+13° - +25°
Nincs front

Különleges lélegeztetőgépet fejleszt egy magyar csapat

HáziPatika

Mérnökök, informatikusok, orvostanhallgatók, kutatók, jogászok, matematikusok, egyetemi tanulók csatlakoztak ahhoz a nem mindennapi projekthez, amelynek célja, hogy egy egyszerre több embert is lélegeztetni képes eszközt alkossanak.

Míg a hétköznapi emberek a védőeszközök, különösképpen az arcmaszkok hiányán aggódnak a legtöbbet, a koronavírusos betegeket ellátó kórházakban a lélegeztetőgépek hiánya jelenti a legnagyobb problémát világszerte. Nem véletlen, hogy egyre több országban olyan cégek is lélegeztetőeszközök gyártására állnak át, amelyeknek korábban nem ez volt a profiljuk.

"Tízszer több lélegeztetőgépet is el tudnánk adni"

Még a világ egyik vezetője gyártócége sem képes tartani a lépést a koronavírus-járvány miatt a lélegeztetőgépek iránt megnövekedett igényekkel. Minderről maga a vállalat vezetője számolt be. Részletek itt.

A COVID-19 betegség ugyanis súlyos respirációs distressz-szindrómát (rövidítve ARDS-t) okozhat, ami azt takarja, hogy a tüdőbe túl sok folyadék jut, a légzőfelülete összeesik. Ezt a folyadékot folyamatosan le kell szívni, mellette pedig mesterségesen, gépekkel kell fenntartani a légzést. Ez egy nagyon összetett folyamat, a szükséges gépek komplikáltak és drágák. Éppen ezért egyetlen kórházban sem található normál esetben több száz lélegeztetőgép, de ez általában nem is okoz problémát. Most viszont, hogy a járvány miatt sok egészségügyi intézményben tömegével szorulnak a betegek gépi lélegeztetésre - akár hetekig -, igencsak súlyos gondot jelent, hogy nem áll rendelkezésre több lélegeztető eszköz.

Lélegeztetőgép bemutatója egy német kórházban. Fotónk illusztráció, forrása: MTI
Lélegeztetőgép bemutatója egy német kórházban. Fotónk illusztráció, forrása: MTI

A tömeges lélegeztetés lehet a megoldás? 

Ennek a problémának megoldásán kezdett el dolgozni Kozlovszky Miklós, az Óbudai Egyetem Neumann Informatikai Karának dékánja és az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ BioTech Kutatóközpontjának vezetője. Létrehozta a MassVentil nevű projektet, aminek célja, hogy egy tömeges lélegeztetőgépet alkossanak. Az önkéntes fejlesztők távmunkában, otthonról szállhatnak be a tervezése, mivel a forráskód nyílt, a hardveres részekhez pedig az Óbudai Egyetem biztosítja a helyszínt és az eszközöket.

"Az egyetemen létrehoztak egy tesztkörnyezetet is, itt egyszerre két-három ember dolgozhat azon éjjel-nappal, hogy elkészüljön a tömeg-lélegeztetőgép, amit aztán az elképzelések szerint, ingyenesen elérhető kódok, rajzok, adatok, összeszerelési útmutatók alapján a világ bármely pontján gyorsan és olcsón fel lehetne építeni" - mondta a dékán a hvg.hu-nak.

A gépi lélegeztetésnél magas a halálozási arány

De odáig eljutni nem lesz könnyű, hiszen mint már fent is írtuk, egy páciens lélegeztetése bonyolult, személyre szabott feladat. Még egyedileg alkalmazott gépek esetében is 40-60 százalékos a halálozási arány. Ráadásul a koronavírus esetében számolni kell azzal a kockázattal is, hogy az egymás mellé fektetett betegeknél nagyobb a keresztfertőzés esélye. Ezzel tisztában van a MassVentil csapata is.

A tervük egyelőre az, hogy minden páciensnél külön-külön lenne egy, az illető aktuális állapotát folyamatosan figyelő szerkezet, ami a megfelelő mennyiségű levegőt adagolná számára. Ezekhez a modulokhoz viszont a levegő távolról, egy zárt rendszerben érkezne, és ez a gázelvezető rendszer lenne a központi, közös rész. Fontos, hogy a ventilátormotor egyik oldalán fújnák, a másikon szívnák a levegőt, azok nem tudnának egymással keveredni, emellett a kiáramló, vírusokkal teli levegőt szűrőkkel tisztítanák.


Elképzelésük szerint a motor teljesítményétől függően 5-10, de akár 50 beteget is lehetne lélegeztetni egy rendszerről. Ez elviekben jól hangzik, ám Kozlovszky Miklós hangsúlyozza, hogy a tömeges lélegeztetőgépet nem általános használatra, csupán végszükségre tervezik. Az egyedi eszközökkel nem veszik fel a versenyt, de abban nagy szerepük lehet, hogy a betegeket életben tartsák, amíg felszabadul egy személyes lélegeztetőgép.

Imádják az esti tapsot az egészségügyi dolgozók, és remélik, a járvány után sem felejtik el az emberek, milyen fontos munkát végeznek. Az nlc.hu újságírója egy mentőápolóval beszélgetett. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső