+7° - +22°
Kettős front

Titkozatos szindróma, amit nehéz elfogadni

K. Zs.

Vannak diagnózisok, melyek eltérnek a többitől. Mert nem egyszerű betegségek, hanem egyértelmű utalások arra, hogy hátterükben a beteg helytelen életvezetése, figyelmetlensége, esetleg önáltatása áll. Ilyen a leginkább "VTV-szindróma"-ként aposztrofálható állapot.

Cikksorozatunkban egy mentőápoló mesél tapasztalatairól. Az első részben a kóroselhízásveszélyeit vizsgáltuk, a második rész a pszichoszomatizmusokról szólt, a harmadik pedig egy rejtélyesnek tűnő diagnózist, a "VTV-szindrómát" mutatja be.

Mi is az a "VTV-szindróma"?

Az elnevezés csalóka: inkább csak egyfajta zsargon, melyben a "VTV" leginkább azt jelenti: Valaki Törődjön Velem. Ennek a szindrómának nincs BNO kódja, tehát nem szerepel a betegségek és egészségügyi problémák nemzetközi listáján, sőt, valószínűleg egyetlen orvos sem fogja köntörfalazás nélkül páciensei szemébe mondani. Az elnevezés mögött álló tünetek ugyanakkor sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk.

Hogyan ismerjük fel a depressziót?

Habár súlyos kockázatokat hordoz magában, a klinikai depressziót ma is számos tévhit és félreértés övezi a világban. A betegség közel sem tekinthető pusztán átmeneti rosszkedvnek, és fontos, hogy az érintettek mihamarabb segítséget kérjenek, mert a tünetek kezelhetők. Kattintson a részletekért!

A háziorvosoknak mentálhigiénés szempontból is nagy a felelősségük, különösen a kisebb körzetekben, vidéken, esetleg falun. Természetes, hogy megkérdezik a betegektől: milyen körülmények között élnek, milyen napi problémákkal küzdenek. Tapasztalatok szerint a betegek szívesen, akár kérdés nélkül is mesélnek életkörülményeikről. Ám sajnos előfordul, hogy túllépik az egészséges határt. Ez leginkább akkor fordul elő, amikor egy-egy páciens - azért, hogy foglalkozzanak vele - olyan panaszokról mesél, amelyek spontán megszűnnek, miután elmesélte az orvosnak magánéleti bánatát, esetleg múltbéli sérelmeit. Azzal semmi baj nincs, sőt, egészséges emberi igény, hogy valaki szeretné azt érezni, hogy tőrődnek vele. A gond azzal van - amellett, hogy rendkívül időigényes és nem szükséges hozzá az orvos segítsége - , hogy sokszor akkor jelentkezik, amikor a háziorvos megpróbálja meghúzni a határokat.

Amikor támogatásra van szükség: miben áll az orvos felelőssége?

Az orvos felelőssége ilyen esetekben mindig rendkívül nagy, ugyanis különbséget kell tudnia tenni a szimpla társasági igény és esetleg a depresszió között, ami idős korban elég gyakori. És ha a különbségtétel megtörtént, tudnia kell, hogyha valaki valóban segítségre szorul, akkor pszichológushoz, vagy pszichiáterhez érdemes küldeni. Előbbi főleg pszichoterápiákkal, beszélgetéssel és egyéb, nem gyógyszeres módszerekkel segít az érintetteken, míg a pszichiáter mindezek mellett gyógyszeres - nyugtatókkal, kedélyjavítókkal történő - kezelést is előírhat.

A háziorvosok felelőssége mentálhigiénés szempontból is nagy. Fotó: Getty Images
A háziorvosok felelőssége mentálhigiénés szempontból is nagy. Fotó: Getty Images

A leginkább társaságra vágyó páciensek sokszor nincsenek tudatában életmódbéli sajátosságaiknak, melyeken ha egy kicsit változtatnának - akár szakszerű segítséget kérve -, csökkenthetnék a magány érzését, valamint azzal sem, hogy milyen egyéb lehetőségeik vannak. Például egy mások társaságára nyitott, érdeklődő, ám magyányos - depresszióra hajlamos - idős ember számára kiváló közeg lehet egy nyugdíjas klub. A koronavírus-járvány alatt nyilván ez nem a legbiztonságosabb lehetőség, ám a társaságot ilyenkor sem feltétlenül kell nélkülözni: a kellemes őszi idő kiváló lehetőséget nyújt hosszabb-rövidebb sétákra - társaságban. Emellett a mozgás - akkor is, ha csak napi 15-20 perces lassú sétáról vagy levegőzésről van szó - a fizikai és a mentális egészségnek is jót tesz. 

Előfordul olyan is - háziorvosi telefonos ügyeletet tartva tapasztaltam -, hogy már a hívásból kiderül: a páciens pontosan tudja, mit kellene tennie bizonyos tünetek észlelésekor - például a szokásos vérnyomás-kiugrás alkalmával -, de egyfelől megerősítésre vágyik, másfelől tudja, hogy már attól lejjebb megy a vérnyomása, ha pár szót tud beszélni valakivel. Tapasztalatok szerint sokan használják a sürgősségi ügyeletet ilyen célra. A legkirívóbb hívásom egy forró nyári éjszakán volt: hajnali 3-kor egy idős néni - aznap már sokadszor telefonálva - azzal hívott, hogy felébredt, mert melege van, és megkérdezte, hogy bekapcsolhatja-e a ventillátort.


Noha érthető, hogy ezekben az esetekben is szükség lehet valakire, akivel lehet beszélgetni, mégis érdemes észben tartani, hogy ezek a hívások hátráltatják a betegellátást, és azoktól a rászorulóktól rabolja az orvos idejét, akiknek valóban sürgős segítségre van szükségük. Talán az lehet a hosszú távú megoldás erre a problémára, ha azok, akik még nem küzdenek "VTV-szindrómával", tájékozódnak, felkészülnek, hogyha a későbbiekben ők is magányosak lesznek, képesek legyenek másféle segítséget kérni.

A szerző mentőápolóként dolgozik.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag