+13° - +25°
Nincs front

Koronavírus: így terjed a városokban

HáziPatika

Egy komputermodell segíthet megérteni, hogyan terjed a nagyvárosokban a koronavírus. Nagy pontossággal megjósolták a segítségével azt is, hogy néhány vizsgált városban milyen mértékben nő a betegszám.

A koronavírus terjedésének megértésére, illetve a betegszám növekedésének előrejelzésére készített egy számítógépes modellt a Northwestern University kutatócsoportja - írja a Medical Xpress. A programot már tavasszal, a járvány első hullámában tesztelték, ekkor nagy pontossággal megjósolta a COVID-19 terjedését tíz nagyvárosban. Ehhez a város lakosságának mozgását vették alapul: hová mennek az emberek egy nap folyamán, meddig maradnak, illetve az adott helyen hány másik ember fordult meg ugyanazon a napon. 

Tényleg jobb, ha otthonról dolgozunk?

A koronavírus-járvány hatására életünk számos területe megváltozott, sokan például a fertőzésveszély csökkentése érdekében a pandémia kitörése óta otthonról dolgoznak. Felvetődhet azonban a kérdés: nem ártunk-e többet az egészségünknek azzal, ha home office-ban maradunk? Nos, a válasz az, hogy attól függ - kattintson a részletekért!

Ezeken a helyeken terjed leginkább a betegség

A Nature folyóiratban is közzétett tanulmány figyelembe veszi a demográfiai adatokat, az epidemiológiai becsléseket és a mobiltelefonok helymeghatározási információit is. Ezek megerősítik a korábbi elméletet, mely szerint a koronavírus legnagyobb arányban bizonyos gócpontokban terjed tovább: például éttermekben, kávézókban, fitneszközpontokban, illetve más olyan zárt terekben, amelyekben az emberek hosszabb időt is eltöltenek. A kutatók szerint az adatokat érdemes figyelembe venni az újranyitáskor, és a legnagyobb fertőzésveszélyt jelentő helyszíneknek érdemes bizonyos korlátozó intézkedéseket hozniuk, például 20 vagy 50 százalékra limitálni a befogadó kapacitásukat.

A tanulmány 98 millió amerikai mozgását követte nyomon az ország 10 legnagyobb nagyvárosában. A városokon belül több mint félmillió olyan helyszínt - éttermektől és fitneszközpontoktól kezdve az állat- és autókereskedésekig - is megvizsgáltak, ahova tömegével járnak az emberek. Két szakaszban zajlott a kutatás: kezdetben a mobiltelefon helyadatait is felhasználva megfigyelték az emberek mozgását és összevetették azt az aktuális járványügyi adatokkal. A demográfiai adatokkal is kiegészítve az eredményeket a kutatók arra jutottak, hogy az alacsony jövedelmű emberek több szempontból is nagyobb veszélynek vannak kitéve: egyrészt kisebb arányban dolgozhatnak otthonról és emiatt többször el kell hagyniuk a lakásukat, másrészt pedig gyakrabban vásárolnak olyan zsúfolt bevásárlóközpontokban, ahol rengeteg emberrel érintkeznek.  Ezzel szemben a magasabb jövedelműek nagyobb arányban dolgoznak otthonról és a bevásárlás helyett is inkább házhoz rendelik a szükséges dolgokat, ami így kevésbé fertőzésveszélyes.

Könnyebben megfertőződhet, aki gyakrabban látogatja a zsúfolt üzleteket. Fotó: Getty Images
Könnyebben megfertőződhet, aki gyakrabban látogatja a zsúfolt üzleteket. Fotó: Getty Images

A második szakaszban a kutatók a modell adatait használva megbecsülték, hogy a következő hetekben hogyan változik majd a megbetegedések száma a tíz nagyvárosban. A becsült adataik a hivatalos statisztikákat követték, ami igazolta, hogy a modell hatékonyan méri fel afertőzésterjedését.

A kutatók szerint a modell választ adhat arra is, miért érinti ennyivel nagyobb arányban a koronavírus az alacsonyabb jövedelmű, kisebbséghez tartozó családokat. Sokáig azt feltételezték, hogy az egészségügyhöz való rosszabb hozzáférésük miatt érinti a járvány súlyosabb mértékben ezeket a csoportokat, az eredmények szerint nagyobb arányban látogatnak olyan helyszíneket is, ahol könnyebben megfertőződhetnek.


Azok a helyszínek, amelyeket nagyobb arányban látogatnak kisebbségi, illetve alacsony jövedelmű emberek (és nagyobb arányban dolgoznak ott ilyen társadalmi csoportúak), gyakran kisebbek és zsúfoltabbak is az átlagosnál. Ezeken a helyeken a kutatók szerint fontos lenne minél inkább limitálni a belépők számát, hiszen a fertőzést itt nagyon könnyen továbbadhatják az emberek.

Vécépapírt ad ajándékba a rendelés mellé ez az étterem. A tulajdonos szerint ezekben a vészterhes időkben sem szabad elveszítenünk a humorunkat. A részletekről az nlc.hu cikkében olvashatunk!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső