Magyar kutató is dolgozott a Novavax vakcinán

HáziPatika

Kutatásirányítóként a járvány elleni védekezés élvonalban állva felelt az amerikai Novavax koronavírus elleni vakcina tesztfázisának lebonyolításáért dr. Bári Eszter magyar kutató.

Antivirális hatású, többek között az új típusú koronavírus ellen is bevethető új vegyületek kifejlesztésén dolgoznak a Debreceni Egyetem kutatói. Kattintson a részletekért!

Az amerikai Novavax vakcina klinikai tesztelésének második fázisa jelenleg is zajlik Ausztráliában, a szakemberek dr. Bári Eszter irányításával a statisztikai adatokat elemzik éppen. A magyar kutató 2004-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, az izgalmas feladatokról az intézmény honlapján megjelent interjúban mesélt. Ebből kiderült, hogy férjével közösen költöztek Ausztráliába 9 éve, ahol egy német orvosi eszközöket gyártó cégnél helyezkedett el kutatásirányítói pozícióban. Így kapott felkérést arra, hogy irányítóként segítse az újabb COVID-19 elleni vakcina tesztelését. Miután tavaly decemberben lezárták a második tesztfázis adatbázisát, az Egyesült Királyságban futó harmadik fázis adatainak orvosi felügyeletére kérték fel - az első hatékonysági eredmények pedig igen biztatóak, a Novavax vakcinája 89,3 százalékban bizonyult hatékonynak a koronavírus brit variánsával szemben.

 


Dr. Bári Eszter immár 14 éve dolgozik a klinikai gyógyszer- és eszközkipróbáló iparágban. Fémallergiája miatt nem lehetett gyakorló orvos, ezért fordult a megelőzés és a kutatás felé. A járványtan nem ismeretlen számára: 2005-ben részt vett a H5N1 madárinfluenza-világjárvány elleni védekezésben, majd epidemiológus diplomát szerzett a Maastrichti Egyetemen. Mint azt elmondta, a koronavírus-világjárvány előtt is volt lehetősége részt venni sokak életét meghatározó készítmények fejlesztésében, egy onkológiai készítmény mellett egy paradigmaváltó hasnyálmirigy adenocarcinoma készítmény fázisvizsgálatait is irányította, valamint tagja volt annak a kutatócsapatnak is, akik a világon elsőként fejlesztettek ki MRI kompatibilis pacemakert és beültetett defibrillátort.

Tévedésből két különböző gyártó koronavírus elleni vakcináját kapta meg egy szerb férfi. Cikkünkből megtudhatja, mi történt vele ezután. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső