Kit fenyeget a cukorbetegség?

HáziPatika

A diabétesz az egyik legkorábban leírt betegség, melyet már az ókor tudósai is ismertek. Ahhoz, hogy a betegség két altípusát megkülönböztessék, több száz évnek kellett eltelnie. A 2-es típusú cukorbetegség napjainkra népbetegség lett.

Ki lesz cukorbeteg?

A cukorbetegség az egyik legkorábban leírt kór az orvostörténetben, már az ókori tudósok is ismerték az édes vizelettel összefüggő betegséget. Erről már az ókori Egyiptomban, Görögországban vagy Indiában is írtak, és nagyon valószínű, hogy ezek a leírások a cukorbetegség 1-es típusára vonatkoztak.
Sokáig csak az életmód megváltozását tartották megfelelő terápiának a 2-es típusú cukorbetegség esetén, cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség diabétesz
Sokáig az életmódváltást tartották a megfelelő terápiának a 2-es típusú cukorbetegség esetén
A cukorbetegség nagyon sokáig gyógyíthatatlannak számított, akinél kiderült, hogy diabéteszes, rövid és fájdalmas életre számíthatott. Ugyanakkor elég ritka megbetegedés volt, az ókori Róma egyik legnagyobb hatású gondolkodója például saját bevallása szerint csak két esettel találkozott. A középkori perzsa tudós, Avicenna volt az egyik első, aki különbséget tett a cukorbetegség altípusai között: a különbségtétel alapja főként az életkor volt, az egyik változatot főleg a fiatalabb korosztályhoz, míg a másikat az idősebbekhez és elhízottakhoz kötötték, kialakulását a túlzott lakomázásnak tulajdonították.

A cukorbetegség 10 figyelmeztető tünete

A cukorbetegség tünetei között szerepelhet a szomjúság, a hirtelen fogyás, a zsibbadó végtagok vagy a lassan gyógyuló sebek. Kattintson és ismerje meg a cukorbetegség 10 figyelmeztető tünetét!

A diabétesz az 1900-as évekig, az inzulin felfedezéséig gyógyíthatatlan volt. 1922-ben használtak először inzulint a cukorbetegség gyógyítására, és ez hatalmas orvosi áttörésnek számított. De az inzulin sem volt megoldás mindenki számára, és egyre több betegen vették észre azt, hogy bár a tünetek a cukorbetegségnek megfelelőek, a kezelés mégsem használ náluk.

Mi az az inzulinérzékeny cukorbetegségnek

Ez késztette vizsgálódásra Harold Himsworth brit orvost, aki 1936-ban először tett tudományos módszerekkel különbséget a cukorbetegség 1-es és 2-es típusa között. Az előbbit inzulinérzékeny cukorbetegségnek nevezte el, míg a másodikat inzulinra nem érzékeny cukorbetegségnek. Egy későbbi kutatás során felfedezték, hogy bizonyos cukorbetegek maguk is termelnek inzulint, bár nem elegendő mennyiségben, másoknak viszont nem képes erre a szervezete.

A 2-es típusú cukorbetegséggel sokáig nem tudtak mit kezdeni, csak az életmód megváltoztatását tartották követhető terápiás módszernek. Az első szájon át szedhető gyógyszereket az 1950-es években fejlesztették ki, és a hatásmechanizmusuk alapja a hasnyálmirigy stimulálása volt (így az több inzulint termelt).
A 2-es típusú cukorbetegség a 20. század előtt ritka volt, afféle úri betegségnek tartották, mely a középkorú, élvezeteket hajhászó, nagyevő embereknél jelent meg a legtöbbször. Bár voltak bizonyos jellemző jelek (például a vizeletben található cukor), egyéb látványos tünetek nem társultak mellé, így nem is tartották feltétlenül kezelendőnek. (Ekkor még természetesen a cukorbetegség miatt kialakuló sejt- és szövetszintű problémákról, a szövetek roncsolódásáról semmit nem tudtak.) Azt, hogy a cukorbetegség mellé nagyon gyakran társulnak egyéb betegségek is, valamint a diabétesz növeli például a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázatát, csak a 20. század második felében fedezték fel.

A népesség fele diabéteszes lesz

Az elmúlt évtizedekben elképesztő mértékben felgyorsult a 2-es típusú cukorbetegség terjedése, ráadásul a szakemberek szerint a betegek aránya tovább nő majd, egyes forgatókönyvek szerint rövid időn belül a népesség fele (vagy akár még nagyobb része) diabéteszes lesz. A cukorbetegség ezen típusát éppen ezért igazi civilizációs ártalomnak tartják, a kialakulása ugyanis nagyban függ a helytelen életmódtól és a nem megfelelő táplálkozástól.

Ezt az elméletet támasztja alá az a tény is, hogy a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása a fejlett nyugati országokban a leggyakoribb. Azokban a fejlődő országokban pedig, amelyek a hagyományos étrendről a nyugati típusú táplálkozásra tértek át, jól megfigyelhető a diabétesz ugrásszerű terjedése.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.