Mit tegyünk, ha adatvédelmi hibát észlelünk?

HáziPatika

Mi történik, mi történjen, ha adatvédelmi incidenst észlelünk? GDPR a privát praxis gyakorlatában.

Tudomásul kell vennünk, hogy történhetnek adatvédelmi incidensek, de kockázatukat az adatvédelmi hatásvizsgálat során kell vizsgálnunk, majd előfordulásukat minimálisra csökkentenünk. Az adatvédelmi hatásvizsgálat arra is rendkívüli segítséget ad, hogy mit és hogyan szabályozzunk a praxison belül a munkavállalókat, együttműködő partnereket illetően úgy a szerződésekben, mint a belső adatvédelmi szabályzatban.

"Gátlástalan (adat)fosztogatás az egészségügyben"

A Medical Tribune egészségügyi szaklap február 15-i konferenciáján sok egyéb más mellett szó esett a rendelőkben és gyógyszertárakban négy hónapja használt Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (EESZT), azon belül is az e-recepttel szerzett tapasztalatokról. Kattintson a részletekért!

Mi történik, ha adatvédelmi incidenst észlelünk?

Először is ne essünk pánikba! Ellenkezőleg, pontosan az előre kialakított folyamatnak - nevezhetjük riadóláncnak - megfelelően járjunk el. A hibát észrevevő kolléga értesítse a praxis meghatározott vezetőjét és a belső adatvédelmi felelőst, aki viszont azonnal kezdje meg az egyeztetést az adatvédelmi tisztviselővel.

72 óránk van rá, hogy a hatóságot, amely Magyarországon a NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) értesítsük az incidensről és a hiba orvoslásáról. Amennyiben a páciens személyes adatainak biztonsága, bizalmassága sérült, őt is értesítenünk kell, és azonnal meg kell kezdenünk az egyeztetést a kártalanításról.

A hibát észrevevő kolléga értesítse a praxis meghatározott vezetőjét
A hibát észrevevő kolléga értesítse a praxis meghatározott vezetőjét

Bár a gyakorlatban még nem születtek a GDPR kapcsán adatvédelmi bírságok Magyarországon, május 25-e után készülhetünk rá. Ismerjük az uniós rendelet bírságtételeit, amelyek akár 20 millió eurósak is lehetnek. Az eddigi állásfoglalásokból és tájékoztatásokból kell kiindulnunk, mely szerint az adatvédelmi incidens során pozitívabb elbírálásra számíthatunk, ha megfelelő körültekintéssel adatvédelmi hatásvizsgálatot végeztünk és a hatósági vizsgálat során minden szükséges dokumentumot rendelkezésre tudunk bocsátani. Óriási munka előtt állnak a praxisok, ha szeretnének körültekintően felkészülni, így mindenképpen azt javaslom, hogy adatvédelmi szakértő és jogász segítségével tegyék ezt meg, hogy valóban biztonságban legyenek úgy ők, mint a páciensek személyes adatai - foglalja össze Straub Fanni, a praxisakademia.hu alapítója.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső