A koronavírus ennyi ideig fertőzhet a maszkokon

HáziPatika

Önmagában az arcmaszk nem jelent védelmet a fertőzés ellen, fontos, hogy rendeltetésszerűen használjuk. Ha eldobható, csupán egyszer viseljük. A moshatóakat pedig minden alkalommal fertőtlenítsük.

Az már korábban kiderült, hogy a SARS-CoV-2 vírus hosszabb-rövidebb ideig képes életben maradni különböző tárgyakon. Eddig nagyrészt a fém-, műanyag és papírfelületeket vizsgálták, továbbá azt, hogy a levegőben meddig marad életképes a vírus.

Függöny helyett maszkot varrnak

A járvány miatt kialakult helyzetben egyre több vállalkozás kényszerül átalakítani munkamenetét. Egy kaposvári szőnyegáruház olyan megoldással állt elő, amely nemcsak segít megtartani az ott dolgozók állását, de a vírus elleni védekezést is támogatja. Részletek itt.

A The Lancet nevű orvosi lapban közölt új tanulmányban viszont azt elemezték, hogy a maszkokon meddig kimutatható a jelenléte. Az eredmények pedig kissé ijesztőek: a koronavírus akár 7 napig életben tud maradni a védőmaszk felületén.

Ne érjünk hozzá kezünkkel az arcmaszkhoz! Fotó: Getty Images
Ne érjünk hozzá kezünkkel az arcmaszkhoz! Fotó: Getty Images

A hongkongi kutatócsapat éppen ezért megjegyezte, hogy az arcmaszk viselése önmagában nem szabad, hogy biztonságérzetet adjon. Maszkban is figyeljünk oda a megfelelő távolságtartásra, rendszeres kézmosásra, továbbá semmiképp ne nyúljunk hozzá ujjainkkal a védőmaszkhoz. Az eldobható maszkokat minden alkalom után cseréljük, a kukába zacskóba csomagolva dobjuk ki, a többször használhatóakat pedig körültekintően tisztítsuk, fertőtlenítsük és tároljuk a következő viselésig.


A tanulmányban a fentieken túl kitértek arra is, hogy az új koronavírus meglehetősen stabil alacsony hőmérsékleten (4 Celsius-fokon), de a magasabb hőre érzékenyen reagál. 70 Celsius-fokon például 5 perc után inaktívvá válik.

Ön is vett éves autópálya-matricát? Az nlc.hu cikkében olyan dolgokat gyűjtöttek össze, amelyekre valószínűleg feleslegen költöttünk év elején, mielőtt a koronavírus-járvány mindent felülírt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső