienseknél jöhetnek szóba. Mellékhatásai nem mindenkinél jelentkeznek ugyanolyan arányban, a támogató kezelésekkel pedig tovább csökkenthetőek a beteg megpróbáltatásai. Összességében még a mellékhatásokkal együtt is jobb életminőségre számíthatnak azok, akik kapnak kemoterápiát, mint akiket nem kezelnek. A daganat típusától is függ azonban, hogy éveket, vagy csak hónapokat ad a beteg élethosszához - magyarázta a főorvos.

Célzott támadás a daganatok ellen

A célzott terápiáknál a szövettanból, egyes biokémiai folyamatokból megismert enzimek ellen tudnak célzott gyógyszeres kezelést végezni, így specifikusabb, mint a hagyományos kemoterápiás kezelés. A kezelésről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Amíg a hagyományos citotoxikus kemoterápiák a szervezetben lévő minden gyorsan osztódó sejtre hatnak, addig a célzott terápiás gyógyszerek olyan célpontokat támadnak, amelyek kifejezetten a ráksejteken vannak jelen - ad útmutatást Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet IV. Tüdőbelosztály vezető főorvosa. Ilyen célpontokat egyelőre az adenokarcinómás betegeknél tudtak azonosítani. Korai stádiumú tüdőrák esetén vagy műtét után, a kiújulási kockázat csökkentésére jelenleg nincs hatékony célzott kezelés, a target terápiák az áttétes betegek kezelésében tudtak előnyt felmutatni.
Három rövidítést kell számba vennünk: VEGF-gáltó, EGFR-gátló, ALK-gátló gyógyszerek. A VEGF-gátlás a daganat által a saját maga táplálására és oxigénellátására kifejlesztett kóros erek fejlődését hivatott akadályozni, s ezeket a tápcsatornákat elsorvasztani. Az EGFR-gátlás a ráksejteket állandó szaporodásra sarkaló jelátviteli útvonalat (epidermális növekedési faktor receptort) hivatott blokkolni, ezáltal a pusztító "növekedj és osztódj" parancs nem, illetve kisebb arányban ér célba, valamint a már meglévő tumorgóc is sorvadni kezdhet. Ez jelentősen késlelteti a betegség előrehaladását, s javíthatja az életkilátásokat. Sajnos azonban nem mindenkinél: egyelőre csak az adenokarcinómás betegek egy kisebb csoportjánál bizonyult hatékonynak.
Az immunterápia új reménysugár lehet a tüdőrák bizonyos típusában szenvedőknek

Az immunterápia új reménysugár lehet a tüdőrák bizonyos típusában szenvedőknek

Az ALK szintén egy géntípus, amelynek speciális - szintén genetikai vizsgálattal igazolt - mutációja esetén lehet hatékonyan alkalmazható az ALK-gátló célzott kezelés a betegek egy részénél. Ez a tabletta ugyanakkor csak másodvonalban adható, ha az elsődleges kezeléssel szemben már ellenállóvá vált a daganat. Emellett finanszírozása csak egyedi méltányossági eljárás keretében érhető el idehaza.
A célzott terápia mindenesetre már nem számít kiváltságnak, az ország minden onkológiai ellátást nyújtó tüdőgyógyászati osztályán hozzájuthatnak a betegek az orvosilag indokolt kezelésekhez - szögezte le Bogos Krisztina. Míg a kemoterápiákból általában előre meghatározott számú ciklust terveznek, a célzott terápiát addig adják, amíg hat, illetve amíg be nem bizonyosodik, hogy a daganat ellenállóvá vált a folyamatra, javulást alig, csak mellékhatásokat indukál.

Küszöbön az immunterápiák

Egy másik gyógyászati megközelítés, hogy nem magát a daganatot veszik célba a terápiával, hanem a szervezet immunrendszerét ösztönzik arra, hogy ismerjék fel, s védekezzenek a ráksejtek ellen. Rákos sejtek ugyanis minden nap keletkeznek az emberben, amelyeket ideális esetben testünk védekezőrendszere sikerrel azonosít és elpusztít. Bizonyos esetben azonban a tumor képes olyan anyagot termelni, amely meggátolja a szervezet védelmi rendszerének riadóztatását. "Az immunterápiával azt szeretnénk elérni, hogy elegendő számban kialakulhassanak a hatékonyan támadni képes T-sejtek" - magyarázza szemléletesen Dr. Ostoros Gyula, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet VIII. Tüdőbelosztály vezető főorvosa az immunterápia alapvető működési mechanizmusát.
Az immunterápiák hatékony bevetésének azonban rendkívül bonyolult - s minden részletében még nem ismert - genetikai és biokémiai előfeltételei vannak. "Az immunterápia a dohányzásból eredően megbetegedett tüdőrákos páciensek egy kisebb hányadánál lehet rendkívül hatékony, csak ma még sajnos nem tudjuk megmondani előre, hogy a sok beteg közül kinél és milyen kombinációs kezelésben érhető el a legjobb eredmény" - fogalmaz Ostoros Gyula. Az immunterápiák kiemelkedően magas - akár havi több millió forintos - költsége is nehezíti a módszer elterjedését. A tüdőrák immunterápiája a sok nyitott kérdés miatt egyelőre inkább a "holnap", mint a "ma" terápiájának nevezhető.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+34, +39 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában derült, gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag