+7° - +22°
Kettős front

Koronavírus: ez az új maszk a legjobb

Kínai kutatók új arcmaszkot állítottak elő, melyben a legfontosabb szűrőanyag a grafén. Az új védőeszköz 48 órás használatra is alkalmas lehet.

A grafén kétdimenziós, vagyis egyetlen atom vastagságú nanoanyag, amely ígéretes lehetőségeket tartogat az űrrepülés, az energiaszektor és az orvosbiológiai eszközök ipara számára.

A koronavírus elleni védekezés részeként Magyarország számos településén védőmaszkokat szereztek be az önkormányzatok, amelyeket a lakók között osztanak szét. Részletek itt.

A kínai Repülőmotor-kutató Intézet (AECC) pekingi aeronautikai anyagkutató intézetének (BIAM) munkatársai grafén-polipropilén réteget applikáltak az arcmaszk úgynevezett nem szőtt textil alapanyagára. Ezzel az újítással az arcmaszk antibakteriális tulajdonsága, légáteresztő képessége és tartóssága is javult.

Az eddigi maszkok kényelmetlenek és kevésbé hatékonyak voltak. Fotó: Getty Images
Az eddigi maszkok kényelmetlenek és kevésbé hatékonyak voltak. Fotó: Getty Images

Az újfajta maszk a grafén "nanokését" felhasználva pusztítja el a baktériumok sejtfalát. A hagyományos, nem szőtt textilből készült maszkokkal szemben az új grafénréteges arcvédő egy irányban áteresztő, ezért kényelmesebb a viselése, ráadásul több mint 48 órán át használható, sokkal hosszabb ideig, mint a hagyományos - nem szőtt polipropiléből készült - arcvédők.


A grafénnek kitűnő optikai, elektromos és mechanikai tulajdonságai, széles körű antibakteriális és antivirális képességei vannak, előállítása egyszerű. Kínai kutatók kifejlesztették a baktériumálló grafén nem szőtt textilanyagának, valamint a grafénmaszk kísérleti gyártási technológiáját is.

Legyőzte a koronavírust, tapssal búcsúztatták a 84 éves nagypapát. A megható felvételt megnézheti társportálunk, az nlc.hu cikkében. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső