+13° - +25°
Nincs front

A gyilkos kór jelzőanyagai

A daganat jelzőanyagai az ún. tumormarkerek olyan anyagok, általában fehérjék, amelyeket a szervezet termel a daganat növekedésére adott válaszként, vagy maga a daganatos szövet állít elő. Nézzük miről is van szó.

Hogyan jön létre a daganat?

Felmérések igazolják, hogy Magyarországon a rosszindulatú daganatos megbetegedések halálozási aránya rendkívül kedvezőtlen, a második helyet foglalja el a halálokok között. A nagy európai, illetve nemzetközi halálozási felmérésekben férfiaknál az első, nőknél pedig a második helyen állunk. Mára már az is kiderült, hogy még az egészséges szervezetben is keletkeznek daganatos sejtek, ám az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a kóros sejtet, mielőtt az még osztódni és növekedni kezdene. A megváltozott vagy csökkent immunitású emberekben nagyobb a daganatok kialakulásának a valószínűsége, de még ép immunrendszer esetén is képes lehet a daganat az immunrendszer védő mechanizmusainak az áttörésére.

A rosszindulatú daganatos szövetek két típusba sorolhatók. Az egyikbe tartoznak a vér- és a vérképző rendszerből kiinduló daganatok; a másikba a körülírt tumorok, amelyeket gyakran összefoglaló néven ráknak hívunk.

Ha a daganatot időben felismerjük, akár gyógyíthatókká is válnak, ezért nagy jelentősége van a daganat időben történő diagnosztizálásának, ami szűrővizsgálatokkal lehetséges.

A daganat felismerésének lehetőségei

A daganatos betegségek kimutatására számos diagnosztikus eljárást alkalmaznak. A rák diagnózisának felállítását segítik a képalkotó eljárások (röntgen, UH, CT, MRI, stb.), a végleges diagnózis azonban csak az adott testszöveti minta mikroszkópos vizsgálatával állítható fel. A tumormarkerek segíthetik a daganat kimutatását, önmagukban azonban nem diagnosztikus értékűek, mert a jól ismert markerek közül többet nem-rákos állapotokban is kimutathatunk. A tumormarkerek azonban fontos kiegészítő információt szolgáltatnak a daganatra vonatkozóan, viszont egy negatív lelet birtokában sem lehet egyértelműen kizárni a betegséget.

Az orvostudomány számára az ideális segítséget az jelentené, ha a tumormarkerek már korai stádiumban kimutatnák a daganat jelenlétét, jeleznék növekedését, szóródását, a gyógykezelés eredményességét (vagy eredménytelenségét). A rendszer azonban ma még nem tökéletes.

Mit jeleznek a tumormarkerek?

Csak kevés tumormarker alkalmas a daganat szűrésére. Néhány tumormarker segít diagnózis felállításában és a kezelés eredményességének a megítélésében, illetve a kiújulás felismerésében. Amikor egy tumormarker már kimutatható, az már az adott daganat meglétét igazolja. A tünetekkel rendelkező betegek esetében a tumormarkereket leginkább a daganat eredetének felderítésére lehet használni.

Egy daganatos beteg esetén az emelkedett tumormarker-szint segít meghatározni azt, hogy mennyire aktív a tumor, mennyire szóródott szét más szövetekbe, illetve szervekbe. Néhány tumormarker arról is információt adhat az orvos számára, hogy milyen kezelésre reagál jól a daganat.

Tumormarkerek - főleg az előrehaladott rákok esetében - jól használhatók a kezelés hatékonyságának a monitorizálására is. Ha a jelzőanyag szintje csökken, a kezelés megfelelő, ha magas marad, változtatni kell a kezelésen.

A tumormarkereket leginkább a rák kiújulásának a követésére használhatjuk. Ha a tumormarker emelkedett a kezelés előtt, és alacsony a terápia után, majd egy idő múlva ismét emelkedni kezd, akkor valószínűleg a rák kiújult.

Ha a tumormarker magas marad a daganat műtéti eltávolítását követően is, akkor valószínűleg nem sikerült az egész tumorszövetet eltávolítani.

A legismertebb tumormarkerek

A teljesség igénye nélkül tekintsük át a leggyakrabban meghatározott, legspecifikusabb tumormarkereket. Az alfa-fötoprotein (AFP) az egyik legismertebb tumormarker, egy magzatban termelődő fehérje, azonban felnőtteknél bizonyos májrák kialakulására hajlamosító állapotokban megemelkedik a szintje. A májrák korai felismerésében segíthet rendszeres, félévente, évente történő ellenőrzése. A májban talált elváltozások elkülönítő diagnosztikájában is segítséget jelenthet. A már igazolt daganatos betegségek kezelésének követésében is hasznos lehet, amennyiben a kezelés elején az értéke emelkedett volt. Az AFP-vizsgálat, mint általában a tumormarker vizsgálatok, nem alkalmas szűrésre. A negatív eredmény viszont nem jelent daganatmentes állapotot.

Carcino-embrionális antigén (CEA) a magzati bélben, májban termelődő, ismeretlen szerepű fehérje. Normálisan felnőttekben nem található meg, de bizonyos betegségekben kimutathatóvá válik. A magas CEA-szintet leggyakrabban vastagbélrák esetén találunk, de májzsugor, többféle rákos betegség esetén is ki lehet mutatni, de még erős dohányosokra is jellemző. A vizsgálat önmagában nem alkalmas a vastagbélrák kimutatására, de hasznos lehet a magas CEA-szinttel járó vastagbéldaganatok műtéte után az állapot követésére. Ilyenkor a CEA szintje leesik, a későbbiekben a vizsgálat a daganat kiújulásának felismerésére alkalmazható.
A Her-2 egy, az emlőrákos sejtek felszínén megjelenő növekedési faktor receptor, melynek száma befolyásolja az alkalmazott kemoterápiás, illetve immunterápiás kezelést.

A vizsgálat során a rákos emlőszövetből eltávolított mintában mérik a Her-2 (Her2-/ neu, c-erbB-2) receptor sejtek felszínén való előfordulását. Az emlőrákos esetek egy részében a rákos sejteken ezekből a receptorokból sokkal több található, így a rákos sejtek folyamatos szaporodási serkentés alatt állnak. Azok a rákos elfajulások, ahol a Her-2-receptorok emelkedett számát mutatták ki, bizonyos hagyományos, tumorellenes kezelések kevésbé hatékonyak. Az utóbbi években viszont egy teljesen újfajta gyógyszer jelent meg, amely specifikusan kapcsolódik a receptorhoz és gátolja annak hatását, így csökkentve a rákos sejt osztódásának ütemét.
A prosztata specifikus antigén (PSA) egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik. Szérumszintje a prosztataszövet térfogatával arányos. A vizsgálat kiegészítése az ún. prosztataspecifikus savanyú foszfatáz meghatározással segíti a pontosabb diagnózist. A PSA mérése középkorú férfiakban a prosztatabetegségek szűrésére is alkalmazható. A szérumszint a betegség súlyosságával is arányos, így kezelés (műtét) után a beteg állapotának rendszeres ellenőrzésére is használható.

A carcinoma antigén 125 (CA 12) a petefészekrákos esetek mintegy kétharmadában a daganatos betegség korai stádiumában már magasabb koncentrációban mérhető. Előrehaladott stádiumban szenvedő betegeknél jelentősen emelkedett a szintje. A CA 125 egyike a leginkább szervspecifikus tumormarkereknek. A magas érték mögött nagy valószínűséggel petefészekrák áll. A daganat eltávolítása után a CA 125 szintje leesik, a későbbiekben a vizsgálat a daganat kiújulásának felismerésére alkalmazható.
A carcinoma antigén 19-9 (CA 19-9) meghatározása a hasnyálmirigyrák felismerését és követését teszi lehetővé. Szoros összefüggés van a daganat nagysága és a tumormarker szérumban mért koncentrációja között. Nagyfokú emelkedése hasnyálmirigyrákra utal, a több ezres érték pedig már áttétet valószínűsít. Bizonyos jóindulatú folyatok, mint pl. hasnyálmirigy-gyulladás, máj és epeúti megbetegedések is kiválthatnak mérsékelt emelkedést. A daganat eltávolítása után a CA 19-9 szintje leesik, a későbbiekben a vizsgálat a daganat követésére alkalmazható.

A carcinoma antigén 15-3 (CA 15-3) az emlőrák markere. A CA 15-3 az emlőrák szervspecifikus tumormarkere. A magas érték mögött nagy valószínűséggel emlőrák áll. A daganat eltávolítása után a tumormarker szintje leesik, a későbbiekben a vizsgálat a sebészi és /vagy sugárkezelés eredményének monitorozására, az esetleges recidívák kimutatására alkalmas. A CA 15-3 emelkedett lehet még májcirrózisban és májgyulladás esetén is.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a tumormarkerek meghatározását megfelelő helyen, megfelelő időben alkalmazva segíthetik az orvos munkáját gyógyulásunk érdekében.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag